Частица от Светия кръст идва у нас

Частица от Светия кръст идва у нас | StandartNews.com

Велико Търново. Частица от Светия Кръст Господен ще пристигне в старата столица на 1 юли, а в България - на 26 юни. Светинята се очаква да пристигне около 10 часа сутринта в неделя. Преди това в църквата „Възнесение Христово" в парка „Руски гробища" ще бъде отслужена Света литургия.

Частицата ще бъде изложена в продължение на няколко часа за поклонение в храма, след което ще отпътува. Църквата на руските гробища все още е в строеж и върви кампания по набирането на средства за нейното стенописване. Църквата е уникална по своя градеж и е на два етажа. Камбаните и кръста са дарени от Русия.

Реликвата е вградена в иконата на „Св. равноапостолни царе Константин и Елена”. Идва у нас по молба на Доростолския митрополит Амвросий, отправена с благословението на патриарх Максим към Теофил ІІІ, патриарх на Йерусалим и цяла Палестина. Основен повод е предстоящият храмов празник на катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра. Освен там, светинята ще бъде изложена за поклонение в с. Калипетрово, Несебър, Тервел, Велико Търново, Монтана и Видин. Тя ще остане у нас до 5 юли.
 
Легендата разказва, че през 326 г. майката на император Константин царица Елена, посещавайки светите места в Палестина, открила Кръста на Голгота. Тя наредила да търсят около гробницата на Исус. Там намерили три кръста – двата вероятно били на разбойниците, разпънати заедно с него. Не знаели кой от трите е свещеният и довели една болна жена. Докоснали я и с трите кръста поред, но само от един тя оздравяла. Когато покрай кръстовете минала погребална процесия, решили отново да потърсят чудотворната сила. Поставили поред кръстовете върху ковчега и от истинския кръст мъртвецът се раздвижил и възкръснал. Такова чудо можел да стори само кръстът, на който разпънали Исус.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай