06:45 ч.

11.02.15

7 мин.

38047

76

0

Ако Западът въоръжи Киев, идва голяма война

от Руслан Йорданов |

Ако Западът въоръжи Киев, идва голяма война

България може да бъде всмукана от украинската черна дупка


Плъзне ли "заразата" СИРИЗА на юг, пъзелът ЕС ще се разпадне, смята доц. Иво Христов


Има ли надежда за скорошен мир в Донбас? Какви цели преследват Америка и Европа? Ще отстъпи ли Русия? Как да защитим етническите българи в Украйна? Ще промени ли победата на СИРИЗА политическия пейзаж в ЕС? Иде ли българският Ципрас? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от доц. Иво Христов, преподавател по социология в Софийския и Пловдивския университет.


- Доц. Христов, в последните дни Франция и Германия правят опити за спиране на войната в Украйна. Според вас далече ли е мирът?


- Аз съм умерен песимист. Демаршът на Ангела Меркел и Франсоа Оланд е опит на двете основополагащи сили на ЕС да намерят изход от задънената ситуация. Има много голяма опасност контролираният досега конфликт с ниска и средна интензивност в Украйна да излезе извън контрол. В този смисъл, отговорните политически елити си дават сметка, че Европа не може да остане незасегната от конфликта. Проблемът е, че нито Франция, нито Германия са силите, които започнаха този конфликт, нито пък са силите, които ще го завършат.


- Съществува спор - Америка обмисля да снабди украинските войски със смъртоносни оръжия, докато Европа се въздържа. Кой е по-добрият вариант?


- На Америка й е лесно да прави такива предложения. Веднага ще го преведа на недипломатически език - Вашингтон иска да вдигне рязко ставката на конфликта, тъй като Русия изрично предупреди, че всеки опит за официално /тъй като в момента върви неофициално снабдяване с оръжия на украинската армия от САЩ и НАТО/ въоръжаване ще доведе до рязка ескалация на напрежението и директна конфронтация. Това означава голяма война с Русия с всички произтичащи от това последици. И тъй като Америка е далеч, а Европа е близо, европейците си дават сметка, че континентът ще се превърне в бойно поле. Няма спор между тях - Америка се опитва да наложи на стара Европа ролята на изкупителна жертва и пушечно месо.


- Западът разчита засега изцяло на икономическите санкции срещу Кремъл, но дали ще постигне резултат?


- Не, разбира се. Русия не е бивша Югославия, нито е някаква недоразвита страна от африканския юг. Всеки опит да се третира 1/6 от сушата, втората ядрена сила в света и страната с най-богатите природни ресурси като треторазрядна развиваща се държава и да бъде "дисциплинирана" чрез санкции ще има точно противоположния ефект. А той е: масова мобилизация на руското общество, изключително висок рейтинг на Владимир Путин и опити за преориентиране на руската икономика от нейния суровинно-придатъчен характер към самодостатъчно стопанство.
Целите на наложените санкции бяха: първо, да бъде ударен обикновеният руснак и това да предизвика масово недоволство, което да свали режима. И второ, да бъде ударена едрата руска олигархия, която представлява нещо като кръг около президента Путин, и той да бъде свален от собствената му преторианска гвардия. Засега нито едното, нито другото се получава. Друг е проблемът - Америка не може да преглътне факта, че Русия отказва да бъде повече придатък на западния проект, какъвто беше 25 г.


- С какви средства биха могли да бъдат убедени Путин и опълченците в Донбас да сложат оръжие?


- Тази война не я започна нито Путин, нито руските доброволци. Цялата история започна с Майдана в Киев, който дълго бе подготвян и имаше за основна цел изкарване на Украйна от руската геополитическа орбита, да не допусне интегрирането на Украйна в Евразийския съюз, предотвратяване на опитите за реинтегриране на постсъветското пространство около Русия. С една дума, да не се допусне Москва да стане отново самостоятелен център на сила. Украйна е важен елемент, но тя е само средство за изпълняване на тази дългосрочна задача. Нито една от тези цели не беше постигната, но за сметка на това имаме 5 хиляди жертви в Донбас и общо 50 хиляди жертви в конфликта само за година.


- На последната среща на военните министри в НАТО бе ускорено създаването на командно-контролни центрове в 6 източни страни и увеличаване на Силите за бързо реагиране до 30 хиляди души плюс изнасяне на натовска инфраструктура /танкове/ на изток. Алиансът заявява, че това са изцяло отбранителни действия...


- Както казваше един съветски комик: "Такава борба за мир ще падне, че скоро камък върху камък няма да остане". Ситуацията е проста и се изразява в следното: ще доставяме оръжие на Украйна, а също и пушечно месо под формата на т.нар. Съюзни сили от източната периферия на НАТО - от Естония до България. По този начин ще се опитаме да вкараме Русия в голям военен конфликт. Целта е Европа завинаги да бъде отделена от Русия и да бъде привързана към американската икономическа и военна орбита. Както виждате, Русия вече година удържа този сложен и тежък баланс и не влиза в голяма военна авантюра в Украйна. Ако Кремъл реши, целият украински казус ще бъде приключен точно за 12 часа. От друга страна, има огромна опасност сателитни малки държави като нашата да бъдат вкарани в украинската "черна дупка", с тежки и непредсказуеми последствия за външната и вътрешна политика на България.


- Някои съседи на Русия се опасяват от инвазия, докато ние все пак сме по-далеч, а и имаме традиционно близки връзки...


- Българското общество е над 80% русофилско и проруско настроено. Всеки опит българите да бъдат вкарани в конфронтация с Русия ще доведе до помитане и на без това прогнилата и корумпирана система на 25-годишния преход. Сегашното правителство на Бойко Борисов проявява разумна сдържаност въпреки военнолюбивите изцепки на някои хора около Президентството.


- Надига се и ропот сред етническите българи в Украйна срещу мобилизацията и жертвите сред техните младежи. Нашите власти засега стоят пасивни...


- Това недоволство ще се засилва сред нашето 250-хилядно малцинство в Буджакска и Одеска област. При четвъртата вълна на мобилизация в АТО /антитерористичната операция/ те също ще бъдат доставени като пушечно месо на източния фронт в Донбас. Ясно е, че българите не подкрепят режима в Киев, не са антируски настроени и няма да бъдат лоялни войници на режима. България няма официална позиция по въпроса, защото официалната българска позиция е американската позиция, която цели задълбочаване на конфликта. За разлика от нас, Унгария, Словакия и Чехия имат ясни позиции, които са за недопускане на малцинствата им в конфликта, който не е техен. Неумението да изградим своя политика се илюстрира от очарователното послание на външния министър Митов: "Ние ще проучим въпроса". Докато те го проучват, хората умират.


- Победата на СИРИЗА в Гърция разтърси Европа, предизвика радост у едни и ужас - у други. Как оценявате първите им стъпки?


- СИРИЗА е много внимателна и в момента води пазарлък за редуциране на външния дълг. Ясно е и на кредиторите, и на длъжниците, че този дълг бе направен с цел никога да не бъде платен и впоследствие гръцката икономика да бъде тотално разпродадена на различни западни, в частност - германски инвеститори. Очевидно е, че това доведе до електоралния взрив на СИРИЗА и сега е въпрос на конкретика докъде ще доведат преговорите. Гърция не е голям проблем за ЕС. Проблемът е, че гръцката "зараза" може да се разпространи в Италия, Испания, Португалия, Франция - целия южен фланг. Това ще доведе до преконфигурация на целия ЕС и на европейските елити, а оттам и до разпадането на целия пъзел, наречен ЕС.


- Възможно е щафетата от триумфа на гръцката нова левица да бъде поета и в Испания на изборите от движението "Подемос". Очаквате ли лява вълна в ЕС?


- Вълната ще продължи, тъй като последното нещо, което европейският интеграционен проект прави, е да бъде в интерес на народите. Става дума за интеграционен модел, обслужващ наднационалните финансови и икономически елити, ситуирани в Брюксел и отвъд Атлантика.


- СИРИЗА предизвика умствена възбуда и у нас. Виждате ли потенциал за български аналог?


- Съмнявам се. Знам, че много им се иска на много хора, включително и мои приятели, но нека да разграничим желаното от действителното. Българската ситуация, политическата култура, нивото на съпротива в нашето обществото няма нищо общо с това в Гърция, Испания, Италия и Франция. В този смисъл ние не сме в състояние да износим подобен ляв проект. Най-хубавото на живота е, че той ни поднася изненади, така че току-виж ни изненадали.


- Около нас се разгръщат три големи кризи - Украйна, ИДИЛ в Сирия и Ирак, и може би - в Гърция. На този фон България изглежда загубила ориентация...


- България не е субект, тя е обект на историята. България приключи своята геополитическа субектност преди малко повече от 20 г. Оттам нататък се превърнахме в някакъв влачен от външни сили елемент в този размирен свят. В същото време страната преживява демографски, икономически и цивилизационен колапс. Ако за други народи, дори и наши съседи, проблемите се изразяват в институционални или икономически дефицити, в България става въпрос за оцеляването на българите. Толкова драматично проблемът никога не е стоял, но, за съжаление, аз не виждам сетива, още повече за желание, за разрешаване на тази ситуация.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 23:36 · 22.03.2015
Този не е професор щото няма толкова акъл...и с това име Руслан да не е измислил най-големия транспортен самолет на Русия или баща му е руски военен. От това става и ясно как върти суче и все към Рашана го тегли. Интересно кво ще пее когато Рашъна захапе дървото...ще вие ли или ще реве?
Хъш · 05:01 · 13.03.2015
Изключително интервю! Точно това е положението в момента, браво на човека. Такива материали са рядкост поради демократичната цензура на медиите в БГ. Чак се чудя как е пробило тук.
Българите носим на пропаганда, но за 25г вече и невиделите комунизъм разбират че нещата не са каквито се казват.
Хъш · 05:03 · 13.03.2015
@Хъш поправка: не са каквито се казват в основните медии.
Потребител · 14:02 · 22.03.2015
@Хъш Истината винаги е намирала път да стигне до своята публика. Проблемът е, че обикновено тя е малобройна е малцинство. Останалите тънат в битово невежество или интелектуални клишета, с които разсмиват (по-скоро разплакват, понеже целта е именно на тях да се помогне и разочарованието от неуспеха е голямо) представителите му и често ги разколебават в смисъла на усилията им. :)))
Потребител · 20:48 · 16.02.2015
Руската агентура в България е в тежко психическо състояние понеже Българите не и вярват и не са забравили избиването на 30000 българи от тях в 1944. Да на НАТО не на Русия.
Потребител · 16:21 · 15.02.2015
Много точно, много обективно! Браво!
Чапаев и Петка · 01:44 · 13.02.2015
Основната русофилска теза е че САЩ неистово искат войната да продължи за да се сринат Европа и Русия, а Русия иска да я прекрати! Ако някой се хване на тази 100% лъжа, то той гарантирано е с акъл колко една цаца. Защото елементарната логика говори че да се разбият намеренията на САЩ е повече от лесно и елементарно, просто Путин трябва да разпореди на двете "автономни" републики да спрат военните действия, както им разпореди вчера и те подписаха на секундата! И когато руснаците спрат войната Американците ще пукнат от яд! Ама не го правят!
Потребител · 05:06 · 14.02.2015
@Чапаев и Петка Сепаратистите спират, правителството в Киев не спира, само изчкат за да получат нови оръжия и да мобилизират нови хора и пак започват
Потребител · 21:40 · 27.02.2015
@Потребител Тези т.н. "сепаратисти" не пряха, докато не си взеха това, което си бяха решили че си е тяхно. Украйна от една година се опитва да се защитава, без особен успех, както всеки може да види на картата - червените петна стават все по-големи. Взеха им Крим, взеха им изтока, скоро ще им спрат газта... И като решат да се защитават, веднага ги обявяват за фашшисти. Питам се понякога,, на коя планета живеете?
Чапаев и Петка · 01:37 · 13.02.2015
Атака и Христов плашат българите с руската военна мощ и с което доказват само че Русия е агресор, тъй като България никога не е нападала Русия, нито е възнамерявала да го прави. България иска от месеци прекратяване на военните действия и това е официалната позиция, но Христов и Сидеров се правят на глуха свиня в царевица и си редят откровените лъжи само за да уплашат българите! Ние имиме коректна и точна политика по въпроса!
Потребител · 16:32 · 15.02.2015
@Чапаев и Петка Не съм Атака, не съм Христов. Не се плаша от руската военна мощ, а и се радвам, защото само тя е в състояние да спре горещите глави от НАТО. НАТО защитен съюз? Сори майка, тези приказки само за приспиване на малки дечица вършат работа. За да вярваш това или си патологично тъп, или получаваш закръглена сумичка, за да да продаваш българските интереси.
Потребител · 21:31 · 27.02.2015
@Чапаев и Петка Какви "горещи глави" бълнуваш, ти сляп ли си или какво? Българските интереси продават русофили като теб, които винаги са си мечтали да бъдем част от Русиа. като толкова си падаш по Путин, що не събереш парцалките и марш с жигулката на изток. Прав ти път, крива ти пътека и хич и не си помисляй да се връщаш.
Чапаев и Петка · 01:34 · 13.02.2015
Христов е социолог, а това е професия за която всички ние знаем че има за цел объркването и манипулирането на гражданите отколкото точно отчитане на настроенията. Всяка негова фраза съдържа манипулация. Но обикновената логика отговоря на прости въпроси като:"Защо Меркел и Оланд преговарят точно с Путин, след като Русия според няма нищо общо с войната? Ами тогава да преговарят с Ердоган,с Дилма Русев, със Син Дзи Пин! Ама те преговарят с Путин, защото началото и края на войната са в неговите ръце!
Потребител · 00:09 · 17.02.2015
@Чапаев и Петка А защо тогава Меркел и Оланд преговарят с когото и да било? Тях пък какво ги бърка?
Чапаев и Петка · 01:18 · 13.02.2015
Гледал съм и съм чел десетина интервюта на Христов в които присъстват задължително и нарочно заучени фрази като "...Неумението да изградим своя политика се илюстрира от очарователното послание на външния министър Митов: "Ние ще проучим въпроса". Докато те го проучват, хората умират" С тези методи на повтаряне на лъжите Христов е достоен наследник на Гьобелс , а целта е като тази на Атака -зомбиран и уплашен до параноя български народ, ясно по заповед на Кремъл.
Потребител · 05:13 · 14.02.2015
@Чапаев и Петка кога си чул или видял заплаха от кремъл, колко пъти кремъл казва че не иска война в украйна и не сика да се разделят, къде са хилядите руски войски в украйна, руски войиник е 18-20 годишен и няма межцународен паспорт за да влиза с него през границата на украйна, хорат й които се бият за сепаратистите са в мнозинството си над 35 години и повече
Потребител · 10:29 · 12.02.2015
Има добри неща и на запад и на изток,а както Англия е духовен родител на Америка, Така България и Източната Римска Империя са родители на Русия. Русия не иска война в Украйна, и война в Украйна ще върне Европа/ЕС и Русия с дестки години назад с милиони бежанци и избитеи граждани и опустошени държави, нуждаещи се от финансова и техническа помощ, ковто само една незасегната дървава и икономика в лицето на С А Щ е готова да предложи като заеми
Потребител · 10:17 · 12.02.2015
Ако има война и русофилите и русофобите няма да бъдат дискриминаирани кой ще умре първо, а ролята на България е да достви територия и войници за активни военни действия, пазете си интересите страната и хортата
Потребител · 10:12 · 12.02.2015
Целта е предисвикване на война която Русия да започне за да спасява украинците от руски произход, и да бъде обявена за агресор, и да се въвлекът и другите страни наоколо, загубата на един е печалба за друг, единственият който ще извлече огромна печлба от война в европа се намиара на запад от Англия, Русия помни 26 милиона жертви, Германия помни 11 милиона жертви, о посутошението,България е видяла много малко от ВСВ благодарение на Цар Борис
Потребител · 04:05 · 12.02.2015
Русофилите ама истинските русофили са точно 0 процента в момента в България. Има лъжливи русофили и то не повече от 10 15 процента. Аз не миждам русофилите по желание да карат руска кола, да ползват руска техника, децата им доброволно да ходят в Русия, да искат децата им да учат руски език, да ползват руски компютър или руски телевизор или телефон и то какво излезе че ве са 80 % русофилите а са точно нула доценте скъсай си дипломката та лъжливите русофили по неволя изкукуригали пенсионери не са мнозинството ни най малко
Потребител · 04:07 · 12.02.2015
@Потребител Пардон виждам не миждам
Потребител · 03:58 · 12.02.2015
80 процента русофели къде ги видяхте ?
Потребител · 09:37 · 12.02.2015
@Потребител В старческия дом
Потребител · 03:00 · 12.02.2015
Поздравления за ясния анализ
Потребител · 00:47 · 12.02.2015
Умен човек!Дано повече българи се разбудят.
стиф · 22:33 · 11.02.2015
Професорът иска да каже, че 20% русофоби създават 80% от проблемите. Или 20% произвеждат 80% от БВП , а 80% обезсмислят труда на 20% (закон на Парето)
Потребител · 23:45 · 11.02.2015
@стиф Kримската война през 1853 година сигурано е между Украйна и Русия
стиф · 22:24 · 11.02.2015
Айде стига с тия 80% русофили, колко човека сте питали и от кои райони?
Смях · 21:47 · 11.02.2015
Този "доцент " да не би да е деснтчик от Крим :-)))
РуЗките мърши си мислят че ще променят мнението на българите с пропаганда :-)))))
Защо не интервюирате директно рузкия посланик или болния рузки националист ???
РуЗките мърши вън от България и Европа
Потребител · 21:33 · 11.02.2015
http://mamkamu.blog.bg/politika/2015/02/09/osem-vida-nepriiatni-bylgarski-rusofili.1336919
Потребител · 09:31 · 12.02.2015
@Потребител Добре са индефицирани групирани и така определени остава да ги натоварим на влаковете и да ги изпратимв в Русия там да си русофилстват без право на връщане
Потребител · 21:31 · 11.02.2015
http://mamkamu.blog.bg/politika/2015/02/09/osem-vida-nepriiatni-bylgarski-rusofili.1336919
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент