Метежът дойде след сделка между Путин и Ердоган

Метежът дойде след сделка между Путин и Ердоган | StandartNews.com

Вече трябва да се плашим от крайнодесния терор на последователите на Брейвик

Истинска война срещу "Ислямска държава" ще я ликвидира за месец, казва Елена Йончева

- Госпожо Йончева, извършеният опит за преврат разклати или затвърди властта на президента Реджеп Тайип Ердоган?

- Смятам, че все още има вероятност от повторение на преврата, от същите сили, които стояха зад пуча и първия път. Не изключвам да се направи опит Ердоган да бъде и физически елиминиран. Аз не застъпвам тезата, че той сам е организирал преврата срещу себе си с цел да укрепи властта си.

- Кой всъщност стои зад този метеж? Властите обвиниха живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен...

- Трудно е да се отсее кое е достоверно и кое не в морето от медийна информация по този въпрос. В последните месеци Ердоган разбра, че е загубил битката за Сирия, в резултат на което има вероятност да загуби войната. Турция инвестира много в свалянето на сирийския президент Башар Асад. В резултат на това кюрдите укрепиха своите позиции в Северна Сирия. Ето защо пред Анкара стои опасността от създаването на кюрдска държава. Събитията в Сирия водят към фрагментиране на Близкия изток. А подобно разпокъсване би могло доведе и до разпад на турската държава. Допускам, че Ердоган e направил споразумение с Москва, което още не е добило публичност. Вероятно то включва оттеглянето на Турция от Сирия. Русия също няма интерес от фрагментиране на Близкия Изток. Защото това би означавало цялата орда от ислямисти, които в момента се намират в Сирия, да бъде насочена към южните граници на Русия. Така би могъл да се повтори сценарият с Чечения, но в много по-големи мащаби. Кремъл смята, че ако ситуацията в Близкия Изток не се стабилизира и ако не бъде пречупена Ислямска държава, джихадистите могат да се окажат до руската южна граница. Не бива да се забравя, че в Ислямска държава има няколко хиляди души, които са от Кавказкия регион - Чечения, Дагестан и други мюсюлмански републики.

- Защо се стигна до опита за сваляне на Ердоган?

- В Турция отдавна има създадени условия, които биха могли да генерират енергия за един преврат. Под условия имам предвид ислямизацията на държавата, намесата на религията на всички нива, войната в Сирия и използването на Турция като логистична база за изпращане на умерени ислямисти там, войната с кюрдите в югоизточната част на страната. Интересен е обаче въпросът защо беше избран именно този момент за извършването на пуча. Малко преди неговото реализиране имаше не просто затопляне на отношенията между Анкара и Москва, а конкретна договорка за среща между Ердоган и Путин. Случи се и още нещо, което на пръв поглед изглеждаше странно. Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Русия би могла да използва ВВС базата в Инджирлик. Тя е колкото турска, толкова и американска база, там има ядрени оръжия. И още - един от петимата генерали, обвинени за пуча, е главнокомандващият втора армия генерал Адем Худутъ. Той отговаря за охраната на границата на Турция със Сирия, Иран и Ирак.

Преди пуча Ердоган заговори и за съвместни действия с Русия в Сирия. За разговори между Анкара и Дамаск наскоро излезе и информация в авторитетното американско издание "Форин афеърс. В интервю лидерите на турската партия "Ватан", Пиринчек и генерал Пекин, дават интересни подробности.

Пекин, който е бивш шеф на турското военно разузнаване, казва, че напоследък по разузнавателни канали се установяват контакти с висшето военно и политическо ръководство на Сирия. Т.е. според мен сделката с Москва е следната: Ердоган поема ангажимент да се изтегли от Сирия, т.е. прекратява всякаква логистична поддръжка за умерената и неумерена сирийска опозиция, а в замяна Москва вероятно ще възобнови своите икономически проекти за АЕЦ и "Турски поток". Залогът обаче вероятно е много по-голям и има много по-големи геостратегически хоризонти. Те може да включват по-активно сътрудничество на Турция с Евразийското икономическо пространство. Не вярвам обаче Анкара да излезе от НАТО.

- Колко далеч е готов да стигне Ердоган в тоталната чистка, която провежда в момента в Турция?

- В момента Ердоган се опитва да овладее армията, съдебната система, администрацията, медиите. Но ако оцелее днес, той е на път да създаде много голяма опозиция срещу себе си, и то в средите на привържениците на Гюлен. Гюленистите все пак гласуваха за Ердоган.

В подкрепа на тезата, че превратът не е организиран от светски настроени генерали е, че срещу пуча се обявиха всички онези, които по принцип са срещу Ердоган. В неделя бе организиран митинг, в който участваха не само поддръжниците на големите кемалистки партии, но и онези, които протестираха срещу президента през 2013 г. Т.е. превратът не намира никаква подкрепа сред кемалистката, просветска част на обществото.

- Какви са рисковете за България от тази ситуация в Турция?

- Ако Ердоган бъде свален от власт с преврат, смятам, че има голяма опасност от гражданска война в Турция. Тя вече е факт, но в югоизточната част на страната. Има голям риск обществото да бъде разединено и привържениците на Гюлен да се изправят срещу поддръжниците на светското начало. От друга страна, стои големият въпрос за бежанците. Става дума за близо 3 млн сирийци, за които не е ясно кой накъде и с каква цел ще ги насочи.

- Какви ще са резултатите от дестабилизацията, която наблюдаваме в Европа - преврат в Турция, вълна от терористични нападения през ден...

- Доскоро говорехме дали ще има терористичен акт на Стария континент, докато днес се питаме дали ще е тази седмица и в коя страна. Европа е пълна с маргинализирани елементи, много от тях са именно от мигрантските среди. В същото време има и достатъчно психически нестабилни индивиди. Когато тези групи попаднат под влиянието на една мощна идейна кауза като Ислямска държава, те се хващат за нея. Обсъждайки личността на поредния терорист, изпускаме най-важния разговор: защо се случва всичко това, откъде тръгва то и защо не се унищожава огнището. Трябва да се отстрани котилото, иначе ще дойде ден, когато ще се чудим кой атентат да обсъждаме най-напред.

От друга страна, този ислямски тероризъм в Европа поражда реакцията на крайнодесни елементи, които като мислене са последователи на Андерш Брейвик. Естествено е да очакваме и те да извършват терористични актове.

- Казвате, че трябва да се унищожи коренът на злото, наречен "Ислямска държава". Възможно ли е това?

- Разбира се, че е възможно. Западната демокрация разполага с огромен военен ресурс. Информацията за масовия потребител не дава реална картина за случващото се. Преди няколко дни американски медии съобщиха, че в Сирия има секретна американско-английска база, където се обучават умерени ислямисти. Кои обаче са тези ислямисти? Това, което искам да кажа, е, че не е ясно дали въобще има битка срещу "Ислямска държава" и кой я води. Трябва да има истинска международна коалиция и ислямистите ще бъдат елиминирани за един месец. Много добре се знае къде се намират те. Преди три години бях в Алепо и за две седмици разбрахме в кои сгради кои подразделения на ислямистки групировки се намират. Въпрос на политическа воля е да бъдат открити и унищожени.

- Последното нападение в германския град Ансбах бе извършено от човек, получил хуманитарен статут в Европа и по-конкретно в България. Има ли пряка връзка между бежанската вълна и вълната тероризъм в европейските страни?

- Повечето атаки в Европа са извършени от хора, които са родени в европейска страна, но са минали обучение в Сирия и са мотивирани от Ислямска държава. Извършителите на терористичните атаки са само оръжието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай