Путин: Русия помни приноса на съюзниците (ОБЗОР+СНИМКИ)

Путин: Русия помни приноса на съюзниците (ОБЗОР+СНИМКИ) | StandartNews.com

Русия отбеляза с един от най-грандиозните паради Деня на победата

Опитите за еднополюсен свят и блоковото мислене подкопават развитието, каза президентът

С грандиозен военен парад, който бе един от най-големите в историята на страната, Русия отбеляза Деня на победата. На тържествата в Москва за 70-ата годишнина от края на Втората световна война не дойдоха повечето западни лидери заради действията на Кремъл в Украйна. В своята реч обаче президентът Владимир Путин заяви, че Русия е благодарна на народите от страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борили се срещу фашизма в различни страни. "Великата победа винаги ще остане героичен връх в историята на нашата страна. Но ние помним и нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и САЩ за техния принос към победата", заяви Путин в своето слово.

Той изгледа парада от централната трибуна на Червения площад с 30 международни лидери, както и с гости, ветерани и висши политици на Русия. На събитието бяха шефът на ООН Бан Ки-мун, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президентите на Азербайджан, Армения, Египет, Индия, Китай, Сърбия, Словакия, Македония и др. Там бе и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който бе поканен от руски депутати. Чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо бяха в Москва, но не присъстваха на парада.

"Съветският съюз понесе тежестта на вражеските атаки. Тук се проведоха решителни битки по време на войната", каза Путин и призова за минута мълчание в памет на жертвите. Руският президент е убеден, че Втората световна война е урок за човечеството и че сега отново историята се обръща към разума. Според него историческата среща на съюзниците на Елба e част от примерите, свързани с обединение на народите в интерес на мира и стабилността.

Путин призова като обща задача да стане изработването на система за равна сигурност за всички държави. Система - адекватна на съвременните заплахи, създадена на регионална и глобална, извънблокова основа. Само тогава, по думите на президента, ще бъде осигурен мир и спокойствие на планетата. Руският президент подчерта, че в последните години всички са започнали да игнорират базовите принципи на международното сътрудничество - принципи, изстрадани от човечеството след глобалните изпитания на войните. "Видяхме опити за създаване на еднополюсен свят. Виждаме как набира инерция силовото блоково мислене. Всичко това подкопава устойчивостта на световното развитие", подчерта Путин. В тази връзка Путин припомни, че авантюрата на Хитлер е страшен урок за света и призова международната общност към бдителност.

По думите му, не трябва да се забравя, че идеята за расово превъзходство и изключителност е довела до най-кръвопролитната война, в която Съветският съюз е поел най-жестоките удари на врага. Той припомни, че именно Червената армия и съветските граждани са внесли решителния принос за победата над Германия. "Закономерно е, че именно Червената армия със съкрушителния щурм на Берлин постави победната точка във войната с хитлеристка Германия", заяви Путин. "За свободата на родната земя се бореше целият многонационален народ, всички носеха тежестта на войната и всички заедно осъществиха безсмъртния подвиг на спасяването на Родината, определиха изхода от Втората световна война, освободиха народите на Европа от нацистите", подчерта той. Преди началото на неговата реч руският военен министър Сергей Шойгу направи преглед на участващите в парада сили. Той доложи на върховния главнокомандващ Владимир Путин, че войските са готови за парада. След края на парада президентът и почетните гости изминаха пеша пътя до Гроба на незнайния войн и положиха цветя.

В същото време западните лидери бяха разкритикувани от бившия италиански премиер Силвио Берлускони заради отсъствието им от парада в Москва. Според Кавалера това показва късогледството. "Тази трибуна на Червения площад, на която редом с лидера на руската държава бяха лидерите на Китай, Индия и други азиатски страни, е свидетелство не за изолацията на Русия, а за провала на политиката на Запада. Смятам, че празните ни места там са не демонстрация на сила, а символ на нашето поражение", написа Берлускони в отворено писмо.

Русия показа военната си мощ

В най-грандиозния по мащабите си парад по случай Деня на победата участваха над 16 000 военослужещи, 194 единици бойна техника и 143 военни самолета и хеликоптера.
По традиция той започна с барабанчици от Военното музикално училище в Москва. След това по Червения площад преминаха полк от Сухопътните войски, полк от Военновъздушните сили, полк от Военноморския флот, Въздушнодесантни войски, Железопътни войски, Ракетни войски със стратегическо предназначение и др. В парада участваха и войски от Казахстан, Армения, Азербайджан, Киргизстан, Индия, Китай, Сърбия и Монголия.

Тази година бяха включени нови бойни машини като "Армата", "Бумеранг", "Курганец-25", ракетни комплекси "Ярс", бронирани машини "Тигр", както и бойни самолети, които не са участвали в подобни паради. През Червения площад премина Т-34-85 - историческият среден танк от периода на Втората световна война, определян тогава от нацистите като най-добрия в света и превъзхождащ германските. За първи път бе показан противотанковият ракетен комплекс "Корнет-Д" на бронирана машина "Тигр". Той може също да поразява въздушни цели - през деня на 5500 м, а през нощта на 3500. Преминаха няколко БТР-82А, бронирани автомобили с повишена защитност "Тайфун-К" и "Тайфун-У". За първи път бяха показани БТР "Курганец-25" и БМП "Курганец-25". Голям интерес предизвикваха БМП "Армата" и новият основен танк на Русия Т-14 "Армата", които правят дебют на парада. Първата партида Т-14 влиза на въоръжение в началото на 2015 г. Танкът има безпилотна оръдейна кула и 125-милиметрово оръдие с гладка вътрешност, което може да изстрелва управляеми ракети, както и снаряди. В началото на 2015 г. бяха изготвени специално 8 нови единици самоходна гаубица САУ "Коалиция-СВ", които преминаха по Червения площад специално за парада. Тя е произведена през 2014 г. и влиза на въоръжение тази година. Гаубицата е 152 мм. За първи път официално на парада бяха показани БТР "Бумеранг" и междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво РС-24 "Ярс". Тя е модернизирана версия на ракетния комплекс "Топол-М". Тя може да порази цели на 11 000 км. Съдържа 3-4 бойни блока, а мощността на заряда е 150-300 кт.

Редица военни самолети и хилекоптери прелетяха над Москва на височина от 150 метра до 600 м със скорост от 200 до 550 км/час. Самолетите направиха във въздуха цифрата 70, а след това и руското знаме с цветовете бяло, синьо и червено. Най-голям интерес предизвикаха изтребителите "Сухой" Су-30 и Су-35, които за първи път участваха в парад. Су-35 развива максимална скорост от 2500 км/ч. Бойният му радиус е 3600-4500 км, а таванът на полета - 18-20 хиляди м. От февруари 2014 г. е в експлоатация. В края на 2015 г. ВВС на Русия ще има 48 изтребителя от този модел. Въоръжен е с ракети "въздух-въздух" (с голям, среден и малък обсег) и ракети "въздух-земя" (противокорабни ракети, боеприпаси с висока прецизност и неуправляеми боеприпаси).

"Вашингтон Поуст": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер

През Втората световна война Съветският съюз е поел върху себе си основния удар и е изиграл най-важна роля в разгрома на съюзниците на Хитлер, пише американският в. "Вашингтон Поуст" в коментар по случай 70-годишнината от победата над хитлерофашизма. В статията се отправя призив - да не се забравя как СССР е спасил света от Хитлер.
"Започвайки от 1941 г., Съветският съюз пое върху себе си основния удар на военната машина на нацистите и изигра очевидно най-важната роля в разгрома на съюзниците на Хитлер", пише вестникът. "Според една от оценките - на всеки американски войник, убит в боевете с немците, се падат по 80 убити руски войници".

Според публикацията сегашните отношения между Запада и Русия затъмняват същността на юбилейните тържества по случай 70-годишнината от Победата. "Във въображението на западната общественост, особено американската, Втората световна война - това е конфликт, в който ние сме победили. Но в Русия, където Втората световна война се нарича Великата отечествена война, я помнят в съвсем друга светлина".

"Епичните сражения, които са спрели и в крайна сметка отблъснали назад настъпващите нацисти, не са имали паралел на Западния фронт", пише авторът, който споменава като примери "свирепата зимна обсада" на Сталинград и най-големите в историята танкови сражения при Курск. Дори и зверствата, извършвани там, също са имали съвсем различен характер, не като тези, които са преживели хората на Запад", се посочва още в публикацията.

Бели гълъби и балони в небето над София

Стотици бели гълъби и балони полетяха в небето над София, където пред Паметника на Съветската армия се състоя впечатляваща емоционална церемония за 70-ата годишнина от Деня на победата. "Княжеската градина" едва побра огромното множество от граждани, политици, представители на БСП и други партии, десетки български обществени организации, посланици и военни аташета на много чужди държави. На паметника бе запален огънят на Победата, а подножието му бе затрупано с венци и цветя, положени от посланика на Руската федерация Юрий Исаков, други официални представители и множество граждани. След това настроението на присъстващите бе повдигнато от певци и танцьори, които изпълниха традиционни руски и военни песни. Специално за концерта в София пристигна Ансамбълът "Руска душа" с известната солистка, народната артистка на Русия Людмила Николаева. Ансамбълът на Нешка Робева смая зрителите с изпълнение на казачок.

В утрото преди церемонията паметникът на Съветската армия осъмна с патрули от младежкия доброволчески клуб "Червена сила", които го пазеха през нощта, за да не бъде осквернен от вандали. В навечерието на празника посланик Юрий Исаков връчи в Клуба на посолството на Русия юбилейни медали "70 години от Победата във Великата отечествена война от 1941-1945 г." на 20 участници във войната. Бяха връчени и дипломи за принос в двустранните отношения, за обективна оценка на Втората световна война и срещу фалшифицирането на историята. Сред удостоените са известният ляв интелектуалец и антифашист Анжел Вагенщайн, председателката на Форума "Русия-България" Светлана Шаренкова и др. Диплома получи и ОЕБ "Шалом", приета с благодарност от председателя на организацията Максим Бенвенисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай