Плюсовете на членството в ЕС са повече от минусите

Плюсовете на членството в ЕС са повече от минусите | StandartNews.com

По-добре ще е да останем в Евросъюза, смята Кенуърд Хил

Днес Великобритания гласува на референдум, който ще е решаващ не само за бъдещето на страната, но и за това на целия ЕС. Какви са нагласите на британците, какво мислят българите за изхода на вота и какъв беше дебатът по време на кампанията? Тези въпроси коментират пред "Стандарт" британецът Кенуърд Хил, който живее в България, и българинът Нишан Джингозян, който от 18 години се е установил във Великобритания.

- Г-н Хил, какви са вашите прогнози - как ще гласуват британците на референдума днес?

- Очаквам да няма голяма разлика между гласовете "за" и "против" оставането на Великобритания в ЕС. Предполагам, че резултатът ще е Великобритания да остане страна члена на ЕС.

- Мислите ли, че избирателната активност ще е висока?

- Мисля, че избирателната активност ще е нормална и няма всички англичани да тичат към урните. Ще се изненадам и ако броят на гласувалите е малък.

- Какви са нагласите сред англичаните?

- Аз живея в България и получавам същите новини като вас. Следя новините по българските медии, така че не мога да кажа нещо различно от това, което вие отразявате.

- Вие "за" или "против" сте?

- Мисля, че ще е по-добре, ако Великобритания остане в ЕС. И привържениците, и противниците на членството имат право донякъде, но според мен предимствата са повече от недостатъците. Хората трябва да мислят не само дали страната ще излезе от Съюза, но и кои са важните неща за живота им изобщо. Има много световни проблеми, които не са свързани само с една страна, или само с ЕС. Има по-големи и глобални проблеми. Ние трябва да сме част от едно общество, което включва Европа, но и много повече държави извън континента.

- Какви са аргументите "за" и "против" членството на Великобритания в ЕС, които бяха изтъквани в дебата преди референдума?

- Най-важният аргумент за това страната да напусне ЕС е може би нейната независимост. Някои британци мислят, че политиците ще успеят да взимат сами решения. Има доста неща, които се налагат от Брюксел. От друга страна, има много предимства като търговията между страните членки на ЕС. Трябва да се има предвид и проблемът с пътуването, който ще възникне, както и визовият режим. Не е известно какво би станало, ако Великобритания излезе от ЕС и какво ще означава това. Незнанието и тази несигурност е нещо, което хората биха искали да избегнат.

- Какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС?

- Решенията, които ще се взимат в държавата, няма да се диктуват отвън. Но трябва да имаме предвид, че Великобритания е част от системата, по която тези решения се взимат. Ако си член на семейство, което слуша всеки свой член, ти имаш възможност да изкажеш мнението си и да участваш във вземането на решенията. Но ако мнозинството вземе решение, а ти си сред малцинството и не си съгласен с него, трябва да приемеш тяхното решение.

- Допускате ли възможността повечето британци да подкрепят напускането на Великобритания от ЕС?

- Не може да изключим тази възможност. Затова има избори и всеки е свободен да гласува за каквото иска. Предполагам обаче, че мнозинството ще гласува за оставането на страната в ЕС.

- Как ще се отрази върху живота на британците евентуалното излизане на родината им от ЕС?

- Това е нещо, което много трудно може да се каже отсега. Не се знае какво ще стане и дали животът ще стане различен или не. Има различни мнения и неизвестност. Може да има разлика, но може и да не се случи нищо особено.

Българите в Англия се страхуват за бъдещето
По време на кампанията се спекулираше с имигрантската тема, казва Нишан Джингозян

- Господин Джингозян, накъде клонят везните на референдума - в полза на оставането или в полза на излизането на Великобритания от ЕС?

- На базата на последните социологически проучвания, които излязоха, в момента привържениците на оставането в Съюза имат превес с 1%. Тук обаче искам да подчертая, че около 11-12% от имащите право на глас все още не са решили как да гласуват. Прецедент в политическата история на Великобритания е, че лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин и премиерът Дейвид Камерън, който е от Консервативната партия, излязоха с изявление, направиха обиколка в опит да въздействат на тези 11% нерешили.

- Очаквате ли изненади на днешния вот?

- Не бих могъл да прогнозирам. Надявам се, че Великобритания ще остане в ЕС. В противен случай ще има огромни последствия за гражданите на ЕС и в частност за българите. Това ще бъде катастрофална ситуация, в която те ще попаднат. Няма политическа партия или организация в ЕС, която да може да даде отговор на въпроса какво ще бъде бъдещето на гражданите на съюза в случай на Brexit. Ако страната реши да напусне обединена Европа, ще започнат преговори с Брюксел, които в най-добрия случай ще траят две години, а в най-лошия - десет. В хода на тези преговори всички отношения между Острова и ЕС ще бъдат уточнени - всичко, което касае имиграция, околна среда, бизнес и т.н. Това е огромно количество работа, която ще отнеме години. Никой не може да отговори с какъв статут ще бъдат българите през този период. Говори се, че може да бъде въведена австралийската точкова система. При нея се взимат под внимание няколко показателя - възраст, образование, владеене на език и стаж. Имам наблюдение върху българската общност тук, тъй като отговарям за програма за интеграция в едно от кметствата в Лондон. За огромно съжаление, смятам, че много от сънародниците ни няма да покрият необходимия брой точки, защото не отговорят на условията.

- Колко голямо е притеснението на сънародниците ни, които живеят в страната, за изхода на референдума?

- Чувството на несигурност и чувството, че не можеш да контролираш своето настояще и бъдеще, би могло да предизвика страх, паника и отчаяние сред много от българите във Великобритания. 200 000 наши сънародници живеят в страната. Те са установени тук, семействата им са тук, някои притежават имоти. Ако Великобритания напусне ЕС, тяхното бъдеще е несигурно. Голяма част от българите, които живеят тук, са имигранти от няколко години.

- Коя тема преобладаваше в дебатите по време на кампанията за референдума?

- Имаше няколко водещи теми. Една от тях бяха търговските и бизнес взаимоотношенията между Великобритания и ЕС, европейското финансиране, нормативната уредба също предизвика огромен дебат, говореше се много по въпросите на имиграцията, както и за международното влияние на страната, ако тя напусне съюза. Темата, която предизвика наистина ожесточен дебат, с която беше най-грозно спекулирано, беше тази за имиграцията и в частност имиграцията от Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай