Всеки трябва да се бори с психозата на терора

Всеки трябва да се бори с психозата на терора | StandartNews.com

Може да предложим бонуси за служителите, които са на първата линия срещу мигрантите

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по отбрана

- Г-н Радев, масовата психоза ли е главното оръжие на терора?

- Да, масовата психоза - може така да се каже, те точно на това разчитат. Но колкото до моите усещания, хората започват да свикват и с това, колкото и жестоко да изглежда. Всеки един от гражданите вече трябва да внимава. Не е достатъчно това, което направихме и в закона, което приехме. Включително и армията да участва и да има полицейски функции. Всеки един гражданин трябва да се бори с тази психоза.

- Как оттук нататък приетият на първо четене антитерористичен закон може да ни бъде полезен, за да се предотвратяват подобни актове на такива терористи единаци, каквито имахме във Франция и в Германия?

- В много посоки. Но това, което направихме, беше много важно. Това е превенция дори и за тези, които имат идея в главата си да извършат терористични актове. Няма значение, че не били българи - има начин да го научат. Те разбират, че България работи и прави такова законодателство, което увеличава възможностите на всички държавни служби, като МВР, ДАНС службите, Министерство на отбраната ще участва. Това е много важно да се каже и да се знае.

- Стана въпрос, че геостратегическото положение на България позволява преминаването на бойци на "Ислямска държава" през страната ни. Как можем да предотвратим това? Видяхме, че терористът от Ансбах е изглеждал съвсем мирен човек, когато е пребивавал в България. Психолози ли ни трябват?

- Това е основателен въпрос. Ние няма да можем да ги спрем, за съжаление, трябва да си го кажем на глас. Не само ние, никой не може да ги спре в пълна степен. Но в значителна степен, включително с този законопроект за противодействие на тероризма, ние ограничаваме тези възможности. С добрата работа на службите, МВР, Гранична полиция, с това, че вече почти е изградена - надяваме се до края на лятото и оградата. Всичко това в посока да ги ограничим тези хора. Ще го обсъдим какво бихме могли да направим, ако трябва и финансово да бъдат стимулирани тези участници в процеса на първата среща с мигрантите.

- Понеже ние говорим за последиците основно от радикализацията, но ако трябва да се върнем на първопричината за подобни действия на отделни елементи, коя би била тя?

- Първопричината е това, което се случва в Близкия изток. И не само в Близкия изток и в Северна Африка. Ние си мислехме, че като свалим диктатора, както в Ирак, Либия, преди това в Афганистан, това е достатъчно. И затова се стигна дотам. Асад е още там, в Сирия. Тоест, свалянето на тези недемократични режими не е достатъчно. Може би е трябвало да стане по друг начин. Много ясно прозвуча в залата на парламента, че дори не трябва да се използва радикалния ислям като терминология. Това са крайни хора, дори без да вярват някои в религия, но техните мотиви са породени от тези несъвършенства на този свят, в който живеем, и тези големи разлики. По интернет те успяват да видят как живеят едни хора в Европа, в Америка, пък как те живеят. Някаква несправедливост ги води, изобщо някакво неудовлетворение от живота. Включително, аз допускам, че голяма част от тези хора са криминално проявени, и това се е случвало и преди, но тогава никой не ги е свързвал с ислям, с радикализъм, с ИД и т.н. Но днес, както го каза много сполучливо един колега от ДПС в залата, тъй като използват "Аллах Акбар" и вече се привързват към нещо и стават значими.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай