Лятно училище за тайните на виното

Лятно училище за тайните на виното | StandartNews.com

Варна. Парфюм и цигари са забранени в професионалните винодегустации, за които отваря врати за първи път лятното училище за сомелиери край морето.

Проектът е на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите с председател Стефка Свещарова. Сомелиерът търси ефекта, а технологът - дефекта на виното, казват в бранша. Трите стъпки в дегустацията за цвят, аромат и вкус се правят на сляпо, а преди наливане на виното в чаша на клиента се сервира корковата тапа в чинийка. При отваряне бутилката не се върти, а само тирбушона. Мирис на мухъл, гнил плод и оцет са трите дефекта, които могат да се усетят при вдишване на аромата. Според съдържанието на въглероден двуокис вината са тихи, шумящи и специални или ликьорни, обяснява още тънкости в занаята технологът Симо Симов. А според захарта е класификацията на сухи, полусухи, сладки и полусладки.

Според технолога правенето на вино започва от гроздобера и той казва в кой ден да започне брането. В екипа на лятната винена школа влиза и готвач на 2009 г. маестро Петър Йоргов, който демонстрира съчетанието на удоволствието с подходяща храна. Семинарите по дегустация показват винарските райони и изби на България, култура и техника на сервиране, както и технология на винопроизводството у нас. Школата отвори с първи уроци, които бяха в "Клуба на сомелиера и виноценителя". Мото на лятното училище са думите на Мартин Лутър Кинг: "Бирата е създадена от хората, а виното от боговете".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай