10 супер рецепти за боядисване на великденски яйца

Блестят с желатин, с лак за нокти стават бижу

10 супер рецепти за боядисване на великденски яйца  | StandartNews.com

София. Българските традиции повеляват яйцата се боядисват или на Велики четвъртък, или и в събота преди Великден. Първото яйце задължително трябва да е червено.

То е символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. Според обичая, майката в четвъртък сутрин, преди изгрев, слънце, трябва да боядиса три червени яйца, които да бъдат огрени от първите слънчеви лъчи. И поставени в сито с жито, за да са буйни нивите.

С първото яйце се намазват бузките на децата, като им пожелава здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Второто се търкулва на нивата, за да е богата реколтата и третото оставя за празничната погача. За здраве се намазват и челата на всяко животно.

Задължително е този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил поне късче хляб в устата си, за да не го "удари" яйцето и да се разболее.

Пак според старите обичаи, белите яйца предварително се измиват във вода, размита с пепел и се варят в зелев сок. Червената боя се хвърля на чисто място в градината под някое растение - трендафил или роза, за да прогони злите духове. Червеното яйце се слага както в чеиза на момите, така и в този на младата булка, което ще помогне да зачене по-бързо и да роди здраво дете.


Как да изпъстрите черупките така че дори най-близките да ви завидят. На Велики четвъртък агенция Стандарт Нюз ви предлага няколко хитринки как лесно и ефектно да нашарите яйцата, така че и кокошката да не си ги познае.

Аматьорите, които не са сръчни в ръцете могат да се доверят на стари, но изпитани методи, като боядисване с „мазни” багрила, винена киселина или пастели. Майсторите пък могат да хванат писалката и да изпишат яйцата, както преди 200 години. Кризата удари и багренето на яйцата.

Бургазлийки разказаха специално за агенция Стандарт Нюз как евтино и ефектно да изрисуваме яйцата – с лак за нокти. За почитателите на дискретната декорация предлагаме боядисване с дантела, което превръща яйцата ви в семпли, но изискани произведения на изкуството.

1. Капка олио прави чудеса

Може би най-елементарният начин, за да направите черупките си шарени, е като капнете във вече разтворените бои малко олио. Свареното яйце се потапя в едната боя. Изважда се и се подсушава добре. Заради олиото на места черупката е останала неоцветена. Потопете в следващата боя. През колкото повече цвята мине яйцето, толкова по-шарено ще бъде. Важно е да не забравяте след всяка багра да го подсушавате добре, за да не се смесят цветовете, резултатът от което е черупка, оцветена в кафяво.
Съвет: Добре е яйцето да минава първо през по-светлите, после през тъмните цветове.



2. Диаманти от вино

За да направите великденските си яйца блестящи, не е задължително да купувате кристалите от магазина. Достатъчно е да се сдобиете с винена киселина, която лесно се намира във всяка аптека. След като се сварят яйцата, тенджерата се отмества от котлона и се добавя винената киселина. Оставя се така 5-10 мин. От киселината яйцата стават грапави, като поръсени в кристали. След като поизсъхнат, можете да ги топнете в боята.


3. Като маникюр

В Бургас през последните години домакините пропищяха от великденски бои-ментета и захвърлиха традиционните методи за шарене. Лаковете за нокти тотално изместиха десетките видове багрила, които от година на година стават все по-некачествени. Често продуктите не успяват да докарат дори нюанс или подобие на какъвто и да е цвят. Препатилите бургазлийки се видяха в чудо и грабнаха лака за нокти. Той се оказа най-добрият и сигурен начин да се обагрят яйцата във всеки възможен цвят - от кърваво червено до златисто или с пелена от сребърен брокат. С четката от лака могат да се сътворят истински шедьоври от плетеници и преливащи цветове докъдето стига. Ако се снабдите и с лак с декоративна четчица, за фантазията ви няма граници. Освен това лаковете за нокти придават неповторим гланц и перлен блясък. Допълнителен бонус за семейния бюджет е и цената им. В търговската мрежа се предлага изобилие от лакове по 60 ст. шишенцето, които излизат доста по-евтино от скъпите и фалшиви багрила.


4. Гланц за майстори х2

Ако сте сред онези, които обичат да се суетят с четка по Великден, опитайте хитринката за гланцирана желатинова черупка. Единият начин е да потопите свареното и изстинало яйце в разтворения на водна баня желатин. След като изсъхне, с четка и по-гъсти бои можете вихрите фантазията си от Велики четвъртък до Велика събота. Боята ще се разлее по желатиновото покритие, което ще превърне празника в експресионистична изложба. Имайте обаче едно наум, че покритите с желатин черупки изсъхват бавно. Другият вариант да ползвате желатина е, за да придадете гланц на вече нашарените яйца. Яйцата се потапят в желатина след като са боядисани и добре изсъхнали. Престояват в желатина не повече от 2-3 мин, след което внимателно се вадят и оставят да изсъхнат.



5. Става и с пастели

За да включите и малките пакостници в шаренето на яйцата, дайте им бойната задача да изрисуват с маслените си пастели разнообразни форми върху черпуките. Това се прави след като яйцата са сварени и изстинали. После, когато ги потопите в разтворените боички, рисуваното няма да се покрие с боя и ще нашари яйцата ви като картина на Салвадор Дали.



6. Салфетки за "уау ефект"

Ако обичате декорираните яйца, но сте от кръжока „Ръцете ми перчат”, не се отчайвайте. Единият ви вариант е да купите готовите великденски стикери. Другият е сравнително новата, но лесна за изпълнение и впечатляваща като резултат, салфетковата техника. Още познат като декупажен, този метод изисква малко повече усилия, но резултатите си заслужават. Купете си пакет плътни, цветки салфетки. По магазините са намират и комплекти с 20 различни вътре. Изрежете картинките им. След като боядисаните яйца изсъхнат, внимателно с лепило на водна основа прикрепете картинките към черупките. Нанесете още един слой лепило, за да се застане елементът още по-плътно. Ще се изненадате от резултатите. Салфетковите яйца ще накарат и малки и големи да се усмихнат.

7. Цапаница с акрилни бои

Преди да излязат на мода специализираните бои за яйца, нашенци са шарили черупките с акрилни бои. С тях можете да спретнете и най-пъстрите бораци. Вземете домакинска гъба и я нарежете на парченца. Използвайте всяко от тях като тампон, с който да нанасяте багрилата все едно е грим. Ако акрилните бои ви се виждат скъпи, купете си само бяла и мацайте с нея вече боядисаните, но все още незасъхнали черупки.



8. Дантелки за стил

За да добият черупките ви ретро и изискан вид, осигурете си дантелена лента. Докато яйцето е още горещо, подсушете го и го увийте през средата  с лентата. Пристегнете добре  с ластичета и потопете в боята. След като извадите яйцето, не бързайте да махате лентата. Оставете я поне 3-4 минути, за да не развалите шарката. Върху черупката ще се оформят дискретни и елегантни краски, които ще запушат устата и на най-претенциозните гости.




9. Багри от природата

Все повече хора се интересуват от шаренето с природни бои. На едни им е писнало от химията, други имат склонност към автентичното. Експериментът си заслужава, защото в приготвянето на отварите, които обагрят яйцата наистина има нещо магично. Цветовете понякога изненадват приятно за разлика от химическите краски. С натуралните багри всяка черупка има различен нюанс, в зависимост от това колко стои в боята. Най-малко са възможностите за оцветяване на най-важното яйце - червеното, символ на Христовата кръв. Бабите ни са използвали дъбова кора и са успявали. Много атрактивно малиново червено можете да получите от каркаде. Огненочервена багра можете да си спретнете като стриете на прах тресчици от Бразилско дърво. От листата на червеното цвекло, след варене, можете да си спретнете фантастична лилава боя. Виолетова боя можете да си направите и от листата на червеното зеле. Те се варят 30 минути с една лъжица оцет. Най-много са вариантите за багрене в зелено - цветът на чистотата. Копривата придава наситен цвят, смрадликата - доста по-тъмен, а ореховата шума - зелено-кафяв. Жълтото пък се постига с лайка и кора от бреза. Оранжево можете да си спретнете с люспи от червен лук и морков.


10. Висш пилотаж

Ако сте майсторите и перфекционистите при шаренето на яйца, т.бар. „писане” е вашата техника. За да изпишете яйцата, ви е нужна восъчна писалка, изработена от метална фунийка или тръбичка, пълна с восък, който се загрява на пламъка на свещта, за да се разтопи. После с него рисувате върху яйцето. Вече изписаната черупка потапяте в оцет, а после - в студената боя. Оставете да изсъхне и след това свалете восъка като нагреете черупката и попиете със салфетка или кърпа. Орнаментите, покрити с восък, остават бели. Ако обаче искате по яйцето да има повече от един цвят, то се изрисува с восък, поставя се първо в оранжева боя, след като изсъхнат онези места, които искаме да запазим оранжеви, се покриват с восък, а накрая яйцето се поставя в червена боя. Пълното рисуване и боядисване на едно яйце отнема около час.





Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай