Кръвопролитие вместо смирение

Кръвопролитие вместо смирение | StandartNews.com

Навлязохме в Страстната седмица! Седмицата, в която Божият син Иисус е претърпял толкова мъки и страдания заради нас, човеците! Дали си е струвало? С всеки изминал век, година, ден и час хората стават все по-зли и алчни за трона на властта. А Иисус се е жертвал за благото на човечеството. В навечерието на най-светлия християнски празник - Великден, православните в Украйна продължават да се трепят и да подбуждат сатанизма, вместо да се изповядат, да постят, да бъдат смирени и мирно, с преговори да стигнат до консенсус. Къде е тази християнска смиреност, за която се говори във Великото писание! Нали от Киев тръгва покръстването на Киевска Рус от княгиня Олга и внукът й Владимир. Нищо християнско не се вижда в продължаващите размирици по улиците на Киев, Донецк, Харков и цяла Украйна. Не знам дали на Великден в Украйна ще се чукат с яйца или с боядисани гранати! Не съм много сигурна, дали козунаците ще бъдат сплетени на плитка, или плитката ще стане национална прическа, както въведоха в Корея! А на Разпети петък да очакваме ли нечие разпятие на поредния площад? Упрекнаха ме в политически пристрастия! Затова няма да се обръщам повече към политиците на Украйна, било то "старите" или "новите" властващи. Ще се обърна към православните християни да се вразумят и дано в Страстната седмица да използват повече разума си и вярата си!

Бяха ме обвинили и в географски пристрастия. Вижте, дали е кръвопролитие на площада в Дераа или е кръвопролитие на Мейдана - мен ме боли еднакво. Защото болката е породена от пролятата кръв.

Сега пък има опасност да ме обвинят в религиозни пристрастия! Добре, да се обърнем на другата страна и да погледнем към Близкия изток. Защо забравихме великомъченицата Сирия?! Нима сраженията намаляваха по време на великите мюсюлмански празници!? Нима двете враждуващи страни проявиха малко страх от Бога? Не, напротив! Злоупотребявайки с името Божие, убиваха и режеха глави! За три години нито един християнски Великден, нито Рамадан или Байрам не смири воюващите страни. С лозунга "Аллах Акбар" се пролива и досега невинна кръв на деца и жени, на християни и мюсюлмани! Нима е нормално, човек да се моли и след пет минути да убива! Думата "ислям" сама по себе си означава "мир". Известният поздрав "Салям алейкум" в превод от арабски означава "Мир вам!" Съдейки по това, което става в Сирия, мисля, че е редно този поздрав да бъде премахнат от арабски език, защото изобщо не е актуален за там. И пророкът Иисус и пророкът Мохамед са проповядвали търпение, смирение, мир и любов към ближния. Явно проповедта им не е достигнала до православните християни в Украйна и вярващите мюсюлмани в Сирия. Истинско "реалити" се разиграва и в двете страни, лошото е, че е много трудно да предвидиш кой е "Къртицата"! Добре им е на юдеите, започна техният Пасех, будистите са във вечни мантри и медитации...А християните продължават да изливат гнева си и по време на великата" страстна седмица", мюсюлманите - не са спирали. Накъде отива този свят?

"Господи, прости им, те не знаят какво вършат!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай