Патриотизъм по виенска мода

Патриотизъм по виенска мода | StandartNews.com

Георги Даскалов, ekipnews.com

В центъра на Виена, близо до двореца "Белведере", има огромен мемориал на Червената армия, увенчан с 20-метрова статуя на съветски войник. На никого и през ум не му минава, че този паметник трябва да бъде съборен. Но и на никого не му минава през ума, че Австрия трябва да зареже европейската си идентичност и да гради близки отношения с Путинска Русия.

След Втората световна война Австрия в продължение на 10 години е фактически окупирана от войските на съюзниците и възстановява своята независимост чак през 1955-а. Въпреки това австрийците минават метър, понеже де факто във всичко, за което са наказани германците, са участвали и те, при това с желание.

Но Австрия, за разлика от Германия, остава цяла и не й основават Австрийска демократична република, примерно, както основаха на германците.

В неделя беше вторият тур на президентските избори в Австрия. На него за малко президент не стана Норберт Хофер от Партията на свободата на легендарния Йорг Хайдер. С малко повече от половин процент спечели "зеленият" Александър ван дер Белен.

Българските коментатори рекоха, че е спечелил проевропейският кандидат. Хофер искал да гради авторитарна държава и едва ли не да извади Австрия от ЕС. А сега Австрия щяла да остане европейска.

Но тези президентски избори бяха чиста лотария. Както спечели Ван дер Белен, така можеше и да спечели Хофер. Гласовете са разделени поравно и е факт, че доста от австрийците харесват посланията на загубилия кандидат - по-силна национална държава, повече национализъм, ограничаване на пришълците, по-малко диктат от Брюксел.

Това става не само в Австрия, става в цяла Европа. Но никой не иска да напуска Европейския съюз, още по-малко да сменя брюкселския диктат с московски.

Тенденциите в България са същите. Надига се патриотична вълна. Ние открай време се носим по виенската мода, особено по-окултурената част от нацията.

Но както казваше Алеко, чийто герой шета из Виена, "европейци сме ний, ама все не дотам".

Българските патриоти мразят Европа. И обичат Русия. Българските националисти веят руски флагове и си представят българската независимост като вечна дружба с Матушката. А за да може България да си дружи с Матушката, Европейският съюз трябва да бъде разрушен. Или най-малкото България да излезе от него.

Това е тънката разлика между българския и австрийския патриотизъм. Австрийският патриотизъм е австрийски. А българският е руски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай