Бисер Петков: Доходите в България са най-ниските в Евросъюза

Бисер Петков: Доходите в България са най-ниските в Евросъюза | StandartNews.com

Доходите в България са най-ниските в Евросъюза, а безработицата е под средната. Това каза в „Денят започва" на БНТ социалният министър Бисер Петков.

„Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин това да се случи е чрез трудовата заетост. Пенсиите са нетрудов договор, но при ниски доходи не можем да очакваме високи пенсии. От 1 юли всички пенсии ще бъдат преизчислени с по-голямата тежест на година осигурителен доход, което ще доведе до ръст с 3,8%", каза социалният министър.

Петков коментира и резултатите от българското европредседателство: „Мисля, че успяхме да се справим с това голямо предизвикателство. Пълната оценка може да се даде от министъра на българското европредседателство".

„На 21 юни предстои редовно заседание на Съвета на министрите, което ще се проведе в Люксембург и след неговото провеждане можем да кажем до колко е било успешно. Много важен е оставащият един месец от председателството ни. Мисля, че реална промяна настъпва. Досиетата, по които се работи, предстои да бъдат приети от Европейския парламент. В нашата област - на социалните въпроси - ще дам пример с директивата за командированите работници. В момента това, което предстои, е в пакета "Мобилност". Това са много важни въпроси. Установяваме, че България в областта на трудовите отношения е въвела стандарти, които сега се приемат в ЕС", заяви Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай