Хубавици рекламират наше мляко в Китай

Хубавици рекламират наше мляко в Китай | StandartNews.com

Уникален фестивал, посветен на родопското кисело мляко, което прослави България и Момчиловци в Китай, ще се проведе за пръв път тази есен в родопското село. Организаторите са предвидили богата програма и конкурси за снимка и красота, разнообразни кулинарни прояви с аромат на българска и азиатска кухня. И в четирите дни гостите и участниците ще се забавляват с родопски фолклор. Изложенията на млечни продукти ще бъдат съпътствани с дегустация на домашно приготвени кисело мляко и сирена, както и ястия от местната и националната кухня. Произведения на народните занаяти ще покажат майсторлъка на местните занаятчии.

Фестът на млякото започва с народно веселие още на 10 септември, когато на площада в Момчиловци ще бъде открито изложението на местните производители на млечни продукти. За официално откриване се очаква министърът на туризма Николина Ангелкова. Чака се и 37-членна делегация от компанията производител на мляко "Момчиловци" в Китай "Bright Dairy".

Планира се и среща на българската и китайската култура по проекта "Момчиловци - Bright Dairy", а по-късно министър Ангелкова и главният изпълнителен директор на Bright Food Донг Куин ще открият "Пътека на дълголетието", символ на проекта "Момчиловци - Bright Dairy". Тя е финансирана от китайската компания.
В специалния кът "Добре дошли в Момчиловци"

ще бъдат засадени дръвчета на приятелството

след което всички ще се насладят на фолклорен концерт "Магията на Родопите".
Във втория ден от проявата са планирани конкурсите за снимка и красота, както и научен семинар на тема "Свойства и потенциал на пробиотичните млечно-кисели бактерии". Във фотоизложба ще бъдат показани най-добрите творби от започналия вече конкурс "Природата и киселото мляко - здраве и дълголетие", а на следващия ден публиката ще избере и своите фаворити.

За края на втория ден организаторите са планирали спектакъл "Красотата на Родопите" и провеждането на национален конкурс за красота "Мис Родопи", за който вече има огромен наплив от желаещи красавици, които се записват за участие дори от чужбина.

Истинска творческа и кулинарна фиеста ще се вихри в съботния ден на 12 септември, когато е началото на конкурса за детска рисунка на тема "Киселото мляко в моя дом", а Ути Бъчваров ще се развихри в кулинарното шоу "Пътуващ кулинарен театър". След това на площада в родопското село ще замирише на азиатски подправки и ухания, които ще съпътстват презентацията на китайската кухня. Родопските майсторки пък ще покажат какво са сътворили в кухнята на конкурса за кулинарни специалитети от кисело мляко, като най-изобретателните в готвенето ще получат награди. Надпреварата ще бъде за най-добре приготвено овче, краве и козе мляко, както и за ястия и десерти с кисело мляко.

В последния ден от фестивала - 13 септември, ще бъдат връчени наградите от конкурса за снимка, посветена на уникалното кисело мляко, както и за детските творби.

И в този ден обаче няма да бъде пропуснато готвенето. Готви се и изложение на местни домашно приготвени специалитети, в които като съставка присъства киселото мляко. Вероятно

това ще бъде и най-оспорваният конкурс

тъй като бялото злато на Родопите присъства в рецептите на всяка уважаваща себе си домакиня.
За да бъде калейдоскопът от манджи интернационален, гостите от Китай ще продължат с представяне на традиционни техни гозби.

"Мис Родопи 2015" е конкурсът за красота, който ще събере красавици от цяла България на възраст между 16 и 24 години. Те ще се борят за титлата, както и за наградата, включваща пътуване до Китай и 3000 лева. Девойките трябва да обичат Родопите и да съумеят да впечатлят журито, за да грабнат поне една от останалите награди - три за подгласнички и една избраница на публиката.

Наградният фонд на конкурса е 8000 лв., като първата подгласничка ще получи 2000, втората и третата по 1500 лв. и 1000 лв. Избраницата на публиката ще получи 500 лв. И победителката, и подгласничките обаче ще посетят Китай в рамките на Програма за популяризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.

Селото стана част от риалити

Миналата година в Момчиловци беше заснето първото издание на китайския вариант на риалити шоуто "Сървайвър". Екип от 51 души - 7 участници и технически екип, бяха за 2 седмици в родопското село. Всеки от участниците бе настанен в къщата на момчиловско семейство, но без преводач и само с китайско-български речник под ръка.

Предаването се излъчи по китайската телевизия в края на септември 2014 г., а снимките бяха част от рекламната кампания на българското кисело мляко. То се произвежда от 2009 г. от шанхайската компания за млечни изделия "Брайт", която вече наложи марката "Момчиловци" на китайския пазар и има по 1 млн. евро оборот на месец. Според хората от китайската компания киселото мляко е уникално като продукт и го има навсякъде в ястията на родопчани - от супите и десертите до сосове за месо.

Основната цел на риалитито обаче беше да запознае китайците със здравословния начин на живот в Момчиловци. "Ако искате да усетите бавния живот на дълголетниците, идете в Момчиловци", бяха част от посланията на масираната рекламна кампания, която от няколко години ударно увеличава продажбите на българския продукт. Патентът за българската млечно-кисела бактерия лактосбацилус булгарикус е закупен от компанията "Брайт", която е подсладила млякото според азиатския вкус. През 2012 г. това мляко е спечелило и награда на международното изложение "Моно селекшън" в Китай. За популяризирането му там дял има българска емигрантка от село Момчиловци. Годишният оборот от продажбата на родопското кисело мляко в Китай възлиза на милиони евро всяка година. Договорът за сътрудничество между Момчиловци и "Брайт" изтича през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай