Олигарсите ни са тъпанари и ще си платят с главите

Олигарсите ни са тъпанари и ще си платят с главите | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

 

- Проф. Константинов, на фона на събитията в Европейския съюз, на фона на напреженията, които съществуват в света, ние сякаш тук сме на някакъв остров, на който действат съвършено други закони. Имаме трудност при справяне с проблема с ромите, имаме хващане на едри бизнесмени, което наричаме борба с корупцията, но какъв е крайният резултат?

- Специално тези акции, които станаха срещу едни досега считани за недосегаеми хора, мен лично леко ме изненадаха, защото първо беше минало доста време от техните предполагаеми престъпления и нарушения.

- Ами тя, давността, им е изтекла, както твърдят юристи.

- Да. Има едно понятие като продължаващо престъпление и т.н., би могло да се намерят разни причини. Освен това, това е добър урок за хора, които искат по някакъв незаконен или полузаконен начин да се обогатяват за сметка на обикновените хора. Не, че те са единствени – тези, които бяха ударени, но все пак това е сигнал, че все пак има някакви граници, които не трябва да се преминават. Не знам, откровено казано, докъде ще се стигне. Много е възможно да няма осъдителни присъди, но виждате как някои от тях продължават да се крият. Например семейство Арабаджиеви не се появяват. Ако те са сигурни, че правото е на тяхна страна, трябваше да се появят. А само синът им стои в ареста, което е малко предателско отношение – да оставиш едно 20-годишно момче да ти отговаря за греховете.

- Не смятате ли, че е любопитен и случаят със семейство Баневи, защото трябва да проследим реакцията на френските власти – те ще бъдат тест за събраните доказателства на българската прокуратура?

- Да, така е. Но виждате, че французите веднага откликнаха.

- Да, те веднага действат, но след това изчакват всички доказателства.

- Вижте, не знам дали за кражбите и безобразията на това семейство е изтекла законната давност. Или поне за разрушаването на „Полимери", което е най-гнусната им дейност. Освен това, те имат проблем да обяснят част от богатството си, което очевидно е придобито по не съвсем законен начин. Така че най-малкото Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество има доста работа в техния случай. Така че и да няма присъди, може да има отнемане на имоти, на ценности, на акции и т.н., което се е случвало вече. А това не е малко. Все пак се възстановява някакво чувство за справедливост у хората.

- Въпросът е защо сега? Това са хора, чиито действия са пред очите ни от години насам и всички ги знаят.

- Когато и да се случи нещо такова, винаги може да се пита: защо сега? Спецпрокуратурата обяснява, че трябвало време, за да се получат някакви достоверни данни за извършено престъпление и т.н. Сигурно има и други мотиви, които не се съобщават. Но това, че е закъсняло едно действие и че засяга не всички виновни, а само част от тях, не значи, че то не трябва да се извършва. Това е все едно да знаете, че някой кара пил, а той казва – ами те и другите карат пили.

- Защо и другите не са засегнати.

- Не виждам как едновременно могат да бъдат ударени всички хора в подобно положение. Просто държавата няма да издържи.
А и няма какво да се лъжем, има си олигарси, които са приближени към политическата власт, други, които са далеч от нея. Ясно е, че ще го отнесат тези, които са по-далеч. Навсякъде по света е така. Някой път минават наистина много години преди да се задействат съдебните органи. Виждате във Франция – едва сега подгониха Саркози. Минаха 10 г. от неговия мандат и чак сега срещу него има вече повдигнати конкретни обвинения и той отива на съд. Искрено се надявам българският съд да си свърши работата, както и българските правоохранителни органи, и ако има виновни, да си понесат отговорността.

- И да очакваме, че евентуално при смяна на властта ще бъде погледнато и към другите олигарси – приближените на сегашната?

- По принцип може да бъде така, но не знам пък как ще се погледне от страна на хората. Защото, няма какво да се лъжем, подобни акции се посрещат с одобрение, защото ясно е, че нашата приватизация не мина по нормален начин. Хайде, нека да не го наричаме престъпно, защото съдът казва дали едно нещо е престъпление или не, но че не беше редно да се извършва по такъв начин, е очевидно. Не може така рязко да обеднеят хората, да бъдат изхвърлени от живота тотално, и в същото време да се демонстрира някакъв просташки лукс и богатство, които сигурно са придобити по съмнителен начин.

- И тези демонстрации продължиха през последните 15-20 години. Точно това се правеше – демонстрираше се непомерен лукс.

- Това показва, че нашите олигарси са тъпанари и тъпаци. Когато богатството ти е натрупано по съмнителен начин, поне бъди по-скромен да не дразниш хората. Това е точно поведението на Мария Антоанета – „Като няма хляб, яжте пасти". Значи, трябва да си изключителен тъпанар при това положение да кажеш подобно нещо. И като си тъпанар, пада ти главата. Искрено се надявам, поне за в бъдеще, богатите хора в България да имат по-умерено поведение, да покажат състрадание, да бъдат благотворителни, защото богатството не можеш да си го отнесеш в гроба, по-важно е как ще те запомнят хората. И ако действително си имал късмет, Господ ти е помогнал в този живот и си забогатял, ами част от богатството го дай на тези, които се нуждаят. Нищо няма да загубиш от това, само ще останеш с добро впечатление у хората. Но очевидно нашите тъпанари това не могат да го разберат, за съжаление. Така е, нашият капитализъм е млад, жесток, глупав. И затова ще си плати. Между другото, част от тези хора, които правеха такива неща, вече ги няма, те ги изпотрепаха тези първите крадци, големите. Така че виждате, че и на този свят някаква справедливост се раздава.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай