Мария Габриел: Кибератаките не познават граници

фото Красимира Темелкова

Мария Габриел: Кибератаките не познават граници | StandartNews.com

Кибер атаките не познават граници. Те могат да засегнат критична инфраструктура. Ето защо, когато се говори по тази тема, най-важното послание е сътрудничество. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в организираната от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев конференция на тема "Кибертероризъм - подготвен ли е ЕС"? Конференцията бе открита от председателя на ЕП Антонио Таяни, а във форума участва и главният прокурор Сотир Цацаров.

Подчертавайки колко е важна темата за кибер тероризма и кибер сигурността, Таяни изрази надежда, че ЕП ще покаже, че подкрепя работата на Габриел в следващия бюджет на ЕС. Неслучайно той посочи, че 80 процента от европейците искат повече мерки за борба с кибер тероризма. Ислямска държава използва цифровата система, за да създадава опасна мрежа и да привлича бъдещи млади терористи в Европа, каза Таяни. Той посочи и други потенциални опасности - кибер терористите могат да навредят и на институциите, да разкрият военни тайни и т.н. Освен И.Д, Европа има и други врагове, трябва да се защитим, каза още шефът на ЕП. И призова за мерки за спиране на кибер атаките, които понякога може да са по-опасни от бомби. Таяни препоръча да се засили кибер сигурността, което означава разузнавателните служби да работят по-активно, а съдебната система да се осъвремени. Таяни изтъкна също така, че връзките между кибер и организираната престъпност стават все по-силни.

Цифровизацията носи възможности, но и рискове, призна Мария Габриел. Според няма как да получим ползите от дигитализацията, без да изградим система за кибер сигурност. Ето защо ЕК има предложения в тази област, които могат да се превърнат и в глобални регулаторни решения. Целта на тези предложения е да засили сътрудничеството, защото, както се съгласиха участниците в конференцията, няма страна-членка, която да може да се справи сама с кибер заплахите. Ето защо в следващия бюджет ЕС трябва да покаже, че кибер сигурността за него не е само краткосрочен, а дългосрочен приоритет. Искаме ЕС да е лидер, който гарантира сигурността и е лидер в новите технологии, каза още Мария Габриел. Тя призова също така страните членки бързо да прилагат съществуващото законодателство в тази сфера. Както и да се инвестира в човешкия потенциал и да се изградят центрове за кибер сигурност.

Емил Радев от своя страна заяви, че колкото по-технологична е една страна, толкова по-уязвима е за кибер атаки. Той се надява ЕС да е една крачка напред, да е готов за за мащабна кибер атака и за нейното бързо разкриване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай