Кристалина може да се включи в битката за ООН

Кристалина може да се включи в битката за ООН | StandartNews.com

Досегашните кандидати от Източна Европа разочаровали, Лондон лобира за еврокомисарката

Кристалина Георгиева може да се включи в последния момент в надпреварата за генерален секретар на ООН, пише американското специализирано издание "Политико".
Това гласят постоянно витаещите слухове, които все повече се усилват с приближаването на избора на шеф на международната организация. А една от причините за евентуалното предстоящо включване на българската еврокомисарка е желанието на много правителства да видят начело на ООН жена. Кристалина Георгиева се ползва с голяма популярност в Лондон, Брюксел и Вашингтон. Няколко страни, сред които Чехия, Унгария, Румъния и Албания, се свързали с посредници, действащи от името на Кристалина Георгиева. Това твърди пред "Политико" информиран източник. Той не уточнява дали представителите на тези страни са разговаряли с българката директно и дали може да има номинация.
Според същия източник Великобритания е голям "фен" на Георгиева. Причина за това е опитът от работата й в Световната банка, Еврокомисията и като шеф на панел на ООН за финансиране на хуманитарни операции. Лондон смята всичко това за плюс в стремежа си за преструктуриране на 70-годишната международна институция.
"Слуховете няма да престанат", казва един дипломат по адрес на Кристалина Георгиева.
Освен това Източна Европа засега изглежда губи състезанието за генерален секретар. Досегашните кандидати от региона не впечатлили на ранния етап от кампанията, твърдят дипломати и наблюдатели на ООН.
Първоначално се смятало, че регионът има голям шанс донякъде благодарение на желанието на Русия да види на поста човек от Източна Европа.
В края на април обаче постоянният британски представител в ООН Матю Райкрофт заявил на среща на посланиците на страните от ЕС, че ако източноевропейските правителства имат сериозно намерение да осигурят поста за техен човек, те трябва да номинират някои нови кандидати. Това споделили двама дипломати от ЕС, присъствали на тази среща. Говорител на британската мисия в ООН отказал да коментира цитираните от "Политико" изказвания.
Тъй като Великобритания е постоянен член на Съвета за сигурност с право на вето, нейно противопоставяне може да убие шансовете на кандидат за генерален секретар. Някои дипломати били изненадани от съвсем искрените думи на Райкрофт: "Можете да си запишете и дебело да подчертаете, че една от постоянните членки и страна от ЕС ще каже това", заявил един от европейските дипломати на срещата.
"Някои източноевропейци имат усещането, че нашата група може да изгуби този шанс", казал висш дипломат от Източна Европа.
"Ако източноевропейците бяха добре координирани, сега те биха се събрали, биха преценили кой е най-големият им шанс за победа и да пожертват по-слабите си кандидати", смята Ричард Гауън - стипендиант в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), който следи отблизо случващото се в ООН.
"Но те не са добре координирани и няма да го направят."
Новозеландката Хелън Кларк - шеф на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), и португалецът Антониу Гутериш - върховен комисар на ООН за бежанците, се представили по-добре от седмината кандидати от Източна Европа на публичните изслушвания пред Общото събрание през април.
Миналата седмица председателят на Общото събрание Могенс Люкетофт заяви, че на 7 юни предстои втори кръг от изслушвания в Ню Йорк.
През следващите седмици се очаква включването на още кандидати. Сред тях е аржентинската външна министърка Сусана Малкора. Миналата седмица тя бе при британския си колега Филип Хамънд в Лондон.
А Източна Европа скоро може да има още един кандидат, ако според очакванията се включи словашкият първи дипломат Мирослав Лайчак.
Както бе споменато в самото начало, в последния момент може да се включи и Кристалина Георгиева.
Преди тя бе смятана за най-сериозен кандидат за поста, но България номинира Ирина Бокова, припомня "Политико". Настоящата шефка на ЮНЕСКО е разглеждана като фаворит за бъдещ генерален секретар на ООН. Според новите правила за номиниране всяка страна може да издигне само една кандидатура. Целта е насърчаване на прозрачността.
Кандидатурата на Бокова удари на камък при априлските изслушвания, когато в. "Дейли мейл" и сп. "Форин полиси" публикуваха подробности за това как британският посланик в ЮНЕСКО Матю Съдърс помогнал да започне разследване на практиките за назначаване на работа в културната организация към ООН.
Включването на Кристалина Георгиева изисква или България да оттегли кандидатурата на Бокова, или друга страна да номинира еврокомисарката, което е позволено. В интервю за в. "Сънди таймс" на 15 май Георгиева критикува неефективността на програмите на ООН за помощ. Британският вестник също твърди, че група страни от Централна и Източна Европа се гласят да я номинират за генерален секретар на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай