Унгария реже пенсиите на комунистите

Унгария реже пенсиите на комунистите | StandartNews.com

Будапеща. Повече от 20 години след падането на комунизма в Унгария местният парламент обмисля да ореже пенсиите на управлявалите по време на диктатурата, съобщи Асошиейтед прес.

Тези пенсии често са много по-високи от средната за страната, която е в размер на 300 евро. Това се дължи на високите заплати, които апаратчиците са си уреждали.

Депутати от управляващата дясна партия "Фидес" заявиха, че са за налагане на "репарационен данък" върху пенсиите на хиляди бивши чиновници от Унгарската социалистическа работническа партия (УСРП), която управляваше страната през по-голямата част от комунистическия период, завършил през 1990 г. Други парламентарно представени партии искат да се преизчислят индивидуалните пенсии, за да се извадят от тях заплащанията за политическа дейност.

Депутати от четири от петте парламентарни сили се срещнаха, за да съгласуват предложенията си и се споразумяха пенсиите на бившите комунисти да не се намаляват под нивото на минималния стандарт на живот. От срещата отсъстваше само Унгарската социалистическа партия, която е приемник на УСРП. Очаква се проектозаконът да бъде изготвен до две седмици.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай