Холандски екип ще проектира новата библиотека във Варна

Холандски екип ще проектира новата библиотека във Варна | StandartNews.com

Кметът на Варна Иван Портних връчи днес паричната награда от 20 000 лв. на победителите в международния конкурс за идеен проект на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков". Първото място, отредено през ноември м.г. от международно жури, е за холандската компания Architects for urbanity, представлявана от Марина Кунави, Ирген Салианджи, Айкатерини Петрочелу, Апостолия Софиади, Каролина Шосткиевич. Проектът предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 17 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване.

На тържеството присъстваха главният архитект Виктор Бузев, Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека и арх. Мартин Христов от Камара на архитектите в България.

„За мен е изключителна радост, че един дълго подготвян проект прави поредна стъпка за своята конкретна реализация", каза кметът. Той припомни, че във Варна подобен мащабен конкурс се провежда за първи път – заявките за участие са били 450, от които до конкурсната фаза са били допуснати 350 проекта от цял свят, селектирани от престижно международно жури. „Оттук нататък предстои техническото проектиране на сградата. Днес предложихме на екипа на Architects for urbanity, да го реализира, и те приеха. Искрено се надявам проектантският екип максимално бързо до приключи с техническата част, за да може догодина да започнем изграждането на новия дом на библиотеката на Варна, който ще бъде не само модерно място за богатия книжен фонд, но и културен център за провеждане на различни събития", допълни Иван Портних. Той каза още, че ще се търсят различни възможности за финансиране и изрази увереност, че новата сграда може да стане до 4 г.

„Работата ни по проекта бе концентрирана върху това да създадем сграда, отговаряща на атмосферата на Варна. Идеята ни бе тя не само да съхранява книги, но да дава възможност за многообразен обществен живот. Започнахме с голяма амбиция и се радваме, че спечелихме наградата. Убедени сме, че ще се справим и с другото предизвикателство – техническото проектиране", каза Ирген Салианджи. До момента холандският екип е проектирал две библиотеки и седем музея.

„Миналата година на 21-и март, когато е и рождения ден на библиотеката, г-н Портних беше наш гост. Тогава той каза, че си е поставил задачата Варна да има нова сграда за своята библиотека. В този момент всичко ни се струваше някак далечно в бъдещето. Но, ето, че година по-късно, процедурите вървят с бързи темпове", сподели Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков". Тя припомни, че в своята 133-годишна история библиотеката никога не е имала своя собствена сграда, а последната строена библиотека в страната е изградена в Смолян през далечната 1989 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай