Видинчани протестират заради музейна сграда

Видинчани протестират заради музейна сграда | StandartNews.com

Видин. Видинчани се организират чрез интернет за протестно стоене пред входа на районния съд в понеделник. В него от 10 часа започва дело за собствеността на сградата на историческия музей „Конака". Общинската собственост е поискана от главното мюфтийство като наследствен вакъфски имот. В съда предстои дело и за собствеността на друга знакова сграда – турската поща.

Тези сгради никога не са използвани за верски ритуали, а само за светски дейности, обяви кметът Герго Гергов. Общината ще брани докрай собствеността си на тези имоти. С присъствието си пред съда гражданите демонстрират същото – сградите, ремонтирани неколкократно с техните пари, не може да бъдат давани на мюфтийството.

Двете сгради са строени през 18-ти век от турците. Конакът е бил използван за полицейско управление, имал е и наблюдателница на пожарната охрана. През 70-те години на 19-век в сградата се настанила българската църковна община. От 1956 е преустроена за музей. В нея са изложени всички находки, свързани с историята на Видин до 1878 година. В нея се намират и най-ценните антики, между които и известната статуя на почиващия си Херакъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай