07:10 ч.

24.06.13

1 мин.

1090

0

0

Лятно училище за тайните на виното

от Кръстина Маринова |

Лятно училище за тайните на виното

Варна. Парфюм и цигари са забранени в професионалните винодегустации, за които отваря врати за първи път лятното училище за сомелиери край морето.


Проектът е на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите с председател Стефка Свещарова. Сомелиерът търси ефекта, а технологът - дефекта на виното, казват в бранша. Трите стъпки в дегустацията за цвят, аромат и вкус се правят на сляпо, а преди наливане на виното в чаша на клиента се сервира корковата тапа в чинийка. При отваряне бутилката не се върти, а само тирбушона. Мирис на мухъл, гнил плод и оцет са трите дефекта, които могат да се усетят при вдишване на аромата. Според съдържанието на въглероден двуокис вината са тихи, шумящи и специални или ликьорни, обяснява още тънкости в занаята технологът Симо Симов. А според захарта е класификацията на сухи, полусухи, сладки и полусладки.


Според технолога правенето на вино започва от гроздобера и той казва в кой ден да започне брането. В екипа на лятната винена школа влиза и готвач на 2009 г. маестро Петър Йоргов, който демонстрира съчетанието на удоволствието с подходяща храна. Семинарите по дегустация показват винарските райони и изби на България, култура и техника на сервиране, както и технология на винопроизводството у нас. Школата отвори с първи уроци, които бяха в "Клуба на сомелиера и виноценителя". Мото на лятното училище са думите на Мартин Лутър Кинг: "Бирата е създадена от хората, а виното от боговете".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент