На кого му трябва диплома за полувисше

На кого му трябва диплома за полувисше | StandartNews.com

Идеята за мрежа от колежи е обречена имитация на реформа

Ако има каци без дъно, в които непрекъснато се наливат нови реформи, неводещи до нищо, това са здравеопазването и образованието. Във второто 20 години промени на парче доведоха до тотална неграмотност, обезценени дипломи и всеобщо мнение, че единственият начин да получиш добро образование е да го получиш навън. Доколко тази теза е вярна, е отделен въпрос. Проблемът е, че всеки пореден просветен министър идва с нови идеи, които често пъти не почиват на реалностите в българското образование. И траят точно до идването на следващия министър.

Така вероятно ще стане и с идеята на проф. Тодор Танев да бъде въведена четиристепенна образователна система, като в нея се вкара ново звено - мрежа от колежи между средното и висше образование. При това първите от тях ще бъдат направени с държавни пари в Северозападна България, за да я компенсираме за това, че все още си няма университет. Въпросът е кому е нужно да се създава още една мрежа от нежизнеспособни образователни институции, които най-вероятно просто ще погълнат едни пари, но в масовия случай едва ли ще проработят. Всъщност и в момента у нас има професионални колежи, но те така и не се имплантираха в образователната система по простата причина, че тя ги отхвърля. На първо място, защото дипломите, които дават, много често не се припознават от работодателите като качествени, поне в по-голямата си част. На второ, самите фирми напоследък предпочитат да обучават кадрите си, за да са сигурни в техните знания - най-често това се прави в IT сектора. Там евентуално би имало ниша за колежанско образование, което

обаче да бъде създадено от самия бизнес

В същото време държавата продължава с години да предлага отчайващо нереформирана система от професионални гимназии, които най-често подготвят специалисти за бизнес, какъвто липсва. Неотдавна от "Майкрософт" дадоха пример с това, че професионални гимназии по компютърни науки има например в градове, където таванът на бизнес начинанията, свързани с тази сфера, е... сервиз за компютри. Какво практическо обучение ще получат учениците в тези гимназии? И защо, след като четири или пет години безуспешно са търкали чиновете, за да вземат никому ненужната си тапия, ще предпочетат след това да загубят още две години в колеж? Преди време имаше период, в който в професионалните гимназии бе въведен така нареченият 13 клас, от който излизаха абитуриенти с уж по-висок разряд. В действителност

повечето момчета го ползваха като ловък начин да отложат казармата

- в момента, когато тя стана незадължителна, и 13 клас стана ненужен. Вместо образователното министерство да се опита да реформира професионалните гимназии, така че те да дават качествени и нужни дипломи, то се впуска в създаване на цяла една нова верига образователни структури, които едва ли ще намерят пазар. Една от причините за това е и фактът, че фирмите няма да се доверят и да назначат на високи позиции хора със сертификат за майстор, взет от колежа, но без никакъв практически опит. Това означава внезапно да дадат предимство на току-що завършили хора без ден работа по специалността пред кадри, които например десет години са израствали в йерархията, започвайки от а, бе на производството. Другата причина випускниците на колежите да не намерят пазар е в това, че българският пазар на труда не е подготвен за тях. В момента той поставя изисквания за висше образование дори и там, където обективно то не е необходимо, и хората с диплома за "специалист" трудно ще се пласират при конкуренцията на стотици безработни бакалаври и магистри. В момента около 50% от завършилите университет работят на позиции, за които се иска средно образование. След като те не успяват да си намерят работа по специалността, какво да кажем за хората, чиято тапия по-скоро ще бъде еквивалентна на някогашното "полувисше", което съществуваше по времето на социализма. В много сектори, условно казано, има две сфери, в които можеш да се реализираш - като нискоквалифициран кадър и като висшист. На ученик, отишъл с диплома за технолог от професионална гимназия по химия, директорът беше казал "Тук вземаме само цигани и висшисти, ти от кои си?"

Именно по тази причина и професионалните гимназии по търговия и финанси спряха да приемат митничарски паралелки - просто защото тези деца няма да си намерят работа в митниците, докато не минат и през университета. Какво тогава да правят "майсторите" и "специалистите", които ще излизат от бг колежите. Или отново искаме да усвоим едни пари за една псевдореформа, вместо да направим действителната промяна, от която пазарът има нужда? За да има какво да разчиства следващият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай