19:05 ч.

01.03.18

2 мин.

0

1

0

Договориха равни заплати при командировки

от редактор |

Договориха равни заплати при командировки

Командировани работници ще вземат заплати на нивата в държавата на пребиваване. Това е резултатът от преговорите на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия. Очаква се европейската директива за командироването на работници да бъде преразгледана в посока да се получава равно заплащане за еднакъв труд на едно и също място. Съвместно изявление са направили вчера съдокладчиците на Европарламента Елизабет Морен-Шартие и Агнес Йонгхериус, българският заместник-министър на социалната политика Зорница Русинова и комисарят по заетостта Мариан Тейсен, съобщиха от Еврокомисията.


„След интензивни преговори, ние, преговарящите от името на Европейския парламент, Съвета и Комисията, сме изключително доволни, че успяхме да обсъдим всички въпроси по време на седмия триалог. Постигнахме общо разбиране относно рамката на едно възможно споразумение за преразглеждане на директивата относно командироването на работници" казват авторите на изявлението.


„Смятаме, че предложеното пакетно споразумение е балансирано. Възможното споразумение установява принципа на равно заплащане за еднакъв труд на едно и също място, като същевременно осигурява повече правна сигурност както за работниците, така и за работодателите", се казва в съобщението.


Дебатът за заплащането на командированите работници бе подет заради недоволството на бизнеса в Западна Европа от социалния дъмпинг - практиката служителите от Източна Европа да работят в ЕС на заплати, близки до тези в родните им страни, но много по-ниски от заплащането в страната на месторабота.


Особено настоятелен по темата бе френският президент Еманюел Макрон по време на визитата си в България през август 2017 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:07 · 05.03.2018
E най- накрая да го решите това.Е, сега нашите български работодатели от КРИБ, трябва вече да са "доволни" след този звучен шамар.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент