Талисманът на звездите

Талисманът на звездите | StandartNews.com

Ели Сааб обсипа със скъпоценни камъни сватбената рокля за снахата на олигарха Михаил Гуцериев

Има хора, благословени с ясно изразен талант, който се проявява още от детска възраст. Такива хора се срещат рядко, но ако от рано се насочат в областта, в която е дарбата им, постигат необикновени успехи и слава. Такава личност е световноизвестният дизайнер, ливанецът Ели Сааб. Това име е марка за качество и стил, световноизвестна модна къща. Всяка година поне пет различни колекции на негови облекла дефилират на модните подиуми на по света. Наричат го "Талисман на звездите" и "Дизайнер на червения килим". Най-популярните жени в света не могат да устоят на съблазънта на неговия стил, безупречната, индивидуална изработка и женствеността на тоалетите му. През 2002 г. прочутата американска актриса Холи Бери се качи на сцената, за да получи наградата "Оскар", облечена в рокля на Ели Сааб. В негови тоалети се докарват Ева Лонгория, Емануел Беар, Софи Марсо, Катрин Зита-Джоунс, Бийонсе, Дита фон Тийз, Даян Крюгер. Не може да се изброят всички звезди и вип персони от различни области, които са печелили овации с рокли на прочутия моделиер. Неговото изкуство неотдавна отново привлече вниманието покрай сватбата в Москва на сина и снахата на олигарха Михаил Гуцериев, която изглеждаше прекрасно в сътворена от Ели Сааб сватбена премяна. Бялата рокля на снахата Хадиже - 20-годишна студентка по стоматология, която се бракосъчета с 28-годишния милиардерски наследник Саид, бе цялата обсипана със скъпоценни камъни и тежеше 25 килограма. Цената и е 330 000 евро. Ели Сааб е безспорен лидер в сватбените рокли, някои от които струват над 2 милиона евро. За печалбите му няма официални данни, но в касата на компанията му се вливат много, много пари, смятат експерти.

Богатият днес моделиер обаче е започнал живота си в бедност. Роден в Ливан през 1964 г., Ели Сааб създава първата си рокля за малката си сестра още когато е 9-годишен. Роден в семейство с пет деца и родители, които нямат нищо общо с модата и шиенето, той проявява силен интерес, неподозирани умения и истинска страст за създаване на дрехи. Талантът на малкия Ели е толкова очевиден, че той бързо и лесно печели доверието на съседките си, които стават най-ревностните му клиенти и почитатели. Славата му се предава от уста на уста и

жените в Бейрут, които разчитат на момчето за гардероба си, се увеличават

Едва 18-годишен, Ели Сааб отваря през 1982 г. първото си ателие и започва усилена работа с дванайсет помощници. Малко по-късно следва първото модно ревю и завладяване на пазара в страните от Близкия изток.

Историята на Ели Сааб вероятно нямаше да бъде толкова интересна, ако действието не се развиваше точно на това място и сцена на първите му стъпки не беше Бейрут. Факт, който безспорно доказва, че талантът е водещото колело, че потенциалът не може да бъде скрит и винаги намира начин да създава. Оцеляването в такива условия в сфера като модата и политическа ситуация като тази в Ливан изисква изключителна кондиция, работоспособност и комбинативност - допълнителни качества, които поставят основите на успешната марка. Въпреки че е дарен с изключителни способности за оцеляване, нестабилната ситуация в Ливан принуждава Ели Сааб да потърси по-спокойна и хармонична среда за работа. Той избира Италия и от този момент се превръща в творец на два континента, което оказва силно влияние върху стила на творчеството му. Дизайнерът успява да открие най-фино изразените допирни точки между Изтока и Запада и да ги превърне в свой характерен впечатляващ стил, който ярко се отличава от другите известни модни дизайнери.

Ателиетата на Ели Сааб произвеждат около хиляда рокли годишно, но нито една не излиза от тях, преди да бъде проверена и одобрена лично от него. Преди това в ушиването на всяка рокля участва екип от петима специалисти, които работят не по-малко от 120 часа.

Роклите на Ели Сааб са създадени за Жената - самоуверена, необикновена, блестяща. Силно развитата интуиция му позволява безпогрешно да отговаря на търсенето. "Работата ми се състои в разкрасяването на дамите", споделя дизайнерът. Неговите дрехи са известни с добре премерения разкош, безупречни кройки и съвършена форма. Култът му към жената, женствеността и красотата го вдъхновяват да

създава "дрехи, които галят извивките"

Колекциите на Ели Сааб отразяват миналото, настоящето и бъдещето, а изключителният нюх на дизайнера му помага винаги да открива най-доброто вдъхновение и най-добрата тема за дрехите, които излизат от ателието му.
Като личност, мъж и начин на живот, Ели Сааб е едно от малкото изключения в модата.

Той не е гей, има съпруга и трима синове

Историята на любовта му към съпругата Клодин е като сюжет за любовен роман. Той среща Клодин за първи път, когато тя идва в ателието му с майка си, която искала да си купи рокля. Тогава момичето е едва на 13 години. Ели я харесва от пръв поглед и търпеливо чака пет години Клодин да стане пълнолетна и да сключат брак. Тримата им синове - Ели на 15, Силио на 12 и Мишел на 10 години, живеят в семейното имение в Женева. Съпругата Клодин работи в администрацията на фирмата. Ели Сааб почти всяка седмица пътува до САЩ, Франция и Италия, където сега се шият роклите му.

Прочутият дизайнер е уважаван и тачен и по света, и в родината му Ливан. През 2003 г. е избран за мениджър на годината от ливанската Асоциация за търговски стандарти и получава медал като "Рицар на Националния орден на кедъра".

Моделиерът: Стремя се да превърна жената в пеперуда

* Да видя свои рокли на "Оскарите" за мен е невероятно удовлетворение. Обичам да гледам свои творения, носени от истински жени, а актрисите са точно такива.
* Винаги се опитвам да представя своите виждания за модерност и елегантност отвъд границите на модата.
* Жената е по-важна от дрехата. Тя е тази, която придава излъчването й. Затова жената не бива да става жертва на модата.
* Жената е моето вдъхновение. Когато създавам моделите си, мисля за красотата на жената, която ще ги носи.
* Предпочитам манекенки с подчертани форми, с изразена талия, ханш и бюст. Не харесвам модели, които са като закачалки за роклите ми. Женствеността е много важна.
* Вечерните и сватбените рокли представят същността ми като дизайнер.
* Стремя се да превърна всяка жена в пеперуда -да е жизнерадостна и да иска да полети.

"Elie Saab Le Perfume" - усещане за светлина

През 2011 г. Ели Сааб затвори един кръг в сърцето на своите клиенти, като създаде парфюм. Заедно с парфюмериста Франсис Къркджиян и дизайнера на бутилката Силви де Франс направиха аромат, носещ изцяло отношението на прочутия моден дизайнер към жената и стила на бренда. Моделиерът разказва, че ароматът "Elie Saab Le Perfume" е повлиян от собственото му отношение към света и собствения му живот, разпределян хармонично между Изтока и Запада, между Бейрут и Париж, между одухотвореността и модернизма. Парфюмеристът Къркджиян пък споделя възторга си от свободата на действие и специфичното изискване на дизайнера ароматът да носи усещане за светлина. С типичната си прецизност, след създаване на аромата Ели Сааб се впуска в усилена работа заедно с дизайнера Силви де Франс в сътворяването на подходящ флакон, като тук изискването е същото - светлина.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай