10 неща, които не знаем за Теодосий Спасов

10 неща, които не знаем за Теодосий Спасов | StandartNews.com

Теодосий се разминал на косъм от смъртта

Милчо Левиев пръв го нарича "кавалджията на планетата"

Музикалните идеи, които Теодосий Спасов ражда, са все по-оригинални и невероятни. Неговата чудна и бясна страст да смесва джаз и класика го събира с музиканти от различни жанрове, но от една "кръвна група" с неговата.

Поредната ни среща с Теодосий и приятели ще бъде на 10 и 11 октомври на сцената на театър "Българска армия". Тогава ще чуем музиканти от Балканите, които стъпват на традицията, но звученето им е от бъдещето. С много от тези приятели Теодосий е свирил по световните сцени - от фолклор до джаз. И най-хубавото - изпълненията им винаги са подвластни на импровизации, които пълнят душата. Този път ще чуем няколко уникални артисти от различни етноси. Това са Васил Хаджиманов Бенд от Сърбия, които миксират ритми от традиционния балкански саунд с джаз, фънк и фюжън. Гъркът Костас Теодору, румънската вокалистка Теодора Енаке-Айша, италианецът Даниеле Ди Бонавентура с бандонеона си и ливанецът Гасан Буз на перкусиите заедно с Теодосий Спасов и неговия проект "Хемус колектив" ще доставят истинско удоволствие на меломаните.

"Идеята за създаването на "Хемус колектив" е да се съберат музиканти с балкански произход, отдавна реализирали се като имена извън родината си. Пианистът Боян Зулфикарпашич е със смесена кръв - босненска и сръбска, учил е в Париж и живее там. Мартин Гаконовски на контрабаса е от Скопие, но живее в Кьолн, а барабанистът Костас Анастасиадис е роден в Килкис (Кукуш), завършил е в Калифорния и сега живее в Гърция", споделя Теодосий. А ето кои са най-интересните неща, които не знаем за него.

1. Теодосий Спасов е завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалностите ръководство на народни състави и инструментален факултет. Когато неотдавна му връчиха почетното звание "доктор хонорис кауза" на Академията, той призна, че именно в града под тепетата през 80-те създава първата музика, която по-късно се харесва в цяла България.

2. Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене, който е необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика.
През 1995 г. списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано кратко и ясно: "Спасов създава нов музикален жанр."

3. Милчо Левиев за първи път го нарича "Кавалджията на планетата". На Теодосий обаче не му харесва това звание.

4. В последните години има ново поприще: да пише музика за симфоничен оркестър и кавал, микс, който до момента не бе правил.

5. Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли. Музиката за лентите "Граница", "Гори, гори, огънче", "Пазачът на мъртвите", "Следвай ме" е негова.

6. С шоуто "Ривър денс" на "Лорд ъф дъ денс" обикаля САЩ и Мексико. Това се случва благодарение на негов приятел, гъдуларя Никола Паров, който живее в Будапеща и работи с ирландците. Те се обаждат на Теодосий по телефона и го канят. Свири с тях от 1999-а по 8 спектакъла в седмицата в различни градове. Последната година застопоряват шоуто в "Гершуин театър" на Бродуей.

7. Роден е в Исперих. "Небето, тревата, песента на птичките - всичко това е вътре в мен. Израснал съм на село. След това отидох да уча в Котел, малко градче сред природата. Често със съучениците ми ходехме в гората и по поляните да свирим. Сега не бих отишъл да живея на село, но може би един ден, като ме натиснат годините и природата ме повика, тогава може и да не мога да свиря на птиците, но пък те на мен ще ми свирят и пеят", казва музикантът.

8. Кръстен е на баба си Тодора. А името Теодосий майка му и баща му са харесали от известния по онова време Теодосий Попов. Името означава даден от Бога.

9. Твърди, че е чувал Божия глас. Веднъж в последния момент, в движение се мята в последния вагон на влака за Панагюрище. Извървява коридора, стига до трето купе от началото на вагона, в който няма никой друг. "Настаних се и започнах да си чета. В един момент съм заспал. Събудих се от страшен трясък и в лявото ми ухо, като пърхане чух гласа на баща ми: "Как си? А, добре, нищо ти няма!". И тогава напълно се събудих. Влакът беше спрял, чух глъчка от хора, идващи от предния вагон, а други надникнаха в купето ми през прозореца откъм коридора. "Еееее, ти си щастливец бе, момче! Трябва да черпиш! Ела да видиш какво е станало!", развикаха се те. Излязох и що да видя - едно дърво беше паднало върху последния вагон, върху първо и второ купе, прескача трето, моето, но до края на вагона всички прозорци са натрошени и като ножове са забити в кожените седалки на купетата. Само моето купе беше невредимо! Има сили над нас, има ангели, които ни пазят и вярваме в тях", разказва музикантът преди време.

10. Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай