06:35 ч.

20.08.15

4 мин.

4539

6

0
Ще остана  в България

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.


Д-р Весела Иванчева е на 34 г. Завършила е медицина в МУ-Плевен през 2005 г. с грамота за отличен успех. Има специалност Очни болести, както и докторска степен по офталмология, в момента продължава образованието си като изучава Обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ–Плевен. В момента работи в Очен център ОКУЛУС в Плевен, а преди това е била специализант в Очна болница във Варна и редовен докторант по офталмология в МУ-Варна. Участвала е в авторските колективи в 30 публикации. Има една статия в списание с импак фактор над 2. Изнесла е 63 лекции и публични представяния на научни медицински форуми. Омъжена е, с едно дете.Липсата на качествено обучение пречи на младите лекари


Нужна е спешна промяна на сектора, мисли д-р Весела Иванчева


- Д-р Иванчева, защо избрахте да учите медицина?


- В лекарската професия ме привлече това, че медицината е творчество, което съчетава наука, изкуство и съвременни технологии. Тя служи на живота, на физическото и психическото здраве на отделния човек и целия народ.


- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?


- Избрах офталмология, защото е уникална, красива и фина специалност. Тя е от най-бързо развиващите се в медицината, позволява ранна диагностика, както консервативно, така и хирургично лечение. Офталмологията изисква прецизност, иновативност и отдаденост.


- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?


- Убедена съм, че въпреки комерсиализацията на обществото ни, Хипократовата клетва има място в него. Вярвам в нея, и макар оригиналният й текст да звучи наивно на много хора. Смятам, че основният й принцип "Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство" трябва да се спазва от всички, не само от лекарите.


- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?


- За мен най-важните професионални принципи в лекарската професия са човечност, всеотдайност, чувство за отговорност и професионална компетентност. Лекарската професия трябва да се упражнява по съвест и да се отговаря на доверието, което предоставя тя.


- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?


- Към момента здравната система в България не изпълнява основната си цел, а именно преустановяване на негативните тенденции в здравния статус на населението и неговото по-нататъшно подобряване. Необходими са спешни мерки за промяна на тази ситуация, която не позволява нито качествено лечение, нито нормално практикуване на медицина.


- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?


- Към момента смятам да остана, тъй като обичам България и искам детето ми да расте в родината си. Вярвам, че с общи усилия можем да променим ситуацията. Не отричам обаче, че многократно тази моя вяра е била успешно разклащана от трудностите, които здравната система и системата на обучение у нас ми поднасяха през годините. Тогава идеята за емиграция беше напълно реална за мен и семейството ми.


- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?


- Сред основните пречки пред младите лекари в България са липсата на достойно заплащане, качествено обучение и кариерно развитие, съответстващо на световните стандарти. Тези са и основните причини за нарастващата тенденция за изтичане на кадри в чужбина.


- Какво искате да се промени в здравната система?


- Икономическо стабилизиране, утвърждаване на авторитета на здравните професионалисти, система за непрекъснато професионално развитие, решаване на проблема със здравно неосигурените лица са само част от мерките, които биха превърнали здравната система в работеща.


- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?


- На хората, от които зависят реформите, бих казала, че без съмнение секторът се нуждае от спешни мерки, но промените не трябва да се правят заради самите промени. Необходим е професионален анализ и обективна оценка на ситуацията, едва след това да се предприемат действия с конкретни и ясни цели.


- А на пациентите?


- Пациентите бих посъветвала да бъдат търпеливи и да проявят разбиране. Ситуацията е тежка, но нека не забравяме, че процесът на промяна е двустранен, нужно е достойно отношение към лекарите, за да получават и пациентите качествена и достойна грижа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

анонимен · 16:50 · 09.09.2015
Похвално. но има и други, които са в чужбина и работят и един ден ще се върнат в България.
Потребител · 16:59 · 09.09.2015
@анонимен Похвално за емигрантите
! Но има и такива, които работят в родината си, защото ако всички бягат, нещата няма как на се оправят!
Потребител · 16:49 · 03.09.2015
Познавам лично докторката, много мила и внимателна, прекрасен лекар и човек! Пожелавам й успех!
Потребител · 09:49 · 24.08.2015
Ще отгворя на коментара с един цитат от бащата на съвременната медицина: “The practice of medicine is an art, not a trade; a calling, not a business; a calling in which your heart will be exercised equally with your head. The practice of medicine is an art, based on science.”
Sir William Osler, AEQUANIMITAS
Азармо · 05:18 · 24.08.2015
Ако медицината беше творчество, художниците щяха да имплантират зъби чрез рисунките си и толкоз! Или обратното: така мислещите докторици щяха сами да композират качествена музика, която да остане във времето след смъртта им. Липсата на достойно заплащане, качествено обучение и кариерно развитие, съответстващо на световните стандарти важи с пълна сила за ВСИЧКИ, не само за лекарките. Иначе всички обичаме България и искаме да си живеем в нея, хм - на теория... за съжаление
Потребител · 08:51 · 26.08.2015
@Азармо Др. Казармо,ни можах да та схвана,ма бащата на медицината Хипократ е казал,че медицината е изкуство.Щом той го е казал требва да му верваме!Следователно един лекар не може да бъде задължаван да преглежда всеки ден по 40 пациента,както и един художник не може да бъде задължен да рисува 40 мона лизи всеки ден!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент