Вдигат учителските заплати с 10% (ОБЗОР)

Вдигат учителските заплати с 10% (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът Борисов и Владислав Горанов ще дадат още 223 млн. лв. за образование

Най-голям ще е ръстът на стартовите възнаграждения

Средно с 10% ще бъдат увеличени учителските заплати от началото на 2017 г. За това се договориха КНСБ, Синдикатът на българските учители, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Догодина държавният бюджет ще предостави за образование допълнително 223 млн. лв., като от тях 126 млн. ще бъдат за увеличените заплати. "Правителството може да си позволи това, защото са събрани 1.6 млн. лв. повече в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Бюджетът е в доста напреднала фаза, затова можахме да направим разчетите с финансовия министър и преценихме, че на образованието, като основен приоритет, можем да дадем тези средства допълнително", обясни премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг със синдикатите, финансовия министър и председателя на образователната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.

Ръст на възнагражденията ще има не само за учителите, но и за техническия и помощния персонал. Детските градини също влизат в плана за увеличение на заплатите. Допълнителните 126 млн. лв. ще бъдат разпределени след разговори между социалните партньори и министерството на образованието. "Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде за увеличаване на начална работна залата за мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите", заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Допълнителни средства в размер на 9 млн. лв. ще бъдат отпуснати допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал. "От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учителите е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал 8 работни заплати. От 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсионирането на учителите стават 10 заплати и половина, а на останалия персонал - 8 заплати и половина", каза още Янка Такева.

Преди повече от месец вицепремиерът Меглена Кунева заговори за увеличение на учителските заплати. Тогава обаче премиерът Борисов заяви, че темата не е обсъждана в кабинета. След това обаче започнаха да се търсят средства за увеличението, които Борисов и Горанов разрешиха, след като обсъдиха със синдикатите и учителите.

Правим най-голямата инвестиция

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

Радвам се, че правителството обективира оценката, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение - приоритет да бъде образованието. Обосновката защо това е необходимо е дадена отдавна от страна на Министерството на образованието и науката, за да може да направим видими реформаторските усилия на министерството и да убедим Министерски съвет, премиера, финансовия министър, че това са много важни и необходими средства за българското образование и наука. Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезем в XXI век. Това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 г. Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите. Това е инвестиция, на която резултатът не може да се види на следващия ден, но дава най-голямата добавена стойност. Това е отговорът на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование.

Канят млади преподаватели в нова специална програма

"Заедно в час" стартира тазгодишната си кампания за привличане на нови хора в образователната система, които да започнат работа като вдъхновяващи учители през септември 2017 г. Програма "Заедно в час" дава възможност както на завършващи студенти от всякакви специалности, така и на успешни професионалисти от различни сфери да допринесат за положителна промяна в българското общество, докато развиват и усъвършенстват себе си. Организацията си поставя за цел да привлече нови хора в образователната система, които с усилената си работа като учители да допринасят за успеха на всеки ученик в училищата с най-голяма нужда. Кандидатури за участие в програмата се приемат до 30 ноември 2016 г. на сайта на организацията - zaednovchas.bg. Успешните кандидати ще започнат своето обучение през юли 2017 г. и работа в училище партньор през учебната 2017-2018 г. По време на двете години, през които ще преподават като част от програмата, участниците ще получават месечен финансов стимул в размер на 500 лв. от "Заедно в час" като допълнение към заплатата от училище. Преди началото на програмата одобрените участници ще преминат интензивно лятно обучение. То ще включва лекции за придобиване на професионална квалификация "учител" към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" (ако одобрените участници не са придобили такава по време на следването си), както и обучение по международно признатия модел "Преподавай като лидер". В рамките на двете години учителите преподават и едновременно с това доразвиват необходимите им знания и умения, с които успешно да мотивират учениците си, да планират целенасочено и постоянно да повишават ефективността си. С постъпването си в програма "Заедно в час" участниците стават част от голяма и сплотена общност от колеги, съмишленици и партньори, които работят заедно в името на една цел - постигане на равен достъп до качествено образование за всички деца в България. След успешното завършване на програмата голяма част от тях продължават развитието си като активни застъпници за образователната промяна, чрез директна работа в училище или инициативи извън него. Над половината от досегашните 120 завършили програма "Заедно в час" продължават да се развиват в училище и в образователния сектор, а останалите се реализират в сферата на бизнеса и предприемачеството.

Оборудват нови кабинети и неделни училища

12 млн. лв. ще се отделят за транспорт на малчугани

Освен парите за увеличение на учителските заплати, кабинетът ще отпусне още средства за различни училищни дейности.
За транспорт на ученици са определени 12 млн. лв. допълнително, а за ремонт на старите и закупуване на нови автобуси са предвидени 2,6 млн. лв. За нуждите на децата със специални образователни потребности и за ресурсни учители ще има 6 млн. лева. Милион и половина са предвидени за съботно-неделните училища, а 3 млн. лв. допълнително са договорени за работата на учителите в сектора на високите технологии. Завишава се стандартът за детските градини и така в общините ще отидат 11 млн. лв. допълнително.

Неколкостотин милиона повече са изключително важни, защото ще гарантират прилагането на реформата, заложена в новия закон за образованието, отбеляза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

270 000 за ремонт на кърджалийско школо

Правителството отпусна 270 000 лева за ремонт на СУ "Владимир Димитров-Майстора" в Кърджали, в което учат над 350 деца. Решението е взето на заседание на МС. Отпуснатите средства са за реконструкция на покрива и подмяна на дограмата на северното крило. Парите бяха осигурени по настояване на народния представител Цвета Караянчева, която убеди финансовия министър Владислав Горанов да предвиди бюджетни средства за неотложен ремонт на школото. "Надявам се, ремонтът да бъде извършен в спешен порядък, с ясни количествено-стойностни параметри, а средствата да бъдат усвоени възможно най-целесъобразно и при строг контрол от страна на ръководството и на училищното настоятелство", коментира Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай