Изложба на Никола Манев в Ямбол

Изложба на Никола Манев в Ямбол | StandartNews.com

Ямбол. На 27 септември в 18.00 часа Художествена галерия „Жорж Папазов" ще бъде домакин на изложба на изтъкнатия български художник Никола Манев.

Никола Манев е творец, който живее и работи в Париж. Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Никола Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното.

Изложбата му в Ямбол включва 30 картини, рисувани в Париж. Сред постоянните теми в творчеството му са „Небесни магистрали" и „Парижки комини", които ценителите ще видят застъпени и в актуалната експозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай