Ученик грабна „Златното яйце"

Ученик грабна „Златното яйце" | StandartNews.com

Стара Загора. Ученикът от Троян Стойчо Младенов заслужи голямата награда „Златното яйце" на юбилейното 30-то издание на поетичния младежки конкурс „Веселин Ханчев". Резултатите станаха известни в края на миналата седмица в Града на липите и поетите.

Журито с председател писателят Георги Господинов оценило неочакваната зрелост за 17-те години на младия поет в краткото стихотворение „Видях как дядото...". /Видях как дядото/ разхождаше кучето си,/ а старостта го дръпна - / искаше да го повали./...Прибра се /водейки за каишка/ страха от смъртта/. И започна да се моли/ Бог да прибере/ по-скоро, по-скоро.../

Отличието изненада и самият лауреат Стойчо, който не дойде на церемонията и статуетката му бе връчена на другия ден по време на поетическата работилница в къща-музей „Гео Милев". По регламент домакините ще издадат първата стихособирка на младия талант, която ще бъде представена на следващия конкурс.

Второто място в конкурса си поделиха младите софийски поети Златина Димитрова /24 г./ и Димитър Ганев / 21 г./ , а третото заслужи отново софиянец - Александър Димитров /22 г./ Журито поощри и 9 от участниците, сред тях бе и най-малката поетеса -15-годишната Дамяна Димитрова от великотърновското с. Леденик.

Младите надежди на българската поезия ще се представят по традиция и пред ценителите на мерената реч в столицата. Литературното четене на лауреатите на конкурса „Веселин Ханчев" е на 15 ноември в софийското читалище „Бачо Киро".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай