15 музея вадят находките си в Археологическия

15 музея вадят находките  си в Археологическия  | StandartNews.com

401 проучвания са направили учените през миналата година

Каменни свастики и 3000 римски монети са сред най-атрактивните експонати

За девета поредна година Националният археологически институт с музей /НАИМ/ при Българската академия на науките организира Националната археологическа изложба "Българска археология 2015". По традиция тя се прави в навечерието на професионалния празник на гилдията - 14 февруари. На нея биват представяни резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като експозицията показва най-интересните находки и богат илюстративен материал.

"През 2015 година направихме 401 археологически проучвания. Това е впечатляващо число", сподели директорът на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински. "Заедно с партньорите ни, 15 исторически и археологически музеи от цялата страна, подготвихме тази изложба, за да отбележим по подобаващ начин 14 февруари, деня на археолога. Искаме с нея

да отдадем почит на труда

на цялото археологическо съсловие".
Тази година съорганизатори на изложбата са 15 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове - регионалните музеи на Благоевград, Видин, Силистра, РИМ Кърджали, Кюстендил, РИМ Стара Загора, Шумен, Археологически музей в Созопол, Музей "Старинен Несебър", Общински културен институт - Музей за история на София, Общински исторически музей Средец, музеите на Белоградчик, Панагюрище и Провадия.

Изложбата представя експонати от 24 обекта и постери от 50 обекта, различни като вид и хронология, от ранната праистория до средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на пещера Козарника, Белоградчишко, праисторическите селищни могили Провадия-Солницата и Козарева, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско. Там са и античните градове Аполония, Деултум и Августа Траяна, "скалният град" Перперикон. Впечатляващи са резултатите и находките и от някои обекти, проучвани активно през 2015 година поради големи инфраструктурни проекти: неолитните селища при Мурсалево и Извор, къснобронзовото селище и късноантичният некропол при Северната скоростна тангента на София, антична вила до с. Драговищица, Костинбродско. Интерес буди и късносредновековният некропол на Западната дъга на Софийския околовръстен път, както и проучванията на антична Сердика под площад "Св. Неделя" в София, със съдействието на Столична община.

Сред най-впечатляващите находки са два почти идентични свастиковидни каменни амулета от раннонеолитните селища Мурсалево и Слатина.

Там е и керамична "дрънкалка" с врязани знаци

от халколитното селище Аврен, погребален венец с позлатени листа от некропола на Аполония Понтика. Има и колективна находка от близо 3000 сребърни римски монети от Сердика, фрагмент от римска военна диплома от вилата при Драговищица, богатата колекция от накити (пръстени, обеци, висулки) от късносредновековния некропол на Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Изложбата ще бъде открита на 11 февруари, четвъртък, от 18.00 часа в сградата на НАИМ.

Тя ще бъде на достъпна за посетителите на Националния археологически музей в Залата за временни изложби до 10 април 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай