За медиите и доверието

За медиите и доверието | StandartNews.com

В съвременния свят няма по-ценен капитал от доверието. И само доверието ражда доверие. Знаят го от римско време банкерите, лекарите и учителите. Разбраха го по болезнен начин политиците. С пълна сила важи и за медиите. Рейтинги и тиражи се стъкмяват, от статистики се получават еквалибристики. Доверието обаче не подлежи на манипулация. Тя го срутва. А загубеното доверие е като счупената ваза - никога вече не може да е пълна.

Колко струва една печатна медия? Количествено погледнато - цената се вдига право пропорционално на броя читатели. Но ако се намеси качественият критерий, то тогава изводът ще е друг. И ако е вярно, че симпатията още не означава доверие, би трябвало да приемем, че една медия струва толкова, колкото й вярват.
Интернет епохата прати в миналото глада за новини. Сега те се бълват всяка секунда. Големият въпрос е колко от тях са фалшиви, блъф или откровен шантаж. Лъжата в интернет е като вирус, който води след себе си епидемия.

Понякога става случайно, друг път е злонамерен сценарий.

Хората отчаяно очакват медиите да са далеч от този порочен филм

И вместо да плетат интриги - да бият камбаната в полза на обществото. Печалната истина обаче е, че много медии отдавна нямат подобни грижи. Нямат каузи. Имат само интерес, който умело обслужват, често криейки се зад знамето на свободното слово. Хората обаче се напатиха от евтини лъжи и популизъм. И лесно различават лицемерието. Вярват повече на този, който дори дълго търси истината, отколкото на онзи, които натрапчиво твърди, че я намерил.

Затова внесеният законопроект от ДПС за осветляване на собствениците на печатни и електронни медии и тяхното финансиране очаквано отвори медийната кутия на Пандора. И освети двата основни проблема на бранша - каква е собствеността в медиите и как те се финансират всеки ден. Докато не излязат наяве отговорите, читателите ще продължат да се питат кой решава каква гледна точка да им предложи и кой е по-големият бич в професията - налаганата от собствениците редакционна политика или ширещата се автоцензура.

Но в търсене на отговорите, нека не поставяме под общ знаменател медиите. Защото зад печатните издания стоят имената на водещи журналисти. А в стотиците нароили се сайтчета работят неуморно анонимни лица, които безнаказано пускат фалшиви новини и безмилостно преписват наши статии. На всички е ясно, че там с минимална инвестиция може да постигнеш максимални поражения за мишените, които си набелязал.

И ако огласеният проектозакон отвори вратата на прозрачността и ги измете, то няма как да не получи одобрението ни. Още повече,

ако затвори и вратичките, които позволяват на собствениците да се скрият зад офшорки

И най-вече, ако наистина освети тези, които хранят медиите. Защото не само по циганските сватби, който плаща, той и поръчва музиката. И затова факти се манипулират - мошеник приватизатор се оказва успешен инвеститор, а неудобен кмет - прахосник и крадец. После върви доказвай, че нямаш сестра.

Най-лошото е, че родните медии трудно се издържат на пазарен принцип. Това особено важи за вестниците, където цената е социална, а не пазарна. И проблемът изобщо не е, че те са медийни динозаври, обречени да издъхнат в ерата на интернет поколението. Всички големи вестници отдавна имат и сайтове, където гонят новините наравно с изцяло онлайн изданията. Вестниците носят безспорния негатив на много големи разходи, но в същото време разполагат и с най-голямото предимство - с редакционен екип от журналисти, които гарантират с името си информацята, която поднасят. А това е безценно в морето от анонимни блъфове, полуистини и откровени лъжи.

"Стандарт" получи уникалния шанс хората, които правят вестника, да бъдат и негови собственици. Това стана факт след като адвокат Тодор Батков подари акциите си на журналистическия екип. И сега ние носим пълна отговорност за всичко, което пишем и казваме.

Плащаме изключително високата цена за собственото си оцеляване, но сме искрено щастливи, че запазихме безценния дар - доверието на читателите.

Убедихме се, че битката за най-големия тираж и за най-уникалните посещения в сайтовете вече не е решаваща. Състезанието е за доверието на всеки един от вас и не е важно кой е пръв, а кой е прав. Важно е кой е шампион по доверие. В тази битка ние сме категорични - ще се борим докрай. Защото сме "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай