Трима учени с Нобелова награда за медицина

Трима учени с Нобелова награда за медицина  | StandartNews.com

Ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Йоуйоу Ту са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина. Отличието им е присъдено за нови революционни методи при лечението на паразитни болести, в това число и на маларията. Кембъл и Омура са направили открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от кръгли червеи. Те са разработили ново лекарство, помогнало на битката срещу речна слепота, лимфната филариаза, елефантит, което е ефективно и срещу някои други паразитни болести.

Йоуйоу Ту пък е първият лаурет на престижната награда в областта на медицината от китайски произход. Половината от наградата е присъдена именно на нея за откритието на лекарството "Артемизинин", което чувствително намалява смъртността при пациенти, диагностицирани с тежката болест малария. От Нобеловия комитет подчертават, че работата на Кембъл, Омура и Ту е "помогнала на човечеството да се бори с тежки болести, които засягат стотици милиони души по света".

С обявяването на наградата за физиология или медицина днес започна Нобеловата седмица, по време на която ще станат известни носителите на престижните награди. Във вторник се очаква да се обяви името на носителя на отличието в категория физика, в сряда за химия, а в петък за мир. Следващия понеделник - 12 октомври пък ще станат известни носителите на наградата за икономика. Все още не е ясно единствено кога ще бъде известно името на отличения или отличените в категория литература.

Лауреатите за Нобеловата награда за медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай