Факлите убийци горели 5 мин, преди да гръмнат

Факлите убийци горели 5 мин, преди да гръмнат | StandartNews.com

5 минути са имали 20-те работещи в цеха за опаковане на готовата продукция в "Балиста", за да избягат от взрива. Защо обаче загиналият Веселин Турлаков и двете обгорени жени не са го направили, не е ясно. Това заявиха пред "Стандарт" експерти, участвали в огледа на взривеното помещение в завода край Мъглиж в петък. Най-вероятно те са се опитвали да загасят пожара, защото двете обгорени жени са се надишали с токсични газове, твърдят от "Пирогов".

Засега не е ясно как точно е станал взривът в завода на "Балиста". Огледът показал, че е избухнал в помещение, в което са складирани готови факли, използвани от пещерняци или футболни фенове. В тях няма барут, основното вещество е фосфор, което трябва да се запали принудително с открит огън или детонатор. Самият фосфор няма как да се запали сам. В помещението не е имало източник на електрически ток, затова засега експертите изключват версията трагедията да е предизвикана от електрическа искра. "Очевидно е, че първо е имало запалване на готовата продукция, едва след това се е произвел взривът", казват запознати. Ударната вълна е отнесла покрива на помещението, разрушени са част от стените, повредена е дори външната ограда на завода. Това означава, че радиусът на пораженията е от порядъка но 100-150 м. Самото помещение, където се е извършвал производственият процес, както и машините за пресоване на шашките са останали почти непокътнати. Общо

17 души от смяната успели да излязат навън

в рамките на прозореца от 5 минути. Според експертите или става въпрос за грубо неспазване на технологичната дисциплина при боравенето с взривни материали, или някой е запалил по невнимание нещо в стаята със складираната продукция, което е довело до взрив. "Има свидетели, причината ще бъде разкрита бързо", твърдят експертите. Те държат да уточнят, че технологията и причините за взрива са коренно различни от тази в завода "Миджур".

Загиналият Веселин бе погребан в казанлъшкото село Енина - родното село на родителите му. Преди няколко години тук е намерила вечен покой и майка му и затова роднините му решили да го положат до нея. Веско е ерген, по-големият му брат Стефан и възрастният му баща го оплакаха и изпратиха в последния му път. Много колеги, приятели от Казанлък и района също дойдоха да си вземат последно сбогом с него. "Много свестни хора, както се казва -

златно семейство, не можеш да чуеш лоша дума за тях

жалеше за трагедията и кметът на Енина Веселин Андреев. Както стана ясно, дълго време Веско е бил на гурбет - работил е като готвач в Германия, а после и в Гърция. Върнал се преди 2 месеца и поради други възможности, започнал работа в оръжейната фирма "Балиста". "Защо ли се прибра, вземаха по 450-500 лв. за такава опасна работа", заяви брат му Стефан. Притеснен, той бе сред първите близки и познати на работещите, които дойдоха пред портала на фирмата. И Стефан пръв чу страшната вест за брат си.

Неделя бе ден на траур не само в Енина, но и в цялата община Казанлък. Знамената на общинската сграда и на други обществени сгради и места бяха наполовина спуснати в знак на съпричастие към близките на Веселин Турлаков. Общината пое и разноските по погребението на казанлъчанина.

ЖЕРТВИТЕ

Двете жени в "Пирогов" с опасност за живота

Двете обгорели работнички във взрива в завода край Мъглиж продължават да са в тежко състояние. Това съобщиха за "Стандарт" от "Пирогов". 51-годишната Кунка Манолова и 30-годишната Мария Иванова са с интоксикация от дим. Двете жени са се нагълтали, защото са останали в помещението след запалването на факлите. Кунка е със 70 на сто изгаряния, главно по лицето и гърдите, докато по-младата й колежка е с 30%, в същите области на тялото.

Засега пострадалите са в реанимация, лекарите ще започнат операции едва след като състоянието им се стабилизира. И двете са в в силен посттравматичен шок от ударната вълна, която ги е изхвърлила от помещението. "Има опасност за живота им. До 2-3 дни ще стане ясно как ще процедират лекарите по-нататък", заявиха от болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай