Изровиха злато в Созопол

Археолози откриха златен пръстен и част от златен венец

Изровиха злато в Созопол | StandartNews.com

Бургас. Средновековен златен пръстен и златно листо от царствен венец откриха бургаски археолози в Созопол. Ценните находки са извадени при разкопки пред крепостната порта в морския град.

Изследователите са намерили накитите в древен некропол. Те са били разположени в гробовете на две знатни особи, които са живели в различни епохи. Пръстенът е инкрустиран с полускъпоценен камък с тъмен цвят и е датиран от І-ІV век. Носела го е знатна девойка живяла през Х-ХІ век. Златният лист от венеца пък датира от ІV-ІІІ век пр.Х. По това време Созопол е известен с древното си име Аполония и съществува като независима държава с демократична форма на управление.

Според историците в онези времена не е имало практика държавниците на Аполония да носят златни венци. Този факт подсказва, че най-вероятно в некропола е бил погребан чужд аристократ, смятат археолозите. Двата златни накита са изпратени в НИМ, където ще бъдат изследвани. "Откритието е много интересно. Пръстенът е намерен в некропола на средновековна църква, която е била част от манастирски комплекс до крепостната стена. Проф. Божидар Димитров посочва, че най-вероятно е носела името на Св. Никола.

Листото от златния венец също е открито там, но в друг по-ранен некропол съществувал на това място", обясни шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Археолозите продължават работа на терен и се надяват да открият целия златен венец носен от древен аристократ.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай