Искат субсидия за всяко семейство

Искат субсидия за  всяко семейство  | StandartNews.com

Пчеларите настояват да получават субсидии като останалите стопани на животни.

 

"Както овцевъдите, говедовъдите се подпомагат за глава животно, така при нас трябва да бъде на брой пчелно семейство", коментира Станимир Бонев. Той се оплака, че вече 30 на сто от неговите пчелни семейства са загинали. Основната причина са неблагоприятните климатични условия. "Всичко това предполага появата на вароатозата по пчелите, предизвикана от вид кърлежи, заради които пчелите рязко отслабват", обяснява пчеларят. Пчелините на ферма "Боневи" се намират в Източните Родопи.

В околностите на градовете Кърджали, Момчилград и Джебел са разположени 240 кошера. Пчелните семейства са сертифицирани като биологични и са в период на преход. А продуктите, които се произвеждат след този период, притежават сертификат за органичен произход. Станимир Бонев се занимава с пчеларство от 20 години, а семейната ферма е от 30 г. Медът, който е сертифициран, е биологичен и полифлорен. Годишно фирма "Боневи" добива 4-5 тона, половината се реализират в страните от Западна Европа. Досега Станимир Бонев се е възползвал само от програма "Млад фермер". Той подкрепя искането за увеличаване на субсидията на кошер и забраната за пръскане на селскостопански отрови през деня. Настоява и за криминализиране на кражбата на кошери.

"Ако един пчелар желае да получи субсидия, най-напред трябва да се регистрира като земеделски производител, след това да плати осигуровки в размер на нeколкостотин лева годишно, за да получи помощ, която понякога е по-малка от внесена сума. Това спира хората и е една от причините част от производителите на мед в страната да бъдат в сивия сектор. Това спира и желаещите да кандидатстват по програми", смятат пчелари от Крумовградско.

Пчеларят Неделчо Димитров обяснява, че голямата бумащина при кандидатстване по европейските програми често спира хората.

"Но от тази година се наблюдава засилен интерес. Познавам поне десетина души, които ще се пробват по мярката "Млад фермер", допълва Димитров. Той има 250 кошера.

Станимир Бонев членува в Пчеларско дружество "Акация" - Кърджали. То има над 80-годишна история. В него в момента членуват към 100 пчелари от Кърджали и региона. Дружеството има международни контакти с дружества в Турция, Гърция, Сърбия и Франция. В Кърджали са гостували светила в световното пчеларство. Производители на мед от Източните Родопи редовно участват в националните изложения. През 2013 г. пчеларска ферма от Кърджали стана номер 1 в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай