22:10 ч.

03.01.18

5 мин.

0

4

0

Балканите се преформатират и минават по на Запад

от Антония Кюмюрджиева |

Балканите се преформатират и минават по на Запад

- Господин Симеонов, България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ще съумее ли страната да го изпълни успешно?


- Има предпоставки за успешно председателство. Въпросът е как поставяме критерия за успех. За мен успех би било да няма грешки. Да направим реклама на страната и нещичко да постигнем за отношенията с Македония, например.


- Защо отношенията с Македония са по-важни от тези с други страни?


- Отношенията с Македония са по-важни, защото все пак имаме обща история. Македония е един от лъвовете на герба ни. Трите лъва по принцип означават Мизия, Тракия и Македония.


- От какви грешки трябва да се пазим по време на европредседателството ?


- Имам предвид да няма фалове, да не допуснем някъде нашият балансьорски инстинкт да ни накара да се успим, защото точно сега ще е нужно посредничество, парламентьорство. Ние малко си самовнушихме, че ги умеем тия неща, ама сега ще трябва реално да ги покажем. Въпросът е да не се увлечем някъде, защото това управление доказано греши, когато загуби коректив и се самозабрави.
Третият важен момент е да си направим добра реклама на страната, защото, нека да бъдем откровени- тежки политически цели ние трудно ще изпълним. Ще е добре обаче да постигнем пиарски цели. Съзнавам, че малко минималистично звуча, малко услужливо за властта, защото при ниски цели после лесно се отбелязват висок и резултати, но целите ни не бива да бъдат излишно високи. Не просто аз смятам, че има предпоставки да се представим добре по време на европредседателството.Два пъти, през юни и декември, от "Галъп интернешънъл" мерихме какво мислят
българите. През декември мнозинство от 55% каза, че България ще се справи добре с председателството. Според данните около 1/5 бяха тия, които бяха на противоположното мнение.


- Излиза, че българинът е голям оптимист за предстоящото председателство ?..


- Иска му се да бъде оптимист. Това не беше констатация, ами пожелание. Така че да си пожелаем: "На добър час".


- Много се обсъжда дали готвеният от БСП вот на недоверие към кабинета ще ни изложи пред чужденците?


- Чужденците са виждали вотове на недоверие. Дори имаше страни, които председателстваха без реални правителства. Все пак би трябвало да сме достатъчно зряла от институционална гледна точка демокрация, за да сме наясно, че има управляващи и опозиция. А целта на опозицията е обикновено да свали управляващите. Така че няма нищо страховито чак толкова в този вот на недоверие. Истината е, че се сбъдва една наша прогноза, за която сме си говорили. Според нея много по-логично е да има известно затишие по време на председателството, после стана яс
но, че мнозина ще са тези , които ще използват тази възможност, за да поставят по-ясно проблемите. И както виждате ,точно това се случва.


- Доколко политическото спокойствие ще бъде смутено и от протести – засега социални, екологични и полицейски. Ще повлияят ли на отношението на Европа към страната ни ?


- Отношението на Европа- не, но пък подобни протести сериозно може да смутят комфорта на властта. За Европа е добре властта да е под постоянен граждански контрол и натиск. Всъщност това е добре и за самото управление, защото самозабравянето, захаросаната реалност, е мечешка услуга.


- Каква е прогнозата ви за цялата 2018 г. , ще има ли трусове в политическото пространство?


- След като премине мобилизацията по време на председателството е възможно властта да се замисли за някакви форми на преформатиране, но засега няма обективни предпоставки за това. Първо, икономиката не е толкова зле, добре се движат обективните показатели, малко по-добре я възприемат и хората. Второ, наличието на силна опозиция дори в момента донякъде мобилизира управляващите, това е ясно, вижда се. И на трето място, ако председателството е ОК, това ще даде допълнителна инерция на кабинета "Борисов 3". Плюс това предстоят и следващи избори, те пък ще искат и допълнителна засилка. Освен всичко, ако наесен има избори, е много спорно дали ще се появи нещо много по-различно и нещо много по-удобно за ГЕРБ, примерно. Защото, ако наесен има избори, може да не влезе "Воля" на Веселин Марешки, но това няма съществено да промени нещата. От друга страна за БСП също не е много удобно сега да има избори, защото сегашното управление не се е износило дотолкова, че да изгуби вота, ако той е сега, утре или вдруги ден. Ако все пак се стигне до извънредни избори , а европредседателството е ОК, то това ще даде още малко инерция на управляващите.
Но пак казвам, че не е добре да има самозабравяне, защото сме виждали много исторически примери, в които икономиката е много добре, а хората неистово са искали промяна. И плюс това последните президентски избори, които бяха нещо като първи тур на парламентарните, също показаха много ясно, че се иска променя. Само погледнете - близо 600 000 гласа за Красимир Каракачанов, по същество протестен кандидат, 2,5 млн. гласа референдум, сам по себе си протестен срещу статуквото, чисто нов за политиката човек като Румен Радев побеждава още на първи тур на
президентските избори, напук на социологическата реалност, само месеци преди това. Веселин Марешки взема над 400 000 гласа, вярно след това се поуби малко инерцията, но всичко това се претвори в парламента. Търсенето за алтернатива е сериозно. Така че това успокоение с икономиката не трябва да кара управляващите да се самозабравят и те трябва да се радват, когато имат коректив и да се вслушват.


- Какви са шансовете на ДПС да демонтират Патриотите от управленската схема и как стои движението в момента?


- ДПС е в много удобна позиция по две причини. Едната е малко е подобрената конюнктура в отношенията с Анкара. Вижда се ,че сега го няма Лютви Местан и т.н. За,ДПС е добре , че има две силни алтернативи - ГЕРБ и БСП. Така движението има между кого да превключва, за да бъде диспечер и да определя кой да властва в България. Защото, като няма две силни алтернативи, а има само една, както беше допреди година- година и половина, на ДПС му е трудно, защото тогава ролята на балансьор се обезсмисля. Освен това ДПС според мен продължава тази своя линия от н
яколко години насам спрямо ГЕРБ - политическа опозиция и икономически съюзник.


- Европредседателството ще засили ли външнополитическата роля на Бойко Борисов и неговите совалки ?


- Вероятно, защото то това е Европредседателството. Още през лятото на м.г. си говорехме, че председателството не е НДК, то е международната активност на премиера Бойко Борисов, и не само на него. Видя се - и на президента Румен Радев, който също е доста активен в своята външнополитическа дейност. Понеже правя годишния обзор на "Галъп Интернешънъл", който се превърна в традиция, констатирам, че тази година е много трудно да разделя коя глава е вътрешно политическа и коя е външнополитическа.Светът вече се пренарежда в глобален мащаб и между народните теми играят по-голямо значение, а и България се мъчи да се вписва в тези процеси. Така че това ще продължи. То не е защото ние го искаме или не, а защото светът се преформатира. А нашият регион буквално сега в този момента се преформатира, сменяйки малко вектора и минавайки малко по-на Запад, където ние се вписваме добре в този процес.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:29 · 04.01.2018
Аман от тъпанари,дърдорковци.Все балканите изостанали,все сме най бедните,все няма да можем нещо да направим или пък ще се сметнем за много напреднали?!Я стига с простотиите и мантрите.България е това което е.Нито е кой знае колко по бедна или изостанала,нито е толкова за ожалване,щото пенсионерите и хвърлят по 60 000 евро от балконите на циганите без да се замислят.Къде го има това на друго място по света,питам?!
Потребител · 20:41 · 04.01.2018
@Потребител Преди да мислиш Балканите за богати и развити, направи си екскурзия извън Балканите ,по на запад за да направиш добро сравнение.Бедноста и изостанолоста се дължи на мързела ,корупцията,кражбата и шуробаджанащината, това е причината всичко да струва на средно европейски или по скъпи цени а заплатите да са сравними с Африканските.Колкото повече се краде толкова по високи стават цените за крайния потребител или държавата.
Потребител · 10:55 · 04.01.2018
Гледайте да не ви ги откраднат тези Лъвове на герба !
Потребител · 00:28 · 04.01.2018
Никой не се е реформирал или преформатирал в България или Балканите.Да погледнем България и дригите наоколо, изостанали, неорганизирани, неподредени,бедни разложени от вътре страни.С мързеливо и ниско образовано население,неспособни, корумпирани,крадливи и лъжливи политици, не работеща или много бавно работеща смазвана с подкупи държавна администграция, крещяща бедност и големи очаквания и изискавания но от другите да дадът или подарят.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент