И Москва отбеляза 3 март

И Москва отбеляза 3 март | StandartNews.com

Москва. В Москва беше отбелязан българският национален празник. По традиция пред паметника на загиналите край Плевен руски гренадири беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и много цветя.

Пред параклиса в центъра на Москва се събраха десетки българи, руски политици и общественици. Венец от името на българското посолство и много цветя отрупаха паметника на загиналите край Плевен руски гренадири. Панихида в памет на войните, дали живота си за освобождението на България, отслужи епископ Сава Воскресенский

"Това е забележителен ден за българския народ, защото той отново стана свободен. Ние винаги ще се събираме на това свято място за да почитаме паметта и да се поклоним пред саможертвата на българските и руските войни, паднали в името на свободата", заяви той.
 
По случай 3 март в Московския исторически музей е подредена изложба "Балкански триумф. Страници от героичната история на руско-турската война". В нея, освен експонати от колекцията на музея, могат да се видят и оригинални графики от личната колекция на бившия руски посланик в България Александър Авдеев, който сега е министър на културата на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай