Голямото харчене е мит, парите потънаха в сделки

Голямото харчене е мит, парите потънаха в сделки | StandartNews.com

Инж. Константинос Асвестас е изпълнителен директор на компанията Data Concept Bulgaria, експерт в Националната агенция за оценяване и акредитация. Консултант е на Performance Technologies и Неохимики-България АД.

- Г-н Асвестас, станахме свидетели на непрекъсната промяна в сценария за Гърция. Как ще коментирате последните заключения на премиера Ципрас?

- Ситуацията в Гърция никак не е лесна в момента. От тази седмица се решава съдбата на цял един народ, на страната ни. Всеки от нас иска най-доброто за родината си. Най-вероятно Гърция ще приеме почти всички искания на своите кредитори.

- Ципрас обаче държи специалния режим на ДДС за гръцките острови да се запази, както и да се забавят някои от пенсионните реформи. Какво ще реши тази стъпка?

- Според мен това е много правилен ход от негова страна. Ципрас го прави, защото иска да запази социалната политика на Гърция. В страната ни ДДС е от 6.5% до 23%, като на различните острови налогът е различен според зоната, към която принадлежат. Тя пък се определя от населението. Ако този данък се увеличи, последствията ще бъдат пагубни. С една дума, няма да останат хора на малките острови, където сега условията за живот, търговия и туризъм там са много добри. Аз съм от Крит и имам бизнес там. На този остров ДДС е същото, както в Атина, Солун и в големите градове - 23%.
Що се касае до пенсионните реформи, то пенсиите са изключително малки на фона на социалното ниво на живот. Ще ви дам пример. Наем на много малко жилище в Гърция е 300 евро. Храната за един човек излиза 300-400 евро на месец. Токът е много скъп, сметките са над 100 - 150 евро, а трябва да добавим и студена и топла вода, интернет и т.н. В същото време средната пенсия е 500-600 евро.

- Какво ще стане със заплатите на хората?

- Заплатите в частния сектор са паднали драстично. В държавния сектор също се наблюдават промени. Например, една държавна институция иска да наеме персонал за обслужване на сградата. Тогава тя наема не самия персонал директно, а частна фирма - подизпълнител. В крайна сметка служителите взимат "частни" заплати, а не по-големите държавни заплати. Моите родители бяха служители в държавна болница и те станаха свидетели как една огромна част от персонала мина по този начин в частния сектор.

- Как реагира гръцкият народ на кризата? Какво искат обикновените хора?

- Искам да подчертая, че дългът на Гърция не е от охолния живот и харченето на всеки гражданин поотделно. Не знам защо, но се е създало такова впечатление, че гърците живеят охолно и харчат безразборно, на поразия. Това не е така! Задълженията на Гърция дойдоха от сделки, като тази със "Сименс" и други неясни кредити и заеми, които тепърва комисия ще разследва за какво са били, как и защо са взети в такъв размер. От помощта, която Гърция е взела, само 10-15% са стигнали до народа. Останалото е влязло в банки и във финансови институции и не се знае къде е.

- Създалата се ситуация как ще повлия на туризма?

- Мои приятели, които имат бизнес на остров Крит, ми казаха, че над 20% от резервациите са отменени. Туристите са прави. При тази нестабилна ситуация, при проблемите с картовата система, при слуховете, че страната ни ще излиза от ЕС, всичко това плаши хората и те се дърпат. Туристическият поток е намалял и се очаква да намалее още повече. Но с тази пропаганда, че Гърция ще излезе от еврозоната Европа си вреди. Кризата в Гърция се отразява не само на самата страна, но и на околните държави. Несъмнено ще повлия и на България, където има много гръцки фирми.

- Коя позиция ще надделее на референдума на 5 юли?

- Гръцките граждани на 99% са против "политиката на икономиите" и ще гласуват с "не" на референдума в неделя. Хората предпочитат да нямат какво да ядат, но да са свободни. Народът чувства в момента, че е притиснат. Много е голяма и медийната пропаганда, че Гърция ще излиза от еврозоната. Гърция няма да излезе от ЕС, нито има някой, който иска обратно драхмата. Според мен решение ще има. И ако Ципрас е готов да приеме условията на кредиторите, значи ще има споразумение между премиера и кредиторите. Трябва да излезем от кризата!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай