Герои от бедствията летят на парада

Галерия

Герои от бедствията летят на парада  | StandartNews.com

Ветерани от Ирак и Афганистан ще набиват крак с още хиляда бойци и офицери

Екипажът на подп. Ангелов спаси стотици хора в наводненията и преспите

Без танкове и самолети ще мине днешният военен парад в столицата. След като няколко години подред, заради финансови ограничения, по жълтите павета маршируваха само пехотинци, а миналата година лошото време провали преминаването на изтребители и хеликоптери от ВВС, тази година празникът отново ще е "пеши". Освен че хората няма да видят нищо в небето, покрай Царския дворец няма да минат и прословутите бронирани машини "Пустинни котки".

Парадът ще започне в 10 часа, като ще бъде предшестван от традиционния водосвет на бойните знамена, като ритуалът ще се води лично от патриарх Неофит, и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин. В 10,20 часа на площада, докато гвардейският представителен духов оркестър изпълнява химна, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Пред очакваните стотици столичани и гости ще набиват крак близо 1000 военни в осем представителни блока.

Сред тях ще са и възпитаниците на Военна академия "Г. С. Раковски", които ще носят бойното знаме на учебното заведение. С голям интерес се очакват гвардейците, които нямат равни в маршируването. Сухопътните войски ще са с два блока. Първият ще е съставен от участници в мисии зад граница. В него ще има ветерани, отличили се в Ирак и Афганистан. Следват блокове на ВВС, ВМС, на Националния военен университет "Васил Левски" и на Съвместното командване на силите. Тази година няма да има представители на военните от запаса и резерва, нито пък ученически блок.

Ритъмът на парада ще дава Гвардейският духов оркестър, а знаменен взвод ще премине със знамената светини. Ще дефилират знамето на Стилияна Параскевовa, щандартът на Първи конен полк, знамената на 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти пехотен Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 25-ти Драгомански полк и 30-ти пехотен Шейновски полк. Командващ парада ще е командирът на Сухопътните войски генерал Андрей Боцев.

На церемонията ще присъстват държавният глава Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната и началникът й, както и множество военни аташета и дипломати.

Участниците в парада тренираха много усърдно, след като миналата година се появиха доста критики около строевата подготовка. "Видях хора, които дори не можеха да движат ръцете си, камо ли да маршируват в една стъпка и ритъм с основния строй", каза тогава Ангел Найденов, който бе министър на отбраната в кабинета "Орешарски".

Единствената техника, която ще мине над площад "Княз Александър I", ще е един хеликоптер Ми-17. Традиционно той развява националния флаг на стотина метра над публиката. Тази година вертолетът ще бъде пилотиран от екипажа на подполковник Филип Ангелов, спасявал стотици в наводненията и снежното бедствие през последната година.

Вертолетът ще мине над площада точно в 10,29 ч. Самото спускане на знамето отнема около 20 секунди, то трябва да бъде вече добре опънато около две минути преди прелитането над трибуната. Хеликоптерът ще премине със скорост 80 км/ч. За всеки случай е предвиден и резервен вертолет. "Чувството е изключително приятно. В крайна сметка няма пилот, който да не се гордее и да не изпитва удоволствие от това, че ще лети с националния флаг. Това е привилегия за всеки един, чувство на отговорност и на дълг. С професионализма, който притежава всеки един от пилотите и екипите, които са на борда, се постига именно това, което хората виждат и аплодират", заяви пред "Стандарт" подп. Ангелов.

От 12 часа столичани и гости на София пък ще могат да наблюдават тържествената смяна на караула пред Президентството. В него е включена и първата жена гвардеец ефрейтор Гергана Иванова.

Деца пилоти и боб чорба в музея

Националният военноисторически музей отново е подготвил специална програма по случай празника. Акцент в нея за малки и големи ще бъде възможността да се качат в пилотските кабини на изтребител прихващач МиГ-21, транспортен хеликоптер МИ-8 и до отделението за управление на самоходна минохвъргачка "Тунджа". А след това посетителите ще могат да опитат автентична войнишка боб чорба. Входът цял ден е безплатен, съобщават от музея. 400 произведения на 45 български художници пък показват лицето и цената на войната в експозицията, посветена на 100-годишнината от Първата световна война и влизането на България в нея. "Нямах оръжие, имах раница и статив" - това е споделил в спомените си художникът Никола Танев. От 14 ч Етнографският клуб към 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" и Фолклорна формация "Етноси" към читалище "Райко Алексиев" ще представят символиката на обредния хляб и слънчевата. Ще бъдат представени и други обичаи, свързани с Гергьовден. Час по-късно пък започва концертът на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски.

Без коли по жълтите павета

Заради парада на Гергьовден се въвежда временна организация на движението в центъра на София. Затворено за автомобили ще бъде цялото каре между булевардите "Левски", "Княз Ал. Дондуков" и "Цар Освободител". В отсечката на ул. "Княз Александър I" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител" ще бъдат разположени дежурни линейки. Заради тържествения прием и коктейл от 20 часа до приключване на мероприятието на 6 май 2015 г. ще бъдат забранени престоят и паркирането на ул. "Милин камък" между бул. "Джеймс Баучер" и бул. "Свети Наум" в района на резиденция "Лозенец". Дефилирането на знамената реликви и бойните знамена ще се извърши от 9,25 до 9,45 часа на 6 май 2015 г. по следния маршрут: от Паметника на Незнайния воин по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Кн. Ал. Дондуков" до пл. "Княз Александър I" и обратно. Поетапно ще се осигурява движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на блоковете.

Показват ракетите "Оса"

За пръв път строго секретният зенитно-ракетен комплекс "Оса", който поразява въздушни цели на височина до 5 хиляди метра, бе показан у нас на цивилни. Това стана в Деня на отворените врати в плевенския гарнизон по време на кратка демонстрация на системата за противовъздушна отбрана. Зенитчици изпълниха задача по търсене, откриване и съпровождане на въздушна цел. "Комплексът носи първите букви на името на изобретателя си", каза по време на демонстрацията капитан Димитър Вълчев, началник на тактическо отделение.

"Оса"-та е на въоръжение в Българската армия повече от 30 г., но не е морално остаряла, твърдят военни. С такива установки разполагат Беларус, Полша и Гърция. В Русия, където имат много напреднали технологии за противовъздушна отбрана, все още го ползват. Това означава, че може да изпълнява поставените му задачи, допълни капитан Вълчев.

МиГ-21 и F-15 тренират заедно над Пловдив

Командващият на ВВС на САЩ в Европа и Африка идва у нас за учението

Ново мащабно учение на българските и американските пилоти започва у нас. На тренировката "Тракийски орел - 2", която е част от натовската операция "Атлантическа решителност", ще участват F-15C/D от Националната въздушна гвардия на щата Флорида и МиГ-29 и Су-25 от българските ВВС. Очаква се в тренировката да се включат и нашите МиГ-21.

В първия ден учението ще бъде наблюдавано от командира на нашите Военновъздушни сили генерал-майор Румен Радев, който ще посрещне в авиобаза Граф Игнатиево генерал Франк Горенц, командващ на ВВС на САЩ в Европа и Африка. На събитието са поканени министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

ВМС с нов началник

Военноморските сили на Българската армия ще имат нов командир. От 30 юни началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" контраадмирал Митко Петев ще поеме ВМС. На негово място ще застане досегашният началник на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Тодор Дочев, който ще бъде повишен в звание "генерал-майор". В креслото му ще седне полк. Пламен Богданов, който ще бъде произведен в "бригаден генерал". Доскорошният командир на ВМС контраадмирал Димитър Денев бе удостовен с орден "За военна заслуга" първа степен по случай неговото пенсиониране.

Вчера президентът удостои със званието "генерал-лейтенант" заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов. Началникът на ВМА бригаден генерал Николай Петров получи пагони на "генерал-майор".

Варна показва оръжия на морската ни слава

Военноморският музей във Варна посреща 6 май с изложба "Морето е за смелите". Над сто експоната и информационни табла акцентират върху екстремни моменти от живота на моряците.

Сред показаните експонати са лично оръжие, вещи и отличия, принадлежали на моряци, отличили се със своята храброст и жертвоготовност при изпълнение на воинския си дълг. Представени са отличията на капитан I ранг Петър Стоянов - командир на торпедоносеца "Строги", участвал в атаката срещу турския крайцер "Хамидиe" през Балканската война, сабята на лейтенант Преслав Ляпчев и кортикът на кондуктор Делчо Докузанов, загинали през Първата световна война. Изложбата разказва и за саможертвата на капитана на кораб "Княгиня Мария Луиза" Иван Томов и неговия екипаж, които през 1941 г. с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея.

Последният пищен марш бе преди 6 г.

Последният пищен военен парад за Гергьовден бе проведен през 2009 година. Поводът за него бе отбелязването на 5 години от членството ни в НАТО. Оттогава бюджетът за отбрана рязко намаля и военните изкарват все по-малко техника. Преди шест лета същинска сензация бяха джиповете "Хамър" и "гордостта на армията" - самолетът C-27 J "Спартан". По онова време в парада се включиха и съюзниците ни в НАТО - Белгия, Гърция, Испания, Италия, Молдова, Русия, САЩ, Франция, Украйна, Унгария и Португалия. През 2008 г. от авиобазите изкараха вертолети - един Ми-17, два Ми-24 и три "Кугар", щурмови самолети Су-25 и учебните "Пилатус". На жълтите павета пък дефилираха джипове "Мерцедес", танкове Т-72, самоходни гаубици, минохвъргачки, реактивна система за залпов огън "Град", реактивна система "Оса", ракетен комплекс "Точка" и т.н. Три години по-късно обаче - 2011 г., парадът бе чисто строеви. Тази година поне над София все пак ще прелети един вертолет "Ми-17". Миналата година въпреки оскъдния бюджет, освен "Ми-17" над столицата прелетяха "Кугър" и "Бел-206". Парадът през 2014 г. обаче се оказа, че струва на данъкоплатците около 500 хиляди лева, като повече от половината от тях бяха заделени именно за представянето на бойната авиация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай