Вдигаме паметници на кан Тервел и Климент Охридски

Вдигаме паметници на  кан Тервел и Климент Охридски  | StandartNews.com

Стара Загора с нови автобуси, санират 30 блока

Да не се главозамайваме, а да вършим работа, казва кметът Живко Тодоров

- Г-н Тодоров, очевидна е промяната на Стара Загора, която се преобрази през последните 3-4 години. Построиха се нови детски градини, ремонтираха се училища, обновиха се междублоковите пространства, влагат се пари в спортните бази. Доволен ли сте от постигнатото?
- Удовлетворен съм от това, че Стара Загора върви напред. Преди няколко дни разгледах една класация на Националния статистически институт, която показва, че по прираст на населението градът е на челните места. Това означава, че Стара Загора е жив град, развива се, има хора, които искат да дойдат, да създадат семейства, да устроят живота си тук. Това показва, че вървим напред.
- Толкова напред, че дори софиянци да изберат града на липите?
- Този въпрос е свързан с икономическата активност на градовете. Смятам, че Стара Загора е с много добро ниво на икономическа активност. Бизнесът се развива, отварят се нови работни места. Едва ли от София можем да очакваме приток на хора. За нас, да успеем да задържим младите в Стара Загора, да привлечем хора от съседните градове и области, да направим така, че младежите да искат да получат своето образование в града, са постижими цели.
- Какви важни проекти за града успяхте да реализирате?
- "В социалната сфера имаме изградени много обекти и центрове за настаняване от семеен тип, имаме социални детски градини. Направихме много и за развитието на спорта в града - стадион "Берое"е в отлично състояние, изградихме нова спортна зала, възстановихме състезанието "Писта Стара Загора". Инвестирахме в масовия спорт, като изградихме много детски и фитнес площадки, изграден бе и нов парк. Не спира работата и по инфраструктурата. Работи се по изграждането и обновяването на тротоари, улици, междублокови пространства - направиха се много и продължаваме в тази посока. В сферата на транспорта - успяхме да привлечем сериозни инвестиции. Те ни позволяват да обновим изцяло тролейбусния и автобусен транспорт, да реновираме контактната мрежа, спирките - така изграждаме цялостна и модерна телематиката. В момента тече и процедура за избор на доставчик на нови 55 автобуса. Тоест Стара Загора ще има изцяло оптимизиран и нов градски транспорт.
- Кои са приоритетите до края на годината?
- Един от най-важните е доставката на новите автобуси. Работим по реализацията и на проект, който е за рехабилитация на около 20 големи междублокови пространства, като в тях ще бъдат направени паркинги, детски площадки, зелени площи. Много важно за нас е и обновяването на квартал "Самара 3". Там ще бъде подменена изцяло водопроводната и канализационна мрежа. Ще бъдат асфалтирани улици. Обновени ще са междублоковите пространства и детските площадки. Предстои ремонт и на няколко големи училища - Математическата гимназия, ОУ "Паисий Хилендарски", "Георги Райчев", както и на няколко големи детски градини: 34-та, 4-та, 5-та, 6-та ясла и други. Ще бъде открита и пребазираната Детска ясла номер 2, която е в изцяло нова сграда. Радвам се, че нашите инвестиции са балансирано насочени и успяваме да направим така, че във всички сфери да покрием съответните критерии. Така няма места, в които да се получава обществено напрежение.
- Една от най-амбициозните програми на правителството е тази за санирането. Колко блока в Стара Загора предстои да бъдат включени?
- В момента имаме около 30 блока, които са подготвени да бъдат санирани. Текат процедурите за класиране на обследването. След като то бъде направено, ще преминем към фактическото изпълняване на строителните дейности. Радвам се, че хората са активни и разбират какъв е ефектът от тази програма. А той е многостранен. Първо, ще имаме по-красив град, ще имаме удължен живот на панелните жилища и ще се пестят разходи за електроенергия.
- Камбаната на Часовниковата кула е монтирана. Има ли още символи на града, които ще бъдат възстановени?
- Да имаме своите символи, да ги възстановяваме и да ги пазим - това са малки неща, но са много важни. Тъй като през последните 25 години като че ли бяха позабравени някои от старите, древни, но хубави неща, които са изградени. И този часовник е именно такъв символ. Радвам се, че успяхме да го възстановим. Оттук нататък ще работим и по това да опазим паметта на видни българи. Работим по няколко проекта на тази тема. Единият от тях е изграждане на паметник на Климент Охридски. Той ще бъде непосредствено до едноименното читалище в града. Тази седмица пускаме конкурса за самия проект, след това ще започне и неговата реализация. Работи се и по изграждането на паметник на кан Тервел. Има инициативен комитет, а сега чрез Общинския съвет беше създадена и комисия, която да определи мястото, на което да бъде поставен. Предвиждаме и обсъждане и на идейния проект на монумента. Мисля, че до края на годината ще можем да реализираме двете инициативи. По този начин ще продължим политиката за опазване и съхраняване на българската памет.
- По отношение на спорта също се направи много. Наскоро в града приключиха важни първенства. Какво предстои?
- Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години събра внушителна публика в Стара Загора. Европейското първенство по ушу също предизвика огромен интерес. Миналата седмица се проведе и Европейско отборно първенство по лека атлетика - втора лига. Ивет Лалова се представи много силно, както и всички останали български лекоатлети. Това бе важно, защото сега българският отбор ще се състезава в Първа лига. За нас това бе голямо постижение като домакин. Станахме свидетели на един истински наш успех! В Стара Загора сега предстои да се случи Международния лекоатлетически турнир "Самарско знаме". Той бе прекъснат за почти 20 години. През това време нямаше подобен тип събития, а сега освен че инвестираме в спортни бази, ние ги изпълваме с живот. По отношение на културата също направихме много. Съвсем скоро се проведе третото издание на Международния кинофестивал "Златната липа", традиционният джаз форум също бе на високо ниво. Празникът на града е на 5 октомври, надявам се да направим още подобни мероприятия, с които да покажем, че сме наистина жив град, в който се случват много културни и спортни събития, заради които си заслужава да се посети Стара Загора.
- До тогава ще бъде ли ремонтиран плувният басейн?
- Надяваме се да бъде завършен в срок, а след като се осъществи този ремонт ще имаме възможност да организираме и големи мероприятия там. В момента плуването като спорт се развива много добре в града. Клубовете, които тренират в Плувния басейн, работят много силно и се радваме на техните успехи.
- Друг важен въпрос за града е този за незаконните ромски къщи. Вие сте твърдо решен, че те трябва да се съборят. Бутнахте над 50, ще продължите ли?
- Ще продължим да събаряме незаконни постройки, защото те нямат друго бъдеще. Показваме, че трябва да се строи законно. Това е единствената посока, в която всеки гражданин трябва да мисли - закупуване на терен, внасяне на проект в общината и изграждане на законен дом. На последната сесия на Общинския съвет беше направена важна стъпка, а именно даване на възможност на социално слаби граждани да кандидатстват за терени, които са с по-ниска цена. Смятам, че това е жест, който общината прави към тези, които нямат възможности да плащат големи суми за отстъпено право на строеж. По този начин ще могат, на преференциални цени, да закупят и построят законни домове. Това е пътят, по който смятаме, че трябва да се случват нещата.
- Тоест не очаквате напрежение от страна на ромите?
- Не очаквам напрежение, защото ние от три години работим целенасочено към това. Всички хора в ромския квартал са наясно, че трябва да вървят единствено и само по законовия път. Това е начинът да има по-добре организирано сметосъбиране, законно изграден водопровод, електрозахранване... Смятам, че ромите също го искат. Те осъзнават какво означава да се живее според законите, и да имаш всички права и задължения, като част от обществото.
- Вие сте един от четиримата кметове, посочени от премиера Бойко Борисов за най-успешни. Трудно ли се получава такава висока оценка?
- Благодаря за тази оценка. Разбира се, оценката на хората е най-важна. Смятам, че всеки човек с работа може да постига резултати. Това е по-важното за нас - да работим, да не се главозамайваме, да не забравяме, че във всеки един момент трябва да се решават проблемите на хората и да бъдем близо до тях.
- Готов ли сте с предизборните обещания към старозагорци?
- Много внимавам с обещанията. По-скоро търся реално свършена работа. Това искаме да дадем като заявка към старозагорци. Това, което могат да очакват от екипа, е да върши работа, не да дава празни обещания. Всички проекти, които сме изпълнили и изпълняваме в момента, са гаранция за това, че вървим в посока на развитие за Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай