Елтехник топли апартамент за 3 лева на ден

Елтехник топли апартамент за 3 лева на ден | StandartNews.com

Велико Търново. Електротехник от старата столица намери начин да отоплява цял апартамент само за 3 лева на ден, и то със студена вода. Изобретателят Петко Ганчев е подобрил известната система за производство на Браун газ, повишавайки коефициента й на работа няколко пъти.

Най-добрите машини до този момент са китайски, но модела на болярина е няколко поколения по-напред от тях. Устройството произвежда газ от разпадането на водата на водород и кислород, но при спецални условия и в контролирана среда. След два месеца изчисления и множество опити елтехникът е оптимизирал работата на устройството 4 пъти.

Подобреният вариант работи с нов електролит и клетка от специални сплави които са откритие на великотърновеца. Разработката ще бъде представена в БАН, откъдето са поръчали постигането на по-високата производителност.

Системата може да се монтира към локално парно. Полученият газ изгаря  в горивна камера, а остатъчната вода се връща отново в системата, за да я захрани. Отоплението е два-три пъти по-евтино от газта, която ползваме сега, казва изобретателя.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай