България се откачи от удавника Гърция

България се откачи от удавника Гърция | StandartNews.com

Вече не Европа, а гладните хора са проблемът на Ципрас, казва Георги Ангелов

Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество", коментира ситуацията в Гърция в последните часове на референдума в неделя. До момента прогнозите сочеха, че отговорът е по-скоро "не" на споразумението с кредиторите.

- Г-н Ангелов, при отговор "не" на референдума в Гърция, все пак има ли вариант да се сключи споразумение, но при по-неизгодни условия?
- При отговор "не" има няколко проблема. Единият е, че гърците не искат да изпълняват реформите, които са наложителни. Как да се сключи споразумение, след като "не" означава, че те не искат такова споразумение. Вероятността за споразумение е много малка, освен ако не падне правителството, не се проведат нови избори и не дойде нов кабинет. Отговор "не" означава и че може въобще да няма преговори, защото, докато преди една седмица си имаше споразумение, просто трябваше да се удължи, сега вече споразумение няма. Това значи, че трябва да се кандидатства, да има одобрение на техническо нива, съвет на министрите след това, парламентите на страните членки да се произнесат...Процедурата е много тежка и много сложна и при отговор "не" тя просто може да не се задвижи. Германците например казаха, че няма да започнат никакви преговори с гърците, ако няма решение на немския парламент. А немският парламент въобще няма да се занимава с Гърция, ако отговорът е "не".
- Вие казахте "ако падне правителството". Но анализаторите твърдят, че вече няма кой да дойде на власт, така ли е?
- Това е проблем. Ако властта е разделена между СИРИЗА и проевропейските партии, тогава няма ясно мнозинство нито за оставане в Европа, нито за въвеждане на драхмата. Това означава още агония и още задълбочаване на проблемите. И при двата сценария вървим към седмици и месеци без споразумение. Защото споразумение не може да се сключи за два дена. Вероятно месеци наред Гърция ще бъде в тежка ситуация.
- Вече открито се говори, че Гърция е свършила парите, а вие казвате, че ще минат месеци до ново споразумение. Как ще се живее тогава в южната ни съседка?
- Всъщност това е целият проблем - досега в последните пет-шест месеца Гърция отлагаше продължаването на споразумението, но това не беше фатално, тъй като на практика имаше такова. Сега вече държавата е фалирала, няма никаква външна подкрепа, банките са затворени и вече натискът идва отвътре. Трябва нещо да се направи - парите свършват, резервите свършват, хората няма какво да ядат и става много болезнено. Затова Гърция трябва да реши какво иска, и да го направи.
- Заговори се дори за гражданска война?
- По-скоро става въпрос за финансови решения, все пак се надявам да не се стига дотам, ако има верни финансови решения. Ако искат да въвеждат драхмата, да го правят по-бързо, ако искат да останат с еврото - да се стягат и да почнат да правят реформи, защото няма да получават пари без реформи. Когато банкоматите се изпразнят, ще си тръгнат и чуждите туристи и ще стане още по-зле. Просто трябва да се решава и да се действа бързо.

Иначе в момента, в който свършат парите в банките, ситуацията става взривоопасна. Каквото и решение обаче да се вземе, то ще бъда болезнено, Гърция няма да спре да потъва и това ще продължи години наред. От шока със затварянето на банките се излиза много трудно, ние това сме го видели 90-та година, когато обявихме фалит, през 1996-а също, когато затвориха маса банки. Трябваха ни години усилия, а Гърция тепърва това я чака.
- Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, а и някои наши финансисти твърдят, че няма механизъм за излизане от Еврозоната. Значи ли това, че Гърция няма намерение да го прави?
- На практика Гърция вече е извън Еврозоната, независимо че технически се води в нея. Тя нито получава външни заеми, нито банките й са финансирани, нито имат банкноти и монети. На Варуфакис философиите ги знаем - всяко нещо, което той отрече, на другия ден се случва. Отрече, че ще затваря банките в същия ден, в който ги затвори със собствения си подпис. Отрече, че ще фалират и те фалираха след два дни. Аз си мисля, че правителството на Ципрас има някакви идеи какво ще прави след референдума, вероятно имат предвид някаква резервна валута - бонове, талони, ваучери...Защото е очевидно, че те пари от Европа не могат да вземат.
- Вие сте категоричен, че Гърция потъва. Има ли опасност да повлече и нас, има ли опасност от зараза?
- Винаги има опасност, но точно за Гърция - ние го живеем това вече шест години. Тя шест години потъва, без да спира, сега просто процесът се ускори. Ако нещата, които се случват днес, се бяха случили преди шест години, щеше да бъде страшно. За това време нашите фирми, българската икономика, се преориентираха и вече не са толкова зависими от южната ни съседка. Българските фирми, които все още търгуват с Гърция, трябва да си искат парите предварително, а ако не им се плати, въобще не трябва да изнасят, защото после може да не получат нищо. Гърция беше едно време много важен партньор за България, но вече не е така. Даже обратното - гръцката икономика е по-зависима от България, много наши туристи ходят на море там и внасят много пари. За миналата година почиващите в Гърция нашенци са били 1,5 млн., това са стотици милиони евро. Сега обаче туристите трябва много да внимават, да са подготвени за всичко. Износителите от България биха имали проблеми, но пък голяма част от тях са пак гръцки фирми. Т. е. гръцките фирми търгуват със себе си. Най-голям е проблемът с износа на ток. Но пък гърците няма да спрат да го внасят и да си плащат за него, защото без електричество много трудно се живее. Доколкото имат нужда от такива стратегически стоки, за тях пари ще се намерят.
- Друг проблем са т. нар. гръцки банки в България. Въпреки че е ясно - българският закон ги пази, има ли все пак някаква опасност за тях и вложителите им? Хората се притесняват, една колежка днес ме попита не могат ли все пак банките майки да ги натиснат и да им вземат парите?
- Ами не могат, точно обратното се случва в момента - ние ги натиснахме да си докарат всички пари тук. Защото те си държаха парите в Гърция и още през февруари БНБ ги накара да си върнат всички средства. В отчетите на банковата система се вижда как ликвидността и парите в брой на банките с гръцки собственици се увеличиха двойно за три месеца. Нямаме никакви активи в Гърция, имам предвид банките, регистрирани по българските закони, не дължим никакви пари. Реално те всъщност са много добре подготвени, защото още с идването на СИРИЗА на власт на 25 януари се очакваше нещо подобно да се случи. Само наивници смятаха, че СИРИЗА може да изкара Гърция от кризата, по-скоро се очакваше да я вкара в нова криза, както и се случи. При най-лошия вариант, ако в Гърция банките майки са изправени пред фалит, те могат да пристъпят към продажба на дружества си в чужбина, както това се случи в Кипър. Това ще предизвика разместване на българския пазар, смяна на собственици, сливания, но не повече. Според мен банковите групи, които вече са в България, са потенциалните купувачи на гръцките трезори. Друг вариант са китайски инвеститори, които в последно време са много активни. Подобна активност наблюдаваме в момента в Португалия.

Когато финансовият министър на България нареди издаването на еврооблигации за 3 млрд. евро, имаше много критики - защо толкова много, защо сега, защо наведнъж... Ами ето затова ги издаде - за да може да изпревари тази криза на финансовите пазари и да имаме финансиране и да не зависим от пазарите.
- Каква е вашата прогноза, колко време ще е необходимо на Гърция, за да излезе от това положение?
- Имаме един скорошен пример от 2013 г. - Кипър. След като затвориха там банките и те се сринаха, икономиката на острова потъва вече две години. Едва в последните месеци се забелязва някакво стабилизиране. Кипър обаче през цялото време имаше споразумение с кредиторите си, правеше реформи, имаше външна финансова подкрепа - 10 млрд. евро. Но Гърция, дори да имат споразумение и финансова подкрепа, две години няма да им стигнат. Ако се осъществи лошият сценарий, Гърция може да стане дори по-бедна от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай