ОБЗОР: Икономическа война за лятното време

ОБЗОР: Икономическа война за лятното време | StandartNews.com

Битка на икономически интереси между Севера и Юга в Европа свои зад дебата "за" и "против" лятното часово време в Европа. За отмяната на лятното време настояват Великобритания Германия, скандинавските и балтийските страни, които нямат морски туризъм и не могат да трупат ползи от него. Южните морски държави, за които летният туризъм е водещ отрасъл и печелят от оборот през удължените с един час дни и имат изгода от запазването им. Интереси, свързани с транспорта и енергетиката, също се отразяват в дебата.

Като цяло във всички европейски държави надделява мнението, че въртенето на стрелките два пъти годишно е вредно за здравето и трябва да се отмени. Затова всъщност големият спор в момента не е дали да се спре въртенето на стрелките, а кое време да се установи след това за общоевропейско - зимното или лятното.

Това стана ясно от обществената дискусия у нас и в Европа, която съпътстваше дебата по темата в Европейския парламент вчера. Въпреки очакванията и нагласата на всички парламентарни групи да се обявят против въртенето на стрелките, ЕП не взе това решение. Той прие резолюция, в която призова за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време. Документът бе гласуван с 384 гласа "за", 153 "против" и 12 въздържали се, предаде БТА.

ЕП отчита, че множество проучвания не са успели да стигнат до заключителен резултат, както и че съществуват опасения за човешкото здраве. Затова ЕП призовава Европейската комисия да извърши задълбочена оценка и, ако е необходимо, да представи предложение за промяна.

България все още няма официална държавна позиция по темата, каза вчера евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той съобщи, е по тази причина евродепутатите ще гласуват по съвест.

Според експерти България трябва да последва турския модел. Комшиите отмениха превъртането на стрелките и избраха да остават само на лятното часово време, защото им е икономически по-изгодно.

Водещ аргумент трябва да е само и единствено здравето на хората. Превъртането на часовника води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност, гласи позицията на друг наш евродепутат - Момчил Неков.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне.

Петролната криза през 1973 година води до серия от мерки за пестене на електроенергия в европейските държави. Една от тях е именно лятното часове време.

През 1975 г. са първите директиви, които предвиждат доброволно да се въвежда лятното часово време. Подновявали са се на всеки 5 годинш. От 2001 г. лятното време става задължително за всички страни членки.

Няколко пъти Европарламентът е призовавал Комисията да преразгледа директивата от 2001, но дебатът е завършвал без резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай