21:15 ч.

18.12.16

2 мин.

0

3

0

Фед изпрати долара на 14-годишен връх

от Пламен Готев |

Фед изпрати долара на 14-годишен връх

 


Петролът стигна нивата от юли миналата година, казва Пламен Готев, анализатор в ИП „Бул Тренд Брокеридж" ООД


През изминалата седмица на финансовите пазари водещото събитие бе заседанието по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което завърши в сряда. Без изненади основният лихвен процент единодушно бе повишен с 25 базисни точки от 0.5% до 0.75%, което бе първо повишение от една година насам и едва второ за последното десетилетие.
Макар че резултатът от срещата на председателя Джанет Йелън и колегите й бе напълно очакван за инвеститорите, акциите се понижиха след обявяването на решението, като това се дължи на новината, че се планират 3 повишения на лихвите през следващата 2017 г., което е повече от очакваното. Освен добрите данни за инфлацията и трудовия пазар зад Океана, роля за подобна позиция на ръководителите на банката изиграха и очакванията, че новата администрация на президента Тръмп ще приложи фискални стимули за икономиката, които биха могли да наложат по-бързо от предвиденото затягане на монетарната политика на централната банка.
Водещите измерители S&P 500 и Dow Jones Industrial Average завършиха седмицата без значителни изменения, въпреки добрия старт и постигнатите нови рекордни равнища. Индексът на сините чипове Dow Jones остана в подножието на психологическото ниво от 20 000 пункта, като инвеститорите са в очакване то да бъде достигнато за първи път в 120-годишната история на индекса.
Големият печеливш след заседанието на Фед бе щатският долар, които рязко скочи спрямо останалите основни валути. Еврото падна до близо 14-годишно дъно спрямо зелените пари и в четвъртък за кратко достигна нива от $1.036, докато доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, скочи до най-високите си равнища от 14 г. насам. На обратния полюс бе японската йена, която продължава поевтиняването си под натиска на долара за шеста поредна седмица от избирането на Тръмп досега. Фондовият пазар в Страната на изгряващото слънце обаче печели от ситуацията като тази седмица индексът Nikkei 225 нарасна с 2% и противоположно на йената отбелязва шеста поредна седмица на растеж.
Европейските капиталови пазари имаха умерено успешна седмица като регионалният индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 1.3%, а подобни повишения между 1% и 2% записаха и борсите в Германия и Франция. Златото продължи негативното си движение, което е в противовес на възхода на фондовите борси през последния месец и половина, и достигна най-ниските си стойности от началото на годината насам – 1135 долара за тройунция. Петролът тип Брент, както и американският лек суров петрол, поскъпнаха с около процент и се намират на най-високите си стойности от юли 2015 г.


Времето
Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:11 · 29.12.2016
Един нестандартен медико-академичен поглед над темата за рака ... https://goo.gl/dF17jK
Потребител · 08:46 · 19.12.2016
https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0
Потребител · 03:38 · 19.12.2016
Вижте как работи системата! Хе се поддавайте на провокации! Събудете се!!
www.youtube.com/watch?v=RrwbgdtbdXE
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент