Оркестър, хляб и сол за Шешел

Оркестър, хляб и сол за Шешел | StandartNews.com

Лидерът на сръбските радикали се прибра в Белград

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел се завърна в Белград от Хага, където прекара в затвора на Хагския трибунал 12 години, съобщиха сръбски медии. Той бе освободен преди пет дни заради здравословното му състояние, тъй като страда от онкологично заболяване.

На летище "Никола Тесла" в Белград Шешел бе посрещнат от съпругата му и синовете му, както и от стотици привърженици на партията. Те скандираха "Победа, победа, Войо, Сърбия" и крещяха обиди срещу настоящите президент и министър-председател на Сърбия Томислав Николич и Александър Вучич - бивши съпартийци на Шешел. Николич се отцепи от СРП и основа нова партия - Сръбска прогресивна партия. Националистът обеща да свика митинг в събота на пл. "Република" в Белград. При слизането му от самолета момиче в народна носия му поднесе хляб и сол, а духов оркестър изсвири "Марша на Дрина". Шешел бе изправен пред Международния трибунал за престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите в Хърватия и Босна и Херцеговина, както и за извършени престъпления във Войводина в периода от 1991 г. до 1993 г.

Трибуналът го освободи преди 5 дни заради здравословното му състояние. Още тогава Шешел каза: "Ако дойда в Сърбия, няма да се занимавам с лечението си, а ще насоча всичките си сили към отмъщение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай