Звеното за жп разследване да стане независима агенция

Звеното за жп разследване да стане независима агенция | StandartNews.com

Трагедията в Хитрино за пореден път поставя въпроса за изваждането на дирекция "Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" от транспортното министерство. И днес във визитката на звеното, публикувана в сайта на ведомството, е записано, че то е "независим национален орган", но никой не може да обясни по какъв начин една дирекция (дори не изпълнителна агенция ) в състава на министерството може да бъде независима от

транспортния министър !
Така на практика излиза, че министърът на транспорта, който регулира жп превозите чрез
Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и стопанисва цялата жп мрежа чрез национална компания "Железопътна инфраструктура" трябва да разследва чрез подчинената му дирекция как са свършили работата си тези две подчинени на него структури. С други думи министърът трябва да разследва сам себе си! При това положение винаги има риск истината за причините за инцидентите в жп транспорта, които напоследък зачестиха, да бъде укрита от обществото.
А работата на звеното за разследване е именно да открие реалната причина за всеки инцидент, но не толкова за да бъдат наказани виновните за него. Истината за реалната причина за всеки инцидент е необходима, за да бъдат взети конкретни мерки с цел да се избегнат в бъдеще подобни причини за такива мащабни транспортни трагедии.
Именно затова за пореден път през последните 10 години е актуален въпроса за изваждането на звеното за разследване от транспортното министерство и отделянето му като самостоятелна, независима от изпълнителната и съдебната власт у нас структура под името Държавна агенция за разследване на произшествия в транспорта. Така, както е направено в Холандия и в много други държави от Евросъюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай