Канада остави визите за България и Румъния

Канада остави визите за България и Румъния | StandartNews.com

Отава. Канада премахна изискването за виза за туристи от Чехия, но визи все още се прилагат за потенциални посетители от България и Румъния, тъй като Канада продължава да има опасения за трафик на хора и организираните престъпни групи, заяви министърът на имиграцията Крис Александър в четвъртък.

Канада и Европейският съюз подписаха споразумение за свободна търговия миналия месец, което все още очаква окончателно одобрение на 28-те страни-членки на ЕС. В Отава се притесняват, че парламентите в София и Букурещ няма да дадат одобрението си, докато има визов режим за гражданите им, коментира канадската преса.

Министър-председателят Стивън Харпър заяви миналия месец в Брюксел, че той в крайна сметка би искал да види безвизово пътуване между Канада и ЕС.

Визите бяха отменени за Централна Европа преди години, но скоро бяха върнати след вълна от искания на роми за предоставяне на убежище от обществен и расов тормоз и дискриминация. Александър твърди, че системата е достатъчно добра да не допуска измами от кандидатстващи за убежище от Чехия.

Но според думите му тепърва има да се работи Бълария и Румъния да получат същия статут, особено по намаляване заплахата от организираната престъпност. "Това очевидно е свързано с приключване на търговското споразумение ЕС-Канада, но и от двете страни трябва да се свърши тежка работа", обясни министърът.

"Трябва да се каже, че работата ни с румънците и българите, както и с партньорите ни в Латинска Америка, не е толкова напреднала, колкото тази с Чехия." Бих искал да има напредък, но другите държави не отговарят на "обективни критерии", смята Александър.

"Потенциалното наличие на трафик на хора и присъствие на организирана престъпност зад част от тези искания - това са сферите, където искаме да видим напредък преди да сме в позиция да направим същото съобщение, каквото правим днес."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай