40 кметове вече избрани

40 кметове вече избрани | StandartNews.com

Докато в градовете тече кампания, управници в селата чакат спокойно 25 октомври

Докато партийните централи жужат от напрежение, а стотици кандидат-кметове кръстосват кварталите в родните си градове, за да агитират избирателите да гласуват за тях, поне 40 настоящи управници спокойно очакват деня на вота. Те са единствените регистрирани кандидати в селищата си и е достатъчно да пуснат бюлетина за себе си, за да бъдат избрани. С пълна сила тече и визуалната пропаганда. В опит да бъдат отличени от конкурентите си, някои от кандидатите предизвикаха фурор с визията си в предизборните плакати.

Поне 40 кметове в цялата страна вече са ясни. Победата им е предрешена, тъй като са единствени кандидати за поста в своите селища, показа репортерска проверка на "Стандарт". За да бъдат избрани, е достатъчно в урните да бъде пусната и една действителна бюлетина.

Най-много предизвестени победители има във Варненско. В 11 села в областта избирателите вече знаят имената на управниците си още преди да са отишли до урната. След като изтече срокът за регистрация, стана ясно, че в седем села в община Аксаково, две в Аврен и по едно във Варна и Ветрино на практика има само по един претендент. Всички те са представители на ГЕРБ и повечето ще повторят мандата си. Сред тях "блести" кметицата-атаман Гергана Петкова, която за пети пореден мандат ще управлява селото на староверците Казашко. Красавицата е майор-есаул от 2006 г., произведена е в армейски чин на специална церемония в Москва.

В 10 села на Ямболска област вотът за кмет на населено място също се оказва чиста формалност. Във всяко от тях е издигната по една-единствена кандидатура. В община Болярово с по 1 кандидат за кмет са селата Мамарчево, Воден, Попово и Малко Шарково, в община Стралджа това се случва в Атолово, Александрово и Джинот. Една кметска кандидатура има в елховското село Кирилово и в селата Савино и Коневец от община Тунджа.

И жителите на 4 от общо 15-те благоевградски села вече знаят кой ще ги управлява през следващия мандат. Докато колегите им участват в тежки предизборни кампании, двама настоящи кметове от ГЕРБ и двама от БСП съвсем спокойно чакат 25 октомври. Единствени кандидати при това за нови мандати са управниците на Бистрица Георги Бочуков и на Дъбрава - Росен Георгиев, както и на Лешко - Галина Велкова (кметица от 1995 г., при това без прекъсване) и на Логодаж Пламен Червенков.
Четирима кандидат-кметове от Хасковска община пак ще кметуват. Всички те са от ДПС и са единствени кандидати. Сезгин Рашид ще подкара пореден мандат в с. Зорница, Хайрула Хайрула в Текето, Юри Борисов - в с. Широка поляна и Иляз Дурамазжъ - в Големаци.

От раз ще спечелят и четирима претенденти в Русенско. Трима от тях са издигнати от ГЕРБ, един се ползва с подкрепата на ДПС.

Единственият град, в който кандидатът следва принципа "и сам воинът е воин" е Симитли. Там партиите вкупом заложиха на досегашния управник Апостол Апостолов. Зад него застана местната коалиция БОС - "Бъдеще за община Симитли", в която са включени иначе яростни противници като БСП и ГЕРБ, ДПС и "Атака". Извън коалицията подкрепа за кандидатурата му декларираха още над 40 партии. "Предрешеният избор ме радва, но е и голяма отговорност. Някои партии се бориха на предишни избори срещу мен, но губеха категорично и разбраха, че нямат шанс срещу мнението на хората", коментира Апостолов. Той се похвали, че екипът му е изготвил проекти за 350 милиона лева.

Бежанците увеличиха съветниците в Харманли

Новият общински съвет на Харманли ще е с 8 членове повече след изборите тази есен. След 25 октомври в заседателната зала ще седнат 29 вместо досегашните 21 съветници.

Броят им беше увеличен с решение на Общинската избирателна комисия на база нарасналото население. Комисията стъпва на базата данни, подадени от ГРАО, според които жителите на общинския център град Харманли са 24 209, а на територията на цялата община те вече наброяват 30 698. Така Харманли попада в по-горна категория община с население до 50 000 души според ЗМСМА и според Избирателния кодекс, като това дава и правното основание за увеличението на членовете в ОбС.

Според коментара на ОИК Харманли увеличението на броя на населението се дължи предимно на много нови адресни регистрации, които се правят предимно от получилите бежански статут чужденци. В града и селата в Харманлийско остават предимно сирийски семейства с деца. Много от тях вече са установени, а някои дори започнаха и собствен бизнес. От ОИК са категорични, че в случая с Харманли не става въпрос за злоупотреби или пък много регистрации на един адрес, каквито практики бяха извадени по други населени места в страната.

Кръстница и кръщелник излизат един срещу друг

Кръстница и кръщелник влизат в битка на изборите в Хасково. Макар и много близки в живота си, на тези избори като политически претенденти един срещу друг ще се изправят водачът на листата за общински съветници на ДЕОС в Хасково Иван Господинов, който е и най-младият кандидат за кмет у нас, и третата в съветническата листа на БСП Иванела Белова. Философът по образование и преподавател Иван Господинов участва за първи път в избори. Без никакъв управленски опит досега и за първи път в политиката стъпва и кръстницата му, която е ветеринарен лекар и е от популярна докторска фамилия в Хасково.

Лечков в една листа с племенника си

Бившият сливенски кмет Йордан Лечков е в една листа със своя племенник - известния футболист Иван Стоянов. Вицепрезидентът на БФС е водач на листата на коалиция "Движение "Обединени региони". В първата десeтка на 41 кандидат-съветници е Иван Стоянов, който е племенник на Лечков и бивш футболист на ЦСКА, "Лудогорец" и "Сливен". Майка и син пък от Сливен се изправят един срещу друг в две различни листи за общински съветници. Учителят Димо Маринов е кандидат за съветник от коалиция "Съюз за Сливен", показа справка в ОИК. Неговата майка Росица Маринова също е кандидат за съветник, но в листата на "Движение 21".

Прическата прати Лазарова на балотаж

Червената кандидатка за Гаганица събра над 5000 харесвания в мрежата

Балотаж заради прическа. Това е равносметката засега за кандидат-кметицата на Гаганица Антоанета Лазарова. Червената претендентка за кметския пост в селото предизвика истински фурор в социалните мрежи заради екстравагантната си прическа. Популярността й дори накара анализаторите в централата на БСП да направят ново проучване какви са шансовете на кандидатката на предстоящия вот. И резултатите не закъсняха - според анализаторите Лазарова вече има над 50% шанс да седне в кметския стол на 25 октомври. Данните от проучването им показват още, че кандидатката за Гаганица получава одобрение не само заради интересната си визия, но и заради намеренията си за промяна в управлението на селото. Одобрение обаче Лазарова получава най-вече заради признанията си за направата на прическата, както и заради факта, че коментира открито и свободно визията си, което в България рядко се случва", пише още в проучването. Най-много харесвания в социалната мрежа е събрало именно това изречение на кандидат-кметицата: "Става въпрос за моята визия, това е моето лично време, сутрин за половин час си правя косата. От 40 години съм с тази физиономия, която на много от хората не се харесва, но аз се чувствам добре, удобно се чувствам с нея и й отделям половин час". "Далеч съм от мисълта, че визията може да влияе лошо. Хората по селата нямат време да обърнат внимание на себе си. Това съм наблюдавала и при моите родители. Но визията за мен не е важна, важно е съдържанието и убеждението на човека", категорична е Антоанета Лазарова. За себе си тя разказва още, че преди 6 години се върнала в Гаганица и се занимава с музика, води група по фолклор. Преди това се занимавала със застраховане. "Представлявах офис на ВИС 2 точно в онези интересни години. Но се съгласих да правя застраховки, каквато е специалността ми, при условие че нямам охрана в офиса си, защото хората ме харесват, а аз не се страхувам", разказа за живота си Лазарова пред Нова тв.

Агитират с шевици, мустаци и Гинес

С популярност се ползва кандидатът за кмет на Световрачене Първан Тошев, издигнат от "Движение 21". Славата му дойде след ефектен плакат с лидера на партията Татяна Дончева, на която Тошев е облечен с народна носия и демонстрира отглежданите от дълги години хайдушки мустаци. "Не съм луд. Населението ме приема такъв, какъвто съм. Хората ми се възхищават, че поддържам българския дух", обяви Тошев пред Нова тв. Обличал носия само на официални празници, а целият му живот минал в обществена дейност - от комсомола до читалищното настоятелство. Сега приоритет му е да изгради канализация в селото, което наброява 1800 жители.

С шевици ще печелят народната любов войводите в Нова Загора. Всички кандидати за общински съветници на ВМРО в Нова Загора грейнаха на предизборния плакат, облечени във везани ризи воглаве с водача Росен Митев. Той пък стана известен със сватбата си, с която успя да счупи три рекорда на "Гинес" - за най-много гости (3009 души), за най-дълга сватбена трапеза (952 м) и за най-голямо количество сватбена яхния (2 тона). Венчавката му с юрисконсултката Стойка Димитрова бе възстановка на тракийска сватба и бе основната атракция на четвъртия национален събор "Лудогорие".

Сред националистите се отличава кандидатът на "Атака" в Кнежа Борис Евтимов, който е решил да отвее конкуренцията, появявайки се на предизборния си плакат с екипа за карате.

Зелените играят с Иван от "Да обичаш на инат"

45-годишният Иван Велков, познат от филма "Да обичаш на инат", е кандидатът на "Зелените" за кмет на София. През 1986 г. 16-годишният тогава Иван играе ролята на Пламен във филма на Николай Волев - това е момчето, което не се отказва от думите си, че учителят по музика пее фалшиво. Велков е икономист, завършил Пекинския CUEB "Столичен икономически и бизнес университет". Владее английски, руски и китайски език. Има 4 деца.

Село без ток ще е с със 100% активност

В симитлийското село Сухострел, в което никога не е имало ток, ще има 100% избирателна активност, макар там да няма нито секция, нито урна. Това не е толкова трудно, тъй като в селището живеят само трима души. Не е обаче и лесно, защото те трябва да изминат общо над 60 километра път, за да гласуват в общинския център Симитли. "Ще го направим с надеждата, че селището ни няма да изчезне от картата на България. Трябва да се направи път до селото, за да оцелее и да идват хората насам. Майка ми Рилка вече е над 80 години и все чака да пуснат и електричество тук", твърди Бойко Гогов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай