Вампирът от Созопол пристига в София

Вампирът от Созопол пристига в София | StandartNews.com

Созопол. Поради засиления интерес у нас и в чужбина към откритото при археологически разкопки в Созопол погребение на вампир, той ще бъде изложен в експозицията на Националния исторически музей. Това съобщи за Фокус директорът на НИМ Божидар Димитров. Вампирът ще бъде изложен след десетина дни, когато бъде готова вече поръчаната специална витрина за погребението.

Три континента полудяха по българските вампири. След като "Стандарт" пусна серия публикации за сензационните разкрития на археолозите в Созопол, медиите в САЩ, Европа и Азия разтръбиха новината в своите печатни и електронни издания.
 
"Ако сте смятали, че вампирите са само част от митове и легенди или герои в тийнейджърски филм на ужасите, помислете отново. Археолози в България откриха два скелета от средните векове, пронизани с железни колове, за да не се превърнат в немъртви", пише най-четеният таблоид в света "Дейли Мейл". "Вашингтон пост", Би Би Си и руските медии разказват обилно за скелетите на кръвопийци по Българското Черноморие.
 
Интересът е огромен. Германци и англичани вече правят запитвания за "вампирски почивки" в Созопол и Дюни, съобщиха туроператори. Те чакат наплив и на братушки и янки. От три дни пък гостите на Созопол вият опашки край разкопките. "Най-вероятно родният вампир се казва Кривич", разкри за агенция Стандарт Нюз проф. Божидар Димитров.
 
Според него първият открит скелет може да е на легендарния пират Кривич, който е бил управител на созополската крепост, или на негов наследник. Кривия, както го наричали съвременниците му, бил сакат, но изключително интелигентен мъж. Той блестял над съгражданите си с познанията си за морето, звездите и билките. Византийските хроники описват как е плячкосал венециански кораб. Възможно е заради дарбите си да е бил обявен за магьосник, което обяснява металния кол в сърцето му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай