Депутатите разиграват Спешна помощ

Трети път отлагат наказанията за насилието над нас, оплакаха се лекарите

Депутатите разиграват Спешна помощ | StandartNews.com

Варна/София. Депутатите разиграват спешните медици. За трети път през тази година парламентът отлага гледането на промените  за насилието над лекари, каза пред "Стандарт" д-р Десислава Кателиева. Тя оглавява организацията на работещите в Спешната помощ в страната.

Промените за насилието над медиците трябва да се направят в Наказателния кодекс. Те са приети на първо четене от здравната комисия в парламента на 13 септември тази година. Движение по-нататък обаче няма. Това не е първият опит да се прокарат подобни изменения. През миналата година депутатите отхвърлиха подобни промени, мотивите им за това не станаха ясни.

И през тази седмица законопроектът остана извън дневния ред на парламента, трима министри застанаха зад него, защо депутатите го саботират, попита д-р Кателиева. На 8-ми ноември спешните медици са внесли и декларация в Народното събрание с молба за среща, досега обаче отзвук няма.

Това е дискриминация спрямо нас, ако нещата не се променят скоро, ще бъдем принудени да отидем в ЕС, защото напрежението и агресията ескалират, каза д-р Кателиева. Според нея бързото приемане на промените са изключително нужни, защото покрай новогодишните празници насилието ескалира.

Само за последните 30 дни в страната пък е имала седем посегателства над спешни медици. При едното от тях в Бургас хората са ритали лекарите, докато те се опитвали да качат на линейката починал моторист. Близките на момчето били ядосани, че линейката е закъсняла, знаят ли обаче на колко адреси без нужда трябва да ходим, каза Кателиева. Сред другите фрапантни посегателства над лекарите е това в Пазарджик. Там хулигани изпочупили стъклата на линейката, докато спешните лекари преглеждали човек на адрес.

Преди години мой колега получи комоцум след побой, а накзанието за това е глоба от 200 лв., докога ще го търпим, възмути се д-р Ктелиева. С промените спешните медици ще се приравнят с полицаите и данъчните. Това ще даде възможност нападателите им да бъдат наказвани по-строго - със солени глоби и дори затвор.

Разбираме, че хората са недоволни от закъсненията, но ние не сме виновни, системата генерира тези проблеми, обясниха лекарите.

На война ли да ходим или на работа, питат медиците

Справка за посегателства над медици и екипи на спешна медицинска помощ при изпълнение на служебните им задължения за периода от 11.2011г. до 11.2012г.

22.11.2011 г. ЦСМП ЯМБОЛ - лекар и медицински фелдшер са заплашвани с пистолет по време на визита при болно дете.Последва напускане на работа от опитен педиатър дългогодишен стаж в системата на спешна помощ - заради безнаказаността на насилника.

13.12.2011 г. СПО СТАРА ЗАГОРА - група роми пребиха лекар и медицински фелдшер, заплашиха със саморазправа шофьор на спешна помощ обслужили пострадала при ПТП ромка

30.12.2011 г. ЦСМП РУСЕ - около 300 цигани от русенското село Малко Враново са нападнали медицинските фелдшери и шофьори на екипите, дошли да окажат спешна помощ на пострадали при катастрофа младежи. Поводът за нападението е бил, че екипът не е успял за 10 минути да преодолее в зимни условия 18 км разстояние от ФСМП Сливо поле и с. Малко Враново.

29.12.2011 г. ЦСМП ТЪРГОВИЩЕ - нападнати са медицински фелшер и шофьор на санитарен автомобил от пияния внук на пациент - според него са закъснели с изпълнението на повикването.

06.01.2012 г. Детско отделение ЯМБОЛ - осем пияни цигани набиха дежурната педиатърка и санитарка и потрошиха детското отделение на ямболската областна болница МБАЛ "Св. Пантелеймон". Поводът за нападението е, че бащата на 7 месечно бебе не бил съгласен с диагнозата на дежурния лекар.

08.02.2012 г. ЦСМП КЪРДЖАЛИ - ФСМП Момчилград баща наби със сопа фелдшер, който поискал да лекува детето му в болница в Момчилград. Нападателят е задържан в районното управление в Момчилград за побой над медицинското лице и e осъден да заплати глоба в размер на 150 лв.

15.03.2012 г. УНГ кабинет БЛАГОЕВГРАД - мъж е нанесъл побой на лекарка в Гоце Делчев, като в рамките на предната година е пребил и дежурната гастроентероложка и невроложка в същия медицински център. Нападателят е психически здрав, но се отличава с агресивно поведение, което се проявява без провокация.

06.04.2012 г. Хирургия ПАЗАРДЖИК - двама братя нападнаха с юмруци дежурния лекар в хирургията на МБАЛ Пазарджик, афектирани от смъртта на майка им, която починала в болницата.

09.04.2012 г. ЦСМП ВРАЦА, ФСМП БЯЛА СЛАТИНА - братът на пострадала при битов скандал без причина нанесъл удар в лицето на водача на медицинския автомобил, в резултат на което му причинил фрактура на носа и комоцио.

08-09.04.2012 г. СПО Стара Загора - докаран е мъж в нетрезво състояние, които отправял нецензурни думи, ругатни и псувни спрямо дежурния екип на Центъра за спешна медицинска помощ и ударил шамар на дежурната санитарка. За това му деяние Районeн съд - Стара Загора е наложил административно наказание - глоба в размер на 200 лв.

26.04.2012 г. СПО БЛАГОЕВГРАД - роми нападнаха медицинския персонал на МБАЛ-Благоевград, разгневени от смъртта на тяхна роднина, загинала от масивна несъвместима с живота белодробна тромбоемболия. Тълпата от разгневени роми се юрнала към кардиологията, с викове "за да разчекнат" дежурния лекар.

27.05.2012. г. СПО ДОБРИЧ - 19-годишен абитуриент преби шефа на спешното отделение в болницата в Добрич. Дежурният лекар получил мекотъканна травма на лявата скула и травма на лявата лакътна става с разкъсно-контузна рана.

05.06.2012 г. СПО РУСЕ - криминално проявен мъж потърсил помощ и започнал да се държи грубо и арогантно, като псувал, обиждал и нанесъл удар с ръка по лицето на дежурния лекар. Мъжът е арестуван за 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство за извършените хулигански действия.

13.10.2012 г. ЦСМП Русе - екипът ненадейно е нападнат от видимо афектиран, който заплашвал да ги убие и потрошил с юмрук предното стъкло на санитарния автомобил. Поводът бил, че според него екипът се е забавил за повикването, без дори да се опита да уточни дали екипът който е нападнал е бил за неговия адрес. На нападателя ще бъде съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство, а реанимобилът за момента е извън строя.

14.10.2012 ЦСМП СОФИЯ - екипът бива нападнат заради закъснение, при което се наложило да се скрие в близкия полицейски участък. Независимо от заплахите за саморазправа, екипът се връща с полицейски патрул и обслужва пациента.

26/27.10.2012г. ЦСМП Бургас - душена лекарка ,ритана медицинска сестра, ритан шофьор от приятели на загинал моторист. Травмата е била несъвместима с живота / перфорация на сърцето от ребро/, но колегите ми са нямали възможността да се защитят и сега шофьорът лежи с луксирана опашна кост и мекотъканен абсцес защото е бил ритан, докато е товарил носилката.

10.11. 2012г. ФСМП Свиленград - потрошен от двама пияни роми, които се ядосали, че им е оказана визита заради пиян, който повръща. Докато колегите са обръботвали порезните рани на единия нападател, той им е строшил лампата.

11. 11. 2012 г. ФСМП Куклен - пиян сече пътя на наша линейка в  и шофьора и медицинския фелдшер са в хирургиите на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив.

11.11. 2012 г. ЦСМП Пазарджик - разярен гражданин чупи предно стъкло на линейка, защото паркирания санитарен автомобил пред адреса му запречвал пътя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай