Съдбата на държавата в кутия за обувки

Съдбата на държавата в кутия за обувки | StandartNews.com

Ще успее ли прокуратурата да превърне Ветко в българския Ал Капоне?

 

Бягай, Вълчо, бягай! Този призив се появи на десетки стени във фейсбук часове след Черния петък за една от най-богатите фамилии - когато спецслужбите нахлуха в офисите им, прокурорите поискаха европейска заповед за бащата и майката, а синът им осъмна не в тузарското си заведение, а в следствения арест. Явно авторите на тези постове правят неслучайна препратка към великия роман на Джон Ъпдайк - "Заеко, бягай!" В който основният герой изгуби всичко, защото не се съобразяваше с нищо, интересувайки се само от себе си и собствените си инстинкти. Ако се питате кой е Вълчо, то това е другото име на именития за българския преход бизнесмен Ветко Арабаджиев.
Очаквно акцията, водена от зам.главния прокурор Иван Гешев, задмина по интерес оставките на тримата министри. Все пак рокадите в кабинета бяха предизвестени заради трагедията в Своге, докато туристическият бос от десетилетия се смяташе за недосегаем. Фактът, че именно той приюти в хотела си "Маринела" всички ВИП гости по време на европредседателството, не подсказваше с нищо, че само три месеца по-късно ще бъде първата едра риба, която ще падне в прокурорската мрежа, хвърлена заради дългоочакваното от обществото въздаване на справедливост.
Имаше защо прокурорът Гешев да благодари на хората си, че през петте дни, в които са планирали операцията, информацията не е изтекла. Точно обратното се е случвало на няколко пъти досега, когато новината, че са вдигнали мерника на Арабаджиеви, обикаляше столицата още преди спецполиаците да са започнали да планират операцията си. Щастливото досега семейство винаги е било едно от най-недолюбваните заради натрапчивото парадиране с лукса. Но е истина, че

на богатата им трапеза в дългия период на прехода са седели и премиери, и президенти

и депутати от всички политически сили. Затова и няма как новината за европейската заповед за ареста да не притесни тези, които доскоро се гордееха, че са част от близкото им обкръжение. Чисто по български, сега те първи ще се обърнат срещу доскорошните си благодетели и публично ще се отрекат от тях. Или най-наивно ще обясняват, че никога не са имали и най-бегла представа, че парите за софрите, яхтите, самолетите и безкрайните почивки до най-екзотичните дестинации може да са свързани с укриване на данъци. А най-искрено вярвят, че са благодарение само на уникалния туристически продукт, който семейство Арабаджиеви са превърнали в златна мина.
Тепърва ще се разплита истината за шеметната кариера на счетоводителя в пловдивския месокомбинат до върховете в т. нар. бизнес елит у нас, в който той преседя над 20 години. Докато се гадае каква ще е съдбата му, едни 10 милиона изскочиха от куфари, кашони и метални каси в офисите на Арабаджиеви и учудиха дори прокурорите, които признаха, че не са виждали подобно нещо. Светкавично се завъртяха поне 3 версии защо бизнесмен държи в офиса си толкова много пари кеш. Нека ги разгледаме по-старателно.
1-ва версия. Джобни пари и такса "спокойствие". Едва ли Маринела къта месеци наред пари, за да си позволи някой впечатляващ диамант. А оборотите хипотетично от сивия сектор едва ли стоят в куфари в семейството на безспорен финансов спец.
2-ра версия. Събирали пари, защото надушвали акцията и искали да изпратят Вълчо-младши в далечна чужбина. Има логика, но фактите са противоречиви. Ако се притесняват за сина си, защо семейството безгрижно отдъхва в Сен Тропе, както всяка година? И защо Маринела пуска в профила си снимки от най-тузарските заведения? На една от тях дори показва как бутилката шампанско струва 75 000 евро. В същото време синът им Вълчо, вместо да стяга куфарите, обновява нощния бар и само ден преди обиските в хотела, кани стотици гости на откриването на клуба след едномесечен ремонт. Нещо не се връзва.
3-та версия. Парите били за антиправителствения митинг на 16 септември. Сметката е проста. За да се съберат 100 000 човека, трябвало да им плалят по 100 лева. Любителите на тази теория на конспирацията дори обявиха как след намирането на парите, протестът се отложил. Ефектно, но много примитивно. Не е тайна, че Ветко винаги е бил сред спонсорите и на БСП. Но да е сред заговорниците за свалянето на Борисов, е много малко вероятно. Все пак

той не е нито Цветан Василев, нито Гриша Ганчев

И макар че в последно време много се надцени, едва ли е стигнал чак до самозабрава. Голяма обида за всички опоненти на Борисов е спонсор на митинга им "Корупцията убива" да е точно смятания от тях за олигарх Арабаджиев. Не по-малка е обидата за всички симпатизанти на Борисов. Все пак не може оставката на кабинета и разтурянето на държавата да е в ръцете на един от тези патриарси на прехода, които засилиха чувството за омраза и мъст към всички богати. Още повече съдбата на държавата да зависи от големината на кутиите за обувки на Маринела.
Сигурно причината за внушителната сумата е много по-прозаична, но известна само на семейството. Истината е, че няма да могат да се възползват от нея, както и от впечатляващия си автомобилен парк.
Но това си е само техен кахър. За всички останали важни са отговорите на други въпроси - ще успее ли прокуратурата да превърне Ветко в българския Ал Капоне? Ще има ли куража да продължи и с други герои на прехода?
Няма как да търсиш справедливост, ако няма стабилност в държавата, казват прокурорите. И са прави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай