Лекуват безплатно в хосписите

Лекуват безплатно в хосписите | StandartNews.com

София. Без пари да се лекуват от Нова година онкоболните пациенти в хосписите. Затова настоява здравният министър Стефан Константинов, който в петък ще трябва да подпише рамковия договор със здравната каса и лекарския съюз. До последно здравният шеф ще настоява касата да поеме грижите за тежкоболните, които сега се поемат от болниците и струват много повече пари на фонда.
 
Според данните на здравното министерство всяка година над 2000 души с тежки заболявания имат нужда от палиативни грижи. "В момента обаче никой не иска да приема за лечение тези хора, тъй като престоят им в болниците е по-скъп, отколкото здравната каса заплаща. Тя дава по 51 лв. на ден на болниците, които не стигат. В същото време обаче хосписите нямат право да работят с касата", коментира Константинов.

Сега проблемът е на път да се разреши, съобщи за агенция Стандарт Нюз председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска. Тя обясни, че експерти на здравната каса и Българския лекарски съюз са в процес на обсъждане как да се осъществи промяната, която ще се случи през следващата година и ще залегне в Националния рамков договор.

Здравният министър остана недоволен и от орязването на парите за онкоболните пациенти от догодина. Икономията на средства също е заложена в рамковия договор, за който БЛС и НЗОК преди около седмица се споразумяха. За следващата година предвидените средства са 32 500 000 лв. вместо тазгодишните 50 млн. лв.

Също така общата клинична пътека за химиотерапия, която досега бе 607 лв., се разделя на две. По този начин около 60 на сто от болните ще се лекуват, без да пренощуват в болницата, а клиничната пътека ще струва 150 лв. Останалите 40% пък ще подлежат на диспансерно лечение до три дни, за което касата ще заплаща 470 лв. 

"Ведомствените болници са остатък от социализма и се готви проект за преструктурирането им", коментира още здравният шеф.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай