Бурното море разкри античен римски град

Бурното море разкри античен римски град | StandartNews.com

Бургас. Невероятен античен град от римската епоха разкри морската стихия край Бургас. Вълните са измили тонове земни маси, под които се показали останки от великолепни сгради. Откритието хвърли във възторг археолозите, а градоначалникът на Бургас Димитър Николов организира спешен оглед.

Древното селище е разположено северно от квартал Сарафово по крайбрежието и една част от него попада в границите на почивната база на Военното министерство. В момента вълните буквално мият основите на една от сградите. "Нямаме никаква представа как се е казвало селището, защото то не фигурира никъде в старите карти и документи, но е открита каменна колона с надписи, а при разкопките със сигурност ще намерим и други писмени източници, от които се надявам да разберем името. До момента знаем, че това е голяма находка. Селището е имало стратегическо значение в миналото. Останките са прекалено монументални и показват, че на това място е имало голямо селище от градски тип", коментира шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Морската стихия, която вилня две денонощия е разкрила 12 метра от фронталните зидове на огромна сграда висока около 2,50 м. Част от единият й ъгъл е отнесен от вълните и вътре се вижда канализация. Древните руини подсказват, че тук в миналото е имало и голямо пристанище. "Запазени са големи каменни плочи, които са били част от кея. Предполагаме, че сградата е била обществена и е нещо като складове или е била използвана за административни нужди. Става въпрос за укрепено каменно пристанищно съоръжение, което е част от късно антично селище", разясни шефката на Бургаския археологически музей доц. Цоня Дражева. Тя допълни, че още през миналото лято при тогавашна морска буря е разкрита малка част от руините. Въпреки, че никой не е предполагал какво се крие под пясъка, обектът беше включен в проекта "Виа понтика" на правителството и за него ще бъдат отпуснати 120 хиляди лева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай